JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno-sjef dømt til ni måneders fengsel i ankesaken

KJEMPET MOT FENGSEL: I fjor ble Veireno-direktør Jonny Enger dømt til ett år og tre måneder fengsel for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Nå er straffen satt ned til ni måneder.

KJEMPET MOT FENGSEL: I fjor ble Veireno-direktør Jonny Enger dømt til ett år og tre måneder fengsel for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Nå er straffen satt ned til ni måneder.

Ola Tømmerås

Veireno-sjefen fikk dommen redusert med et halvår. Selskapet hans slipper straff.

2019082811481720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Veireno-sjef Jonny Enger har fått redusert dommen sin med seks måneder, fra ett år og tre måneder til ni måneder fengsel. Det er likevel historiens lengste fengselsstraff for brudd på arbeidsmiljøloven.

Renovasjonsgründer Jonny Enger møter i retten igjen – mener dommen fra i fjor er absurd

NRK Østlandssendingen var først til å melde at Jonny Enger ble dømt til ni måneder fengsel av Borgarting lagmannsrett.

Samtidig er eierselskapet hans, VT-gruppen, frikjent for foretaksstraffen på 4,5 millioner kroner i bot, som tingretten ila selskapet i fjor.

Massive brudd

Jonny Enger er mannen bak selskapet Veireno, som overtok avfallsinnsamling i hele Oslo oktober 2016, etter å ha vunnet alle fire områdene byen var inndelt i året før. Da selskapet hans overtok Oslo, hadde han nesten ett års drift i ti kommuner i Vestfold bak seg.

Ved begge anbudene mente Follo tingrett at arbeidsmiljøloven var brutt så massivt og så alvorlig at det var grunnlag for en fengselsstraff på ett og tre måneder samt en bot til eierselskapet VT-gruppen på 4,5 millioner kroner.

Foretaksstraffen ble gitt til eierselskapet siden Veireno på dette tidspunktet var konkurs.

Nå begynner vi å bli stolte av jobben vår igjen

Frikjent selskap

Forrige gang noen ble dømt til fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven (AML), var straffen på 60 dager. I mellomtiden er strafferammen for AML-brudd firedoblet. Dommen mot Jonny Enger var den første siden den gangen.

I lagmannsretten argumenterte hans forsvarer John Christian Elden med at eierselskapet ikke kan holdes ansvarlig for hva et datterselskap har gjort.

– Dette er to forskjellige rettslige subjekter, hevdet han.

Selv om Jonny Enger var både daglig leder og eier av begge selskapene, har Borgarting lagmannsrett etter alt å dømme, vurdert det tilsvarende og frikjent eierselskapet.

Bra, men også forunderlig

Leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, har fulgt Veireno siden selskapets start. Om dommen er hans umiddelbare reaksjon:

– Det er bra at retten opprettholder en streng fengselsstraff. Det er et viktig signal som forteller at denne måten å operere i arbeidslivet ikke aksepteres, sier Guldbrandsen.

Samtidig så synes han det er forunderlig at VT-gruppen slipper unna foretaksstraff, ikke minst siden Jonny Enger selv var både daglig leder og eier av VT-gruppen og Veireno, som han selv slo konkurs.

– Det er forunderlig om et selskap skal slippe foretaksstraff bare ved å begjære datterselskapet sitt konkurs, sier Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy