– Politisk beslutning å ha ryddige forhold

Både byrådet i Oslo og LOs juridiske avdeling mener en kommune ikke kan kreve at selskaper som konkurrerer om offentlige oppdrag skal ha tariffavtale. – Dette handler om politisk vilje, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

2011021512403320131216152100

per.flakstad@fagforbundet.no

Rødt og SV i Oslo har reist forslag om at de selskapene som kommunen inngår avtaler med om å levering av varer og tjenester, skal ha tariffavtale med sine ansatte.

Byrådet svarer nei, og får støtte av LOs juridiske avdeling på at et slikt krav vil være i strid med norsk forvaltningsrett og med EØS-avtalen.

Dermed kan det bli vanskelig for fagbevegelsen å bruke kommunenes innkjøpsavtaler som brekkstang for å tvinge gjenstridige arbeidsgivere til å inngå tariffavtaler med sine ansatte, skriver Klassekampen.

– Dette er sikkert juridisk riktig. Men slike saker handler jo ikke bare om jus, sier AU-medlem i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, til Fagbladet.

– Selv om kommunene ikke kan gå ut og kreve at selskaper de skal samarbeide med skal ha ryddige forhold og en tariffavtale, så kan de likevel velge å samarbeide bare med selskaper som har ordnede forhold til sine ansatte, fortsetter han.

– Hvem kommunen velger å samarbeide med er i første rekke et politisk spørsmål, som avgjøres i kommunestyrene. Og da handler det ikke først og fremst om jus, men om politisk vilje, sier Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy