JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil skjerpe kravene for å bli sykepleier

KRAV: Regjeringen og helseminister Bent Høie vil gjøre nåløyet til sykepleierutdanninga trangere.

KRAV: Regjeringen og helseminister Bent Høie vil gjøre nåløyet til sykepleierutdanninga trangere.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Regjeringen ønsker å skjerpe kravene for å komme inn på sykepleierutdanninga. Ifølge forslaget, som ble sendt ut i dag, må du ha minimum tre i matematikk.

2017030813215120230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Målet er å styrke kvaliteten på sykepleierutdanningen, ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie.

– Jeg synes han burde være mer opptatt av kvaliteten på de som kommer ut fra sykepleierutdanningen enn de som kommer inn, sier Anne Mabel Nybakk som er leder i Fagforbundets faggruppe for sykepleiere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Mabel Nybakk, lederfor faggruppa for sykepleiere i Fagforbundet.

Anne Mabel Nybakk, lederfor faggruppa for sykepleiere i Fagforbundet.

Fagforbundet

Slik kan helsefagarbeidere bli sykepleiere

Matte er viktig

Hun forstår at regjeringen er opptatt av matematikkferdighetene til sykepleierstudentene. Utregning av medisindoser er en viktig del av arbeidsoppgavene, og feilmedisinering av pasienter kan få svært alvorlige konsekvenser.

– Derfor må eksamen i matematikk være feilfri, og det er en del som stryker. Jeg forstår at regjeringen og helseministeren ønsker å gjøre noe med dette, sier Nybakk. Hun er også enig i at det er viktig med gode norskkunnskaper – både for å forstå pasientjournaler og for å kommunisere godt med både pasienter og helsepersonell.

– Samtidig er jeg usikker på om det er et riktig virkemiddel å bare skjerpe inntakskravene for å øke kvaliteten. Jeg mener det er vel så viktig å se på selve undervisningen fram mot eksamen. Som jeg sa, betyr kunnskapen og kvaliteten til dem som kommer ut fra sykepleierutdanningen mer for kvaliteten på pasientbehandlingen enn kunnskapen til de som skal starte på utdanningen, sier Nybakk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SNITT: Kravet om minimum 3 i snitt i den obligatoriske matematikken på videregående skole inngår i alle tre alternativene.

SNITT: Kravet om minimum 3 i snitt i den obligatoriske matematikken på videregående skole inngår i alle tre alternativene.

Enorm interesse for alternativ vei til bachelor-grad

Tre alternativer

Regjeringen har lagt frem tre ulike alternativer til hvordan opptakskravene til sykepleierutdanningen kan skjerpes. (Se faktaboks).

Kravet om minimum 3 i snitt i den obligatoriske matematikken på videregående skole inngår i alle tre alternativene.

Det strengeste alternativet er å sette krav om at sykepleierstudentene må ha minimum 35 skolepoeng. I tillegg må snittkarakteren i både norsk og matematikk være minimum tre.

− Vi har i dag store utfordringer med feilmedisinering i helse- og omsorgstjenesten. Karakterkrav i matematikk kan bidra til å styrke studentenes kompetanse på medikamenthåndtering. Riktig administrering av medisiner er avgjørende for pasientsikkerheten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Det er de med fagbrev i bunnen som er A-laget

– Viktig med kommunikasjon

Regjeringen foreslår også å kreve snittkarakter på minimum tre i norsk, i tillegg til krav om tre i matematikk.

− Som sykepleier er det helt nødvendig at du kan kommunisere godt med pasienter, pårørende og kollegaer. Det skaper en trygghet for pasientene, og er helt avgjørende for at kolleger forstår de beskjedene som blir gitt, sier Røe Isaksen.

Han mener også at bedre norskkunnskaper vil føre til at flere gjennomfører studiet.

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleiere

– Vil ikke svekke rekrutteringen

Kunnskapsministeren tror ikke skjerping av opptakskravene vil svekke rekrutteringen av nye sykepleiere i stor grad.

− Det var mange som søkte sykepleierutdanningen i 2016. Lærestedene ville derfor i hovedsak ha fylt opp studieplassene med krav om karakteren tre i matematikk fra videregående. Om vi også innfører krav om norskkarakter og 35 skolepoeng, kan det bli mer krevende å fylle alle studieplassene. Men jeg tror det vil gå seg til i takt med at søkerne får omstilt seg, sier Røe Isaksen.

Regjeringen har nå sendt ut et forslag om de tre alternativene for skjerpede karakterkrav til sykepleierutdanningen på høring. Det nye karakterkravet er foreslått å gjelde fra studieåret 2018/2019. Nå ønsker den å få innspill til forslagene før den konkluderer.

– Sykepleierne kjemper en æreløs kamp

Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier

Dette er regjeringens forslag:

Regjeringen foreslår tre alternativ til hvordan opptakskravene til sykepleierutdanningen kan skjerpes:

1. Å kreve minimum snittkarakter tre i den obligatoriske matematikken, det vil si i fellesfaget matematikk, fra videregående skole.

2. Å kreve minimum snittkarakter tre i den obligatoriske matematikken, det vil si i fellesfaget matematikk, og minimum tre i norsk fra videregående skole.

3. Å kreve minimum snittkarakter tre i den obligatoriske matematikken, det vil si i fellesfaget matematikk, minimum tre i norsk, og minst 35 skolepoeng fra videregående skole. Skolepoeng regnes ut ved å multiplisere snittkarakteren fra videregående skole med ti, og legge til eventuelle tilleggspoeng.

Dersom søkeren har bestått programfag i matematikk (R1/S1), faller kravet om snittkarakter tre i matematikk bort.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy