JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pågripelser for korrupsjon i Ruter og Volvo

Politiet beskriver nå den såkalte Unibussaken som en ukultur i flere kollektivselskaper. Tirsdag pågrep de ytterligere to personer, én i bestillerselskapet Ruter og én i Volvo. Antall siktede er nå oppe i 13.

2012011016482220131216180316

ola.tommeras@fagforbundet.no

Korrupsjonssaken i Oslos kollektivselskaper begynte å rulle i fjor høst, da det ble avslørt korrupsjon i det kommunalt eide busselskapet Unibuss. Opprullingen startet som en følge av en dom mot den tyske bussprodusenten MAN. Ifølge dommen i Tyskland har MAN betalt flere personer i Norge millionbeløp for å sørge for at selskapet fikk selge sine busser til kollektivselskaper i Oslo.

Tirsdag ble det klart at politiet har pågrepet ytterligere to personer. Totalt er nå 13 siktet: fire ansatte i Unibuss, blant dem tidligere teknisk sjef og administrerende direktør , syv personer i forskjellige tilknyttede selskaper samt gårsdagens pågripelse i Volvo og Ruter.

Utarbeider anbudene

Bestillerselskapet Ruter ble første gang trukket inn i korrupsjonen da den korrupsjonsdømte salgssjefen i MAN, Axel Fischer, forklarte at de betalte for å få tilrettelagt anbud. Det er Ruter som bestemmer de tekniske spesifikasjonene for hva slags type busser selskapet som får anbudet skal bruke på sine ruter.

Tirsdag kveld bekrefter Ruters informasjonssjef Gry Isberg overfor VG, at det er en av deres ansatte som er pågrepet og siktet for korrupsjon.

Utvider etterforskningen

- Pågripelsene ble gjort etter gjennomgang av en rekke beslag av regnskaper og korrespondanse i flere selskaper, sier politiadvokat Christian Stenberg til Fagbladet.

Den første tiden konsentrerte etterforskerne seg om korrupsjonen i Unibuss. I løpet av vinteren er etterforskningen utvidet til en rekke selskaper.

- Slik vi ser det, har saken etter de første pågripelsene utviklet seg i retning av å avdekke en utbredt ukultur der ansatte i kollektivselskaper i Oslo har mottatt fordeler fra mange leverandører, sier Christian Stenberg til NRK.

Fagbladet har tidligere avslørt at tidligere teknisk i Unibuss også mottok 1,2 millioner kroner fra MAN i 2002, mens han var teknisk sjef i Norgesbuss.

Politet utelukker ikke at det fortsatt kan bli gjort flere pågripelser i saken.

- Større enn Unibuss

- Dette er ikke lenger en sak om utro sjefer i Unibuss, men en sak om korrupsjon i hele næringen, kommenterer leder av Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Rune Aasen. Bestillerselskapet Ruter har utestengt Unibuss fra anbudsrunden for busskjøring i Oslo vest på grunn av korrupsjon i selskapet. Det mener Aasen er høyst urettferdig.

- Hvordan skal de forsvare utestengingen nå? Det blir meningsløst, påpeker han.

Ifølge Aasen har fagforeningen varlset Ruter tidlig om at de burde se nærmere på egne rekker.

- Ruter har hatt gode muligheter til å rydde opp, mener Aasen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy