Sjokkert og opprørt over ødeleggelsene i Gaza

HAR SETT ØDELEGGELSENE: – Jeg ble overrasket over omfanget av ødeleggelsene. Vi har sett ruiner, ødelagt matjord og infrastruktur, hjem som er bombet i filler. Det er mye verre enn jeg trodde, sier Ragnar Steinstad.

HAR SETT ØDELEGGELSENE: – Jeg ble overrasket over omfanget av ødeleggelsene. Vi har sett ruiner, ødelagt matjord og infrastruktur, hjem som er bombet i filler. Det er mye verre enn jeg trodde, sier Ragnar Steinstad.

Julie Strand Offerdal

Ødeleggelsene etter krigen i sommer er opprørende, men det er den systematiske brutaliteten mot palestinerne som gjør sterkest inntrykk, sier Fagforbundets Palestina-ambassadør Ragnar Steinstad, som denne uken har vært i Gaza med Norsk Folkehjelp.

2014110312000020141124130419

Fagforbundets Palestina-ambassadører har besøkt Norsk Folkehjelps prosjekter i Gaza og på Vestbredden. Ragnar Steinstad (66), Palestina-ambassadør for Fagforbundet i Telemark, er med i delegasjonen som besøker Gazastripen. Han har vært palestinaaktivist i nesten 50 år, men dette er hans første besøk i landet.

– Jeg visste at situasjonen for palestinerne var ille etter krigen i sommer. Men å se omfanget av menneskelige lidelser og Israels systematiske brutalitet og ødeleggelse, det er veldig sterkt, sier Steinstad.

Ruiner og kulehull

Det er få måneder siden Israels krig mot Gaza tok livet av over 2100 palestinere, la store nabolag i grus og gjorde over 100.000 palestinere hjemløse. I løpet av besøket på Gazastripen har Ragnar Steinstad sett ødeleggelsene fra Israels bomber i løpet av den 51 dager lange krigen på nært hold.

«Overalt møter vi krigen som ruiner av hus og kulehull i vegger og på murer. Men det det dreier seg om mennesker og deres liv», skriver han på bloggen han fører som Palestinaambassadør.

I Shijaia-området i Gaza by, som ligger tett inntil grensen til Israel, fikk delegasjonen se krigens brutalitet på nært hold. Ikke et hus står uberørt, og de fleste er fullstendig ødelagt. De veggene som står igjen er pepret med kulehull. Store områder med matjord ble ødelagt i løpet av krigen, og bøndene har mistet seks måneder med produksjon.

– Jeg ble overrasket over omfanget av ødeleggelsene. Vi har sett ruiner, ødelagt matjord og infrastruktur, hjem som er bombet i filler. Det er mye verre enn jeg trodde, sier Steinstad.

Kommer nær okkupasjonen

Selv om de materielle ødeleggelsene er overveldende, er det menneskenes lidelser under Israels okkupasjon som opprører mest.

– Vi har møtt bønder som prøver å dyrke jorda like ved grensen til Israel, og som får avlinger og utstyr ødelagt gang på gang. Vi har møtt fiskere som har fått båtene sine skutt i filler. Jeg har kommet svært nær okkupasjonen og blokaden som jeg tidligere barehar lest om, sier Steinstad.

Erstatter ødelagt utstyr

Norsk Folkehjelps partnerorganisjon Union of Agricultural Work Commitees (UAWC) organiserer bønder og fiskere, og jobber for at de skal få tilgang til jordbruksland og fiskeområder som er unndratt dem som følge av Israels okkupasjon. Dette arbeidet er en del av samarbeidsprosjektet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

I etterkant av krigen i Gaza har UAWC hjulpet fiskere og bønder med å erstatte ødelagt utstyr, slik at de igjen kan fiske og dyrke jorda for å sikre både egen inntekt og matforsyning i Gaza. Matprisene har steget kraftig etter krigen, fordi grønnsaker og kjøtt nå må importeres fra Israel.

Politiske løsninger må til

Palestina-ambassadørene tar med seg mange sterke inntrykk og historier hjem til Norge. I tillegg til å fortelle andre om det han har opplevd, vil Ragnar Steinstad ta til orde for politiske løsninger.

– Menneskene jeg har møtt her er veldig opptatt av det politiske i situasjonen. Det er jeg også. Det er på høy tid at det internasjonale samfunnet setter i verk tiltak slik at Israel ikke får fortsette fornedrelsen av palestinere i Gaza og på Vestbredden. I Norge har vi også en jobb å gjøre, for eksempel med tanke på at norske våpendeler havner i det israelske militæret. Det er til å fryse på ryggen av, sier Steinstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy