JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spilte for Gaza

VIKTIG SAK: Kaja Gunnufsen (t.v.) har alltid vært opptatt av palestinernes sak. I går spilte hun på Musikk for Gaza med Fay Wildhagen.

VIKTIG SAK: Kaja Gunnufsen (t.v.) har alltid vært opptatt av palestinernes sak. I går spilte hun på Musikk for Gaza med Fay Wildhagen.

Simen Aker Grimsrud

Norske artister får mange tilbud om å stille opp på veldedighetskonserter. – Det er viktig å velge sine saker, mener Kaja Gunnufsen. I går spilte hun og en rekke artister for Gaza på Rådhusplassen.

2014091112000020230821171436

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp hadde klart å tromme sammen et stjernespekket program på kort varsel til gårsdagens ”Musikk for Gaza”. Karpe Diem, Stein Torleif Bjella, Samsaya, palestinske Rim Banna og Kaja Gunnufsen, for å nevne noen, spilte for opp mot 5000 mennesker på Rådhusplassen i Oslo.

Bildene fra Gaza gjør inntrykk

– Palestinernes sak har alltid opptatt meg, helt fra jeg var 14 år og gikk med palestinaskjerf, sier Kaja Gunnufsen til Fagbladet før konserten.

Artisten som slo gjennom med albumet ”Faen Kaja”, med sine naivistiske og ærlige tekster på norsk, får mange tilbud om å stille på alle mulige veldedighetskonserter.

– Jeg har funnet ut at jeg må velge hvilke saker jeg vil støtte, sier Gunnufsen.

– TV-bildene i sommer fra Gaza har gjort sterkt inntrykk. Jeg syns det er fint at norske medier har vist virkeligheten, hvor urettferdig og drøyt det er, sier hun.

Trenger et soundtrack

Martin Raknerud, bedre kjent som Don Martin, har aldri vært redd for å fronte politiske standpunkter i musikken, som i låta ”Boikott Israel”.

– Det lages mange støttearrangementer, derfor er det viktig å prioritere hvilke du vil stille på, sier Raknerud.

Han mener musikk er best når den forsøker å være politisk.

– Da kan den være en viktig del av en folkebevegelse. Det engasjerer folk og holder motet oppe. Alle kamper trenger et soundtrack, også palestinernes kamp, fastslår Raknerud.

Musikk og øyevitnebeskrivelser

De musikalske godbitene kom på løpende bånd i går. Noen lot musikken tale for seg, mens andre brukte anledningen til å si noen ord. Don Martin fikk hele Rådhusplassen til å rope taktfast ”fritt Palestina”.

Det ble også tid til appeller og øyevitnebeskrivelser - først og fremst fra den norske legen og aktivisten Mads Gilbert, som i sommer igjen var i Gaza. Han holdt en sterkt engasjerende appell.

– Pengene deres betyr ikke så mye, men solidariteten betyr alt for folk i Gaza, sa han til folkemassen.

Samlet inn 75.000 kroner

Arrangørene anslår at Gaza-konserten trakk opp mot 5000 mennesker til Rådhusplassen. Det ga klingende mynt i kassa til Norsk Folkehjelp.

– Jeg er strålende fornøyd, fastslår Stine Westrum dagen derpå.

Til daglig er hun nestleder i Fagforbundet helse, sosial og velferd i Oslo. Sent i sommer tok hun initiativ til å arrangere en støttekonsert for Gaza. Dagen etter musikkfesten fastslår hun at det ble en suksess.

– Våre folk anslår at nesten 5000 møtte opp. Målet for konserten var å opprettholde fokus på Gaza også etter at det ble våpenhvile, forteller Westrum.

Bøssebærere gikk rundt på plassen og samlet inn penger til Norsk Folkehjelps prosjekter i Gaza. Opptellingen viste 75.000 kroner.

– Men da har vi ikke tatt med det som ble gitt via SMS eller på nett. Jeg syns det er helt knakende fint at vi fikk inn så mye. Pengene kommer godt med, sier initiativtakeren til Musikk for Gaza.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy