JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skal stå sammen og forme samfunnet

– Ingen andre har bidratt mer til å forme det samfunnet vi lever i enn fagbevegelsen. Det skal vi fortsatt gjøre, men vi må gjøre det sammen, sa Fagforbundets leder, Jan Davidsen, da han avsluttet årets velferdskonferanse.

2012052217113820131216191534

per.flakstad@fagforbundet.no

Forbundslederen var optimist på vegene av framtiden:

– Vi arbeiderbevegelsen har klart å være premissleverandører for det norske samfunnet i mange årtier. Det er ikke minst vår fortjeneste at Norge er et godt land å bo i for de aller fleste, sa han.

– Sterke krefter ønsker å forandre samfunnet, og gi mer makt til de som har mye fra før, på bekostning av dem som har lite av både makt og penger. Slik er det ute i Europa og i resten av verden, og også i Norge.

– Men jeg tror at dette trykket avler et sterkt mottrykk, slik vi for eksempel ser i USA med blant andre Occupy Wall Street-bevegelsen.

– Jeg er overbevist om at vi kan bygge hverandre opp og finne alternativer til de problemene vi ser rundt oss med finanskrise og dramatisk økende arbeidsledighet, spesielt blant ungdom.

– Hvis vi står sammen og gjør jobben, vil vi også få mange flere med oss, og da vil vår bevegelse bli en enda større maktfaktor i utviklingen av framtidens samfunn, sa Davidsen.

Ulike, men sammen om overordnet mål

Før Davidsen hadde blant andre Dean Hubbard fra Transport Workers’ Union i USA og Occupy Wall Street hatt en avsluttende appell, der han understreket hvor viktig det er å stå sammen og snakke med én stemme.

– Fagbevegelsen og Occupy Wall Street-bevegelsen har mange forskjeller. Der fagbevegelsen er stramt organisert og har vedtak og programmer som styrer arbeidet, har de mer folkelige protestbevegelsene er løsere organisering og har større handlefrihet fordi de ikke har de samme vedtakene og programmene å forholde seg til.

– I tillegg kan protestbevegelsene være mer militante i sin tenkemåte, noe som vil være helt utenkelig for den organiserte fagbevegelsen.

– Slik sett er vi ulike. Men våre overordnede mål er de samme: Mer økonomisk rettferdighet og større demokratisk innflytelse for folk flest.

– Det er disse målene det er viktig at vi står sammen om, sa Hubbard.

Den virkelig velferdsfella

Også leder i Fellesorganisasjonen, Rigmor Hofstad, og nestleder i LO i Oslo, Kjersti Barsok, holdt avslutningsappeller. Begge var opptatt av hvordan det norske velferdssamfunnet tar bare på dem som faller utenfor og blir avhengig av fellesskapet for å klare seg. De advarte sterkt mot å la seg overbevise av høyrekreftene om at jo verre folk får det, desto enklere blir det å få dem i arbeid.

– Hvis vi begynner å tro på det, da har vi gått i den virkelige velferdsfella, sa Rigmor Hofstad og ga med det et spark til NHO som lanserte begrepet i for snart halvannet år siden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy