JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trygghet er en forutsetning for å gjøre en god jobb

– De aller fleste ansatte ønsker å gjøre en god jobb. Men da må de få forutsigbare og trygge arbeidsforhold, ikke trusler om at andre skal komme inn og overta jobbene deres, sa Stein Guldbrandsen i under et debattmøte i Oslo torsdag kveld.

2011061621185820131216162439

per.flakstad@fagforbundet.no

Stein Guldbrandsen i Fagforbudets politiske ledelse svarte på en innlegg fra Frp-politikeren Jøran Kallmyr som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Kallmyr skrøt av de ansatte innen kollektivtrafikken i hovedstaden, men sa samtidig at det var truslen om å bli konkurranseutsatt som var en av de viktigste årsakene til at de gjorde en god jobb.

– De hadde ikke stått på og fornyet seg og gjort jobben så bra hvis det ikke var for et parti i Oslo som har konkurranse av offentlige tjenester som et ris bak speilet for dem som ikke leverer, sa Kallmyr på det åpne debattmøtet som Fagforbundet Oslo arrangerte.

Viktig å vedsette ansatte

SVs ordførerkandidat i Oslo, Marianne Borgen, og Aps byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, var begge hjertens enig med Stein Guldbrandsen i at det er viktig for kommunen som arbeidsgiver å verdsette sine ansatte og gi dem trygghet og mulighet til å utvikle sin egen arbeidsplass uten press om å bli konkurranseutsatt.

Også Torbjørn Sølsnes fra Høyre og Haakon Brænden fra KrF mente det var viktig å verdsette de ansattes kompetanse, men gikk ikke så langt som Borgen og Rieber-Mohn i å frede dem fra konkurranse fra private selskaper.

Krevende balanse

Jøran Kallmyr ble utfordret på å være en ansvarlig arbeidsgiver, samtidig som han går inn for å konkurranseutsette arbeidet til sine egne ansatte. Han innrømmet at det var en krevende øvelse.

– Oslo er en stor arbeidsgiver med ca. 44.000 ansatte. Det er i seg selv krevende, og det er også en krevende balansegang å arbeide for å konkurranseutsette kommunens tjenester samtidig som du skal fortelle at Oslo er et spennende og godt sted å jobbe. Vi forsøker å likestille det å jobbe i Oslo kommune og ha en jobb i det private næringsliv. Jeg tror det gjør oss attraktive for mange, sa Kallmyr.

Privat konkurranse

Bakgrunnen for møtet var vinterens Adecco-skandale, der det ble avdekket en rekke lovbrudd i sykehjem drevet av Adecco og andre private selskaper, og konkurranseutsettingen av park- og idrett i Oslo, der rundt 100 ansatte blir overtallige, og vil bli tilbudt andre stillinger enn dem de har hatt fram til nå.

Mange har reagert på at rutinerte fagfolk park og idrett, mange av dem med spesialkompetanse, vil bli tilbudt andre typer stillinger, mens jobbene deres skal overtas av private selskaper med det billigste anbudet.

Kallmyr ble utfordret på at kommunens kvalitetskriterier bare besto av at minst én i firmaet som vinner anbudet skal ha fagbrev.

– Dette kjenner jeg ikke til i detalj. Vi snakker om en kontrakt på 140 sider. For meg er det dessuten ikke så viktig hvor mange som har fagbrev, eller om anbudsvinneren har faste ansatte eller leier inn folk. Det som betyr noe er at kommunen bestiller en vare, får det den skal ha innenfor lovens bestemmelser, med den kvaliteten som er fastsatt, til den prisen vi er blitt enige om, sa Kallmyr, som gjentatte ganger under møtet fastholdt at konkurranse gir både bedre og billigere tjenester.

Ikke billigere

Det ville ikke Libe Rieber-Mohn og Marianne Borgen være med på. Begge mente det finnes rapporter og flere eksempler på at kvaliteten på tjenesten er blitt dårligere, samtidig som konkurransen har bidratt til å redusere de ansattes lønn og arbeidsvilkår, blant annet pensjonsordninger.

Ifølge Rieber-Mohn finnes det også eksempler på at kvaliteten ikke er blitt redusert, men da har heller ikke prisen blitt lavere, snarere tvert imot, ifølge henne.

Aps byrådslederkandidat ble utfordret på at hun vil rekommunalisere park og idrett, men ikke fritt brukervalg i omsorgstjenesten. Hun forsvarte dette med at systemet med fritt brukervalg er bygget opp gjennom mange år med borgelig styre i hovedstaden, og at det ikke er forsvarlig å endre det over natten. Men hun understreket flere ganger at hun står på prinsippet om at de offentlige velferdstjenestene i hovedsak skal utføres av offentlige ansatte.

Imidlertid ønsket både hun og Marianne Borgen å åpne for private ideelle aktører, som de mener er blitt skviset ut av tjenestetilbudet i Oslo av store kommersielle selskaper de siste årene. Her fikk de helhjertet støtte fra KrFs Haakon Brænden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy