JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere med fagbrev kan ta bachelor

Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier

Du kan bli: Sykelpleier, barnehagelærer, vernepleier, barnevernspedagog

UTDANNING: Barne- og ungdomsarbeidere er blant dem som nå kan søke opptak til studier uten formell studiekompetanse.

UTDANNING: Barne- og ungdomsarbeidere er blant dem som nå kan søke opptak til studier uten formell studiekompetanse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det åpner seg flere muligheter for deg med fagbrev som ønsker å studere. Sist ut er vernepleier- og barneversnstudier.

2017012313490020230821171436

titti.brun@fagbladet.no

Er du helsefagarbeider og vil bli vernepleier? Eller barne- og ungdomsarbeider og vil studere barnevern? Nå kan du søke selv om du mangler studiekompetanse.

På Universitetet i Tromsø kan fagarbeidere for første gang søke om opptak til barnevern- og vernepleiestudier. Det er en førsøksordning for fagarbeidere med relevant fagbrev, som nå kan ta bachelorgrad. På studiestedet i Harstad er det opprettet fem plasser for hvert av studiene.

Forrige uke skrev fagbladet.no at fagarbeidere også kan søke seg til sykepleierstudier og studier til barne- og ungdomsarbeider.

• Tove og knut fikk sponset fagbrev i voksen alder

Yrkesfaglig vei

Y-veien (yrkesfaglig) er høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter med fagbrev, men uten full studiekompetanse fra videregående. For disse fem forsøksplassene i Harstad er opptakskravet fullført og bestått vitnemål fra vg1 og vg2 og relevant fagbrev. Fagbrevet må være fullført senest vårsemesteret 2016. Dokumentasjon på minimum 12 måneders relevant praksis.

Regjeringen vil ha bachelor for ambulansearbeidere

Tilrettelagte studier

Y-veistudentene følger den ordinære undervisningen og følges tett opp gjennom det første semesteret, med tilpasset undervisning i blant annet akademisk lese-og skrivetrening, studieteknikk og læringsmestring.

Søknadsfrist er 15.april. Les mer her.

• Abonner grartis på Fagbladets nyhetsbrev

Fagforbundet er positiv

– Tilbudene er et gjennombrudd for Y-veien. Det er en anerkjennelse av fagarbeidernes kompetanse, og gir bedre karrieremuligheter for fagarbeidere, mener Fagforbundet.

Nyheten at fagarbeidere kan søke sykepleie- og barnehagelærerstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble svært godt mottatt.

– Vi ønsker den yrkesfaglige veien velkommen. Vi vet at studenter som går Y-veien, er svært dyktige og meget velansette i arbeidslivet, sier Mette Henriksen Aas, leder for Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Tidligere studenter stevner privatskoler for uriktig markedsføring

Følg Fagbladet på Facebook

Y-veien (yrkesfaglig vei)

• Høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter med fagbrev, men uten full studiekompetanse fra videregående.

Tres (tre-semesterordningen)

Høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter med fagbrev. I tillegg må de ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør ett semester. For det nye forsøket på sykepleiestudiet, må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.

Dette er en fagarbeider

• Yrkesutøver som i det norske utdanningssystemet har avlagt og bestått fag- eller svenneprøve og har mottatt fagbrev eller svennebrev.

• I Norge er det ni utdanningsprogram og en stor bredde av programområder.

• Fullført opplæring skjer etter tre til fem år. Fag- svennebrev gir mulighet for lønn som fagarbeider i yrkeslivet.

• Den vanligste veien til fagbrev er det ordinære løpet med 2 år i videregående skole og 2 år som lærling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy