Det medisinske ekspertutvalget leverte sin innstilling til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i dag, 24. juni.
Utvalget foreslår også et ”sikkerhetsnett” som innebærer at sykdommer som ikke står på listen, på visse vilkår kan godkjennes som yrkessykdom.
- Dette er kjempebra, og noe vi har vi kjempet for lenge. Innstillingen vil få stor betydning for renholdere, helsefagarbeidere og andre i serviceyrker som er utsatt for store belastninger. Mange av dem må i dag ut av jobben på grunn av yrkesbelastninger som aldri er blitt vurdert som yrkessykdom. Dette er godt levert av utvalget. Nå må regjeringen følge opp, sier Gerd Kristiansen til Fagbladet.
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen betegner utvalgets innstilling som et godt faglig bidrag til regjeringens videre arbeid på yrkesskadeområdet.
Arbeidsgivers bevisbyrde
I et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet har arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS, Spekter og HSH i dag kommet med innspill om at den enkelte selv må bevise at arbeidet er skyld i eventuell sykdom, og at bevisbyrden ikke tilligger arbeidsgiver, slik tilfellet er for øvrige yrkessykdommer som i dag står på listen
Det reagerer Fagforbundet kraftig på: - Det er skalting og valting med store kvinnedominerte grupper som nå får en mulighet til yrkesskadeerstatning, sier Gerd Kristiansen. Hun finner seg ikke i at kvinnedominerte yrkesgrupper skal bli salderingspost selv om de nye yrkesgruppene som er foreslått på listen vil gi en merkostnad.
På Fagbladets spørsmål om det er den enkelte som må bevise at sykdom skyldes arbeidsplassen, sier statsråd Dag Terje Andersen at han ikke har konkludert.
- Denne saken sendes nå ut til høring, der organisasjonene kan komme med sine synspunkter.
Høring til høsten
Yrkessykdomsutvalgets innstilling vil bli sendt på høring høsten 2008, sammen med forslag om ny organisering på yrkesskadeområdet. Anbefalingene fra utvalget vil bidra til et godt beslutningsgrunnlag for regjeringens videre arbeid, og vil bli fulgt opp i forbindelse med lovforslaget om ny arbeidsskadeordning som regjeringen tar sikte på å legge fram våren 2009, opplyser Dag Terje Andersen.
Hurtigarbeidende utvalg
Regjeringen satte i november 2007 ned et medisinsk ekspertutvalg for å utrede og foreslå eventuelle endringer i hvilke sykdommer som kan likestilles med yrkesskade. Utvalget har blant annet sett på lidelser som over tid har utviklet seg i muskel-/ skjelettsystemet, og lidelser som har utviklet seg som følge av psykiske påkjenninger eller belastninger over tid. Her kommer også langvarig mobbing og trakassering inn i bildet.
Over 50 år siden siste revidering
- Yrkessykdomslisten har reelt ikke vært vurdert siden 1957. Når vi foreslår tre nye sykdomsgrupper inn på listen, er det etter en faglig vurdering. Og vi legger nåværende bevisbyrde til grunn, der det er arbeidsgiver eller det offentlige trygdekontor som har bevisbyrden, sier leder av utvalget, forskningssjef dr. med Helge Kjuus til Fagbladet.
Han presiserer at når det gjelder sykdommer som defineres under sikkerhetsnettet, må den enkelte selv godtgjøre en sammenheng med skade påført på arbeidsplassen.
Hvordan han selv vurderer utvalgets arbeid?
- Vi har hatt en stram tidsramme, men håper dette kan være et godt grunnlag for videre politisk behandling. Vi har oppdatert listen over yrkessykdom i forhold til faglig kunnskap, sier utvalgsleder Helge Kjuus.
Han mener det ikke har ligget kvinnediskriminering i at kvinnedominerte yrkesgrupper har vært lite representert på yrkessykdomslisten tidligere. – Det kommer av at det har vært vanskeligere å dokumentere årsak i kvinnedominerte yrker.
Faglig vurdering
På bakgrunn av ny faglig kunnskap foreslår utvalget derfor tre nye sykdomsgrupper i sin revidert liste som ellers er preget av sykdommer og eksponeringsforhold innenfor de mer tradisjonelle områdene knyttet til fysisk og kjemisk arbeidsmiljø. Utvalget foreslår videre at det bør etableres et system for mer løpende revisjon av yrkessykdomslisten.
Bra med sikkerhetsnett
– Vi er glad for at utvalget foreslår et sikkerhetsnett for eventuelle nye sykdommer. Det bør forskes mer på kvinnerelaterte yrkessykdommer, sier Gerd Kristiansen.
– Se bare på amalgamsaken. Bare for få år siden visste man lite om at det var direkte helsefarlig for tannlegesekretærer å kna bly i hendene sine, minner hun om.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com