JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Muskellidelser på yrkessykdomslisten

Yrkessykdomsutvalget foreslår tre nye sykdomsgrupper på den reviderte yrkessykdomslisten: enkelte muskel- og skjelettsykdommer, posttraumatisk stresslidelse og fosterskader. – Dette er en jubeldag for store kvinnedominerte yrkesgrupper, sier 1. nestleder Gerd Kristiansen i Fagforbundet.

2008062413502920131216055221

Det medisinske ekspertutvalget leverte sin innstilling til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i dag, 24. juni.

Utvalget foreslår også et ”sikkerhetsnett” som innebærer at sykdommer som ikke står på listen, på visse vilkår kan godkjennes som yrkessykdom.

- Dette er kjempebra, og noe vi har vi kjempet for lenge. Innstillingen vil få stor betydning for renholdere, helsefagarbeidere og andre i serviceyrker som er utsatt for store belastninger. Mange av dem må i dag ut av jobben på grunn av yrkesbelastninger som aldri er blitt vurdert som yrkessykdom. Dette er godt levert av utvalget. Nå må regjeringen følge opp, sier Gerd Kristiansen til Fagbladet.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen betegner utvalgets innstilling som et godt faglig bidrag til regjeringens videre arbeid på yrkesskadeområdet.

Arbeidsgivers bevisbyrde

I et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet har arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS, Spekter og HSH i dag kommet med innspill om at den enkelte selv må bevise at arbeidet er skyld i eventuell sykdom, og at bevisbyrden ikke tilligger arbeidsgiver, slik tilfellet er for øvrige yrkessykdommer som i dag står på listen

Det reagerer Fagforbundet kraftig på: - Det er skalting og valting med store kvinnedominerte grupper som nå får en mulighet til yrkesskadeerstatning, sier Gerd Kristiansen. Hun finner seg ikke i at kvinnedominerte yrkesgrupper skal bli salderingspost selv om de nye yrkesgruppene som er foreslått på listen vil gi en merkostnad.

På Fagbladets spørsmål om det er den enkelte som må bevise at sykdom skyldes arbeidsplassen, sier statsråd Dag Terje Andersen at han ikke har konkludert.

- Denne saken sendes nå ut til høring, der organisasjonene kan komme med sine synspunkter.

Høring til høsten

Yrkessykdomsutvalgets innstilling vil bli sendt på høring høsten 2008, sammen med forslag om ny organisering på yrkesskadeområdet. Anbefalingene fra utvalget vil bidra til et godt beslutningsgrunnlag for regjeringens videre arbeid, og vil bli fulgt opp i forbindelse med lovforslaget om ny arbeidsskadeordning som regjeringen tar sikte på å legge fram våren 2009, opplyser Dag Terje Andersen.

Hurtigarbeidende utvalg

Regjeringen satte i november 2007 ned et medisinsk ekspertutvalg for å utrede og foreslå eventuelle endringer i hvilke sykdommer som kan likestilles med yrkesskade. Utvalget har blant annet sett på lidelser som over tid har utviklet seg i muskel-/ skjelettsystemet, og lidelser som har utviklet seg som følge av psykiske påkjenninger eller belastninger over tid. Her kommer også langvarig mobbing og trakassering inn i bildet.

Over 50 år siden siste revidering

- Yrkessykdomslisten har reelt ikke vært vurdert siden 1957. Når vi foreslår tre nye sykdomsgrupper inn på listen, er det etter en faglig vurdering. Og vi legger nåværende bevisbyrde til grunn, der det er arbeidsgiver eller det offentlige trygdekontor som har bevisbyrden, sier leder av utvalget, forskningssjef dr. med Helge Kjuus til Fagbladet.

Han presiserer at når det gjelder sykdommer som defineres under sikkerhetsnettet, må den enkelte selv godtgjøre en sammenheng med skade påført på arbeidsplassen.

Hvordan han selv vurderer utvalgets arbeid?

- Vi har hatt en stram tidsramme, men håper dette kan være et godt grunnlag for videre politisk behandling. Vi har oppdatert listen over yrkessykdom i forhold til faglig kunnskap, sier utvalgsleder Helge Kjuus.

Han mener det ikke har ligget kvinnediskriminering i at kvinnedominerte yrkesgrupper har vært lite representert på yrkessykdomslisten tidligere. – Det kommer av at det har vært vanskeligere å dokumentere årsak i kvinnedominerte yrker.

Faglig vurdering

På bakgrunn av ny faglig kunnskap foreslår utvalget derfor tre nye sykdomsgrupper i sin revidert liste som ellers er preget av sykdommer og eksponeringsforhold innenfor de mer tradisjonelle områdene knyttet til fysisk og kjemisk arbeidsmiljø. Utvalget foreslår videre at det bør etableres et system for mer løpende revisjon av yrkessykdomslisten.

Bra med sikkerhetsnett

– Vi er glad for at utvalget foreslår et sikkerhetsnett for eventuelle nye sykdommer. Det bør forskes mer på kvinnerelaterte yrkessykdommer, sier Gerd Kristiansen.

– Se bare på amalgamsaken. Bare for få år siden visste man lite om at det var direkte helsefarlig for tannlegesekretærer å kna bly i hendene sine, minner hun om.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy