– Cowboy-journalistikk gir oss ikke bedre eldreomsorg

– Dette er kampanje-journalistikk på sitt verste, sier LO-sekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen om TV 2s såkalte undersøkelse om eldreomsorgen i Norge.

2013082315141920131216233549

per.flakstad@fagforbundet.no

Kristian Tangen har bakgrunn som omsorgsarbeider før han ble ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet og senere topptillitsvalgt i LO. Han har også i flere år hatt erfaring med norsk eldreomsorg som pårørende.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det bildet som TV 2 prøver å skape av den norske eldreomsorgen, sier han til Fagbladet.

Samtidig er han opptatt av at frustrasjonen blant ansatte som mener de ikke får gjort den jobben de skal, er noe som må tas på alvor. Han mener også det er viktig at kritisk journalistikk avdekker feil og mangler i omsorgstilbudet.

– Men da må det gjøres på ordentlig vis. Cowboy-journalistikk gir oss ikke bedre eldreomsorg, sier Tangen.

Tynt grunnlag

Han er ikke alene om å være bestyrtet over TV 2s framstilling. Ifølge TV-kanalen mener to av tre ansatte ved norske sykehjem at de eldre får uverdig behandling.

Blant andre direktør for Ipsos MMI, Erik Dalen og valgforsker Frank Aarebrot mener undersøkelsen som ligger til grunn for påstandene har store metodemessige mangler.

Også flere andre har kritisert metodene som ligger til grunn for TV 2s påstander.

TV 2 stilte følgende spørsmål: «I hvilken grad går manglende ressurser utover en forsvarlig og verdig omsorg?» De tre svarkategoriene «I svært stor grad», «I stor grad» og «I noen grad» er slått sammen til et ja-svar.

Slik har kanalen kommet fram til at to av tre mener behandlingen av de eldre er uverdig.

TV 2 har publisert har nå publisert hele undersøkelsen, etter at de først bare ville offentliggjøre den første delen av den.

Konkludert på forhånd

– På meg virker det som om TV 2 hadde bestemt seg for konklusjonen når spørsmålet blir utformet på denne måten, sier Kristian Tangen. Når de pleieansatte blir spurt om de mener manglende ressurser går ut over kvaliteten og verdigheten på omsorgen, så er det nesten mest oppsiktsvekkende at ikke alle har svart ja.

–Manglende ressurser går selvsagt ut over kvaliteten! Dette er et spørsmål som det er umulig å svare nei på, legger han til.

LO-sekretæren mener derfor at det ikke kan være folkeopplysning, men en helt annen agenda som må ligge bak kanalens reportasjer om eldreomsorgen de siste dagene.

Tror på medlemmene

Fagforbundets leder, Jan Davidsen, har også kritisert undersøkelsen, og har fått pepper for ikke å være på linje med sine egne medlemmer og støtte dem.

Fagforbundets nettside understreker forbundslederen at han tror på medlemmene og støtter den kritikken som svarene representerer.

– Medlemmene våre opplever situasjonen i sykehjemmene på kroppen og er de vi skal lytte til for å få en best mulig eldreomsorg, sier Davidsen

Derimot er han kritisk til metodene TV 2 har brukt for å få fram svarene: – Vi mener at spørsmålsstillingene og svaralternativene gir et svart-hvitt bilde og ikke får fram den generelle situasjonen, sier forbundslederen.

Vil ikke ha de gode historiene

Et av svarene som ikke kommer godt fram i TV-reportasjene er at åtte av ti pleier mener de eldre får en verdig pleie på sykehjemmet der de selv arbeider. Dette står i sterk kontrast til hovedkonklusjonen om at to av tre mener pleien er uverdig.

– Vi har mange gode eksempler på at eldreomsorgen i Norge fungerer godt. Ikke minst gjennom modellkommuneprogrammet og oppfølgeren «Sammen om en bedre kommune» har mange ansatte selv bidratt til å heve kvaliteten på tilbudet til de eldre gjennom det vi kaller medarbeiderinitiert omstilling. Men disse gode historiene er store deler av pressen dessverre ikke interessert i, sier Kristian Tangen.

Han trekker også fram tiltakslista som helseminister Jonas Gahr Støre har kommet med i valgkampen. Helseministeren vil blant annet gi kommunene rom for å ansette 16.000 årverk i omsorgssektoren fram til 2020. Han ønsker at 28.000 ansatte skal få tilbudom kompetanseheving, og han vil fullføre rehabiliteringen og byggingen av 12.000 heldøgns omsorgsplasser innen utgangen av 2015.

– Det er slik vi må arbeide for å gjør en god eldreomsorg enda bedre, sier Kristian Tangen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy