Målet er å samle inn 250.000 kroner i løpet av året. Med Fagforbundets «omtanke – solidaritet – samhold» (OSS) i tankene, oppfordres din forening til å kaste seg inn i stafetten! Det er selvfølgelig også mulig for privatpersoner å bidra.
Kirurg Hans Husum og anestesisjukepleier Merete Taksdal reiste til Nepal i 2006 for Helselag til Nepal for å gi opplæring til sanitetspersonell i Folkets frigjøringshær. De visste ikke hvor undervisningen skulle skje. De reiste med buss på en svært uveisom jordvei i åtte timer til siste holdeplass, en liten landsby som heter Tila. Men de var ennå ikke framme. Neste dag måtte de ta beina fått på tusen år gamle stier i åtte timer. Men det som møtte dem, høyt oppe på en ås, var – nettopp – et Soria Moria-slott.
Lokalbefolkningen hadde skava av toppen med hakke og spade. Deretter hadde de bygd et sjukehus på dugnad – det aller første sjukehuset i området. Det betjener over 35.000 husholdninger og har sju senger. Det finnes ingen leger på sjukehuset, men sanitetspersonell som har fått opplæring i løpet av den ti år lange folkekrigen. Sjukehuset gir svært billig behandling og billige medisiner.
Nå er det All Nepal Public Health Workers’ Association som driver sjukehuset. Merete og Hans kurser personalet, og boka «Save Lives – Save Limbs» blir nå oversatt til nepalsk. Dessuten jobber Hamid, som er en norsk flyktning fra Iran, gratis på sjukehuset i seks måneder og underviser i akupunktur.
Det største savnet til personalet på sjukehuset er strøm. Det er ikke mulig å drive litt mer avansert kirurgi uten strøm. Unødig mange liv går tapt når sjukehuset er såpass primitivt. Det er snø tre måneder i året, likevel har ikke sjukehuset annen varme enn en masse tepper. Man fyrer med ved, men skorsteiner og vedovner er ennå ukjent i disse områdene.
Derfor har Helselag til Nepal tatt initiativ til å få bygd et mikrovannkraftverk på 16 kilowatt for sjukehuset. Vi samler inn penger til dette først og fremst i fagbevegelsen. I skrivende stund har vi fått inn over 90.000 kroner fra over 20 små og store foreninger fra både privat og offentlig sektor. Du kan se oversikten over bevilgninger på www.helselagtilnepal.no.
Målet er å samle inn 250.000 kroner, så det er et stykke igjen.
Helselag til Nepal bistår gjerne med nærmere opplysninger om prosjektet.
Bevilgninger sendes til Helselag til Nepals innsamlingskonto: 6045.09.15745.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen