JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Finansieringen er problemet

Tidligere statsråd Hallvard Bakke skrev en rapport om OPS for Fagforbundet som han kalte «Dyrt og dumt». – Det står jeg fortsatt helt og fullt inne for, sier han.

2013061814580220131216230807

per.flakstad@fagforbundet.no

– Problemet med OPS er den private finansieringen. Det har alltid vært slik at private selskaper blir hyret inn for å bygge i offentlig regi. Slik må det også fortsatt være. Men det er billigere om offentlige myndigheter selv står for finansieringen, sa den tidligere statsråden på en frokost som Manifest Analyse arrangerte i Oslo tirsdag morgen.

Bakke kommenterte rapporten som den britiske legen og professoren Allyson Pollock la fram om offentlig privat samarbeid i Storbritannia.

OPS har gitt kutt

Der er OPS utbredt, og står for rundt halvparten av alle OPS-prosjekter i Europa.

Ifølge Pollock er det offentlig/private samarbeidet en av årsakene til at mange sykehus og helseinstitusjoner har store økonomiske problemer og må kutte i helsetilbudet til befolkningen.

– Gjennom OPS-kontrakter har britiske myndigheter bundet seg til gjeld og tilbakebetalinger i årevis. Rentene er koblet opp mot inflasjon på en slik måte at tilbakebetalingene stiger for hvert år. Pengene må tas fra driftsbudsjettene, som stadig kuttes, og slik går OPS-kontraktene ut over den ordinære sykehusdriften, sa Pollock.

OPS er avbetaling

– Det finnes bare én grunn til at norske kommunepolitikere vurderer et offentlig/privat samarbeid, og den er at de slipper å betale der og da for å bygge en ny skole, vei eller et sykehjem, sa Hallvard Bakke.

– Men tro meg, de slipper ikke unna betalingen, fortsatte han. – Den tar bare lenger tid, og blir mye dyrere enn om kommunen skulle stått for finansieringen selv.

Siviløkonomen og den tidligere statsråden var sterkt uenig med dem som hevder at OPS er noe annet enn å kjøpe offentlig utbygging på avbetaling.

– Det er det vi faktisk snakker om, sa han på Manifest Analyses frokost.

Bakke innrømmet at mange OPS-prosjekter er vellykket i den forstand at skolen eller veien blir ferdig til avtalt tid, og at den private utbyggeren og drifteren tar risikoen ved prosjektet og vedlikeholdet etterpå.

– Det er jo vel og bra, men poenget mitt er at dette ikke er gratis. Det koster svært mye mer enn om offentlige myndigheter selv skulle ha finansiert prosjektene og leid private selskaper til å bygge og til vedlikehold etterpå, sa han.

Ikke som i Storbritannia

Jørgen Fjelstad fra Skanska Norge forsvarte OPS-modellen, men sa samtidig at den ikke passer for alle prosjekter.

– Vi har flere ganger rådet kommuner til å velge noe annet, sa han.

Fjelstad innrømmet at private selskaper aldri kan låne like billig som offentlige myndigheter, men mener likevel at offentlig/privat samarbeid kan gir gevinster for det offentlige.

– Skolene og veiene blir ferdige i tide, og er fullfinansiert allerede fra starten av prosjektet. Husk at tid også er penger, sa han.

– Vi begynte med OPS-kontrakter på begynnelsen av 2000-tallet, og jeg mener at denne modellen har bidratt til en utvikling er offentlige prosjekter, uavhengig av hvem som finansierer dem, ikke lenger stykkes opp i biter og kan bli stående uferdig og forsinke utbyggingen fordi det manglet finansiering på et eller flere av delprosjektene.

Jeg mener OPS har bidratt til utviklingen der offentlige prosjekter nå er mer helhetlig finansiert, sa Jørgen Fjelstad.

Han advarte også mot å tro at OPS i Norge er det samme som offentlig/privat samarbeid i Storbritannia, med finansiering av utenlandsk spekulasjonskapital og der det hentes ut store private overskudd.

– Vi har langt mer balanserte kontrakter i Norge, sa Fjelstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy