KREVER ÅPENHET: Mette Nord har sammen med sju andre forbundsledere krevd åpenhet i TISA-forhandlingene. Statssekretær Morten Høglund har invitert til dialog på Twitter.
Anne Siri Renå
ola.tommeras@fagbladet.no
Mette Nord har undertegnet et opprop sammen med sju andre forbundsledere: Mimmi Kvisvik, FO, Eli Gunhild By, Norsk Sykepleierforbund, Ragnhild Lied, Utdanningsforbundet, Hans Ole Rian, Musikernes fellesorganisasjon, Jan Olav Andersen, El & IT Forbundet, John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag og Odd Christian Øverland, Postkom. I oppropet krever de mer åpenhet og innsyn i forhandlingene rundt handelsavtalen TISA.
Oppropet ble overlevert i forbindelse med den internasjonale markeringen mot TISA i helga. I går svarte statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet på sin twitterkonto at han vil invitere til dialog om TISA-prosessene.
Så langt har selve forhandlingene vært hemmeligholdt. Kun Norges åpningstilbud er gjort kjent.
– I hjertet av norsk politikk
– Områdene TISA berører, griper rett inn i hjertet av politisk arbeid i Norge, sier Mette Nord, og mener at en harmonisering av handelsavtalene i et slikt omfang som det legges opp til, vil begrense politisk handlingsrom.
– Det vi ser er at store, sterke selskaper som ønsker seg stabile markeder i framtida, får full frihet. Det kan koste oss muligheten til selv å velge om vi vil ha offentlige helsekampanjer mot for eksempel tobakk, uten å risikere søksmål, påpeker hun.
Hun er også bekymret for at WTO-definisjonen på offentlig virksomhet legges til grunn for forhandlingene. Denne definerer kun politi og domstoler som offentlig virksomhet.
Les også: Dette må du vite om TISA
Rammer arbeidstakere
– Vi har fått høre at dette ikke angår våre organisasjoner, men det gjør det. Harmonisering av handelsavtaler vil gripe rett inn i arbeidstakernes rettigheter der hvor det er lønnsforskjeller eller når HMS-regler harmoniseres. Det er mye vi ikke vet om hvordan avtalen vil slå ut, men det vi har brakt på det rene vekker bekymring. TISA griper inn på så viktige områder som berører fellesskapet, at samfunnet må ha mulighet til innsyn i dette, sier Mette Nord.
Liberalisering som mål
I oppropet skriver forbundeslederne blant annet: «Målet synes å være liberalisering for å gi internasjonale selskaper enklere tilgang til tjenester i hele frihandelsområdet.
De tjenestene som betyr mest for vanlige folk; de offentlige velferdstjenestene, står i stor fare for å bli åpnet enda mer for kommersielle storselskaper innen blant annet sosialtjenester og infrastruktur som energi, vann og renovasjon».
I tillegg til mer åpenhet omkring forhandlingene, krever de åtte forbundslederne blant annet en analyse av mulige konsekvenser av TISA-avtalen. De slår fast at TISA heller ikke må kreve at utenlandske tilbydere overtar velferdstjenester innenfor blant annet helse og sosiale velferdstjenester, eller pålegge eller påskynde privatisering, konkurranseutsetting eller deregulering av offentlige tjenester.
«TISA må ikke hindre muligheten for at det offentlige overtar eierskap og drift av tjenester igjen,» skriver forbundslederne i oppropet.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad