JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever slutt på hemmelighold i TISA-forhandlingene

KREVER ÅPENHET: Mette Nord har sammen med sju andre forbundsledere krevd åpenhet i TISA-forhandlingene. Statssekretær Morten Høglund har invitert til dialog på Twitter.

KREVER ÅPENHET: Mette Nord har sammen med sju andre forbundsledere krevd åpenhet i TISA-forhandlingene. Statssekretær Morten Høglund har invitert til dialog på Twitter.

Anne Siri Renå

Åtte forbundsledere krever åpenhet i forhandlingene om handelsavtalen TISA. – Det vi så langt vet, styrker våre bekymringer for avtalen, sier leder av Fagforbundet, Mette Nord.

2015042412000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Mette Nord har undertegnet et opprop sammen med sju andre forbundsledere: Mimmi Kvisvik, FO, Eli Gunhild By, Norsk Sykepleierforbund, Ragnhild Lied, Utdanningsforbundet, Hans Ole Rian, Musikernes fellesorganisasjon, Jan Olav Andersen, El & IT Forbundet, John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag og Odd Christian Øverland, Postkom. I oppropet krever de mer åpenhet og innsyn i forhandlingene rundt handelsavtalen TISA.

Oppropet ble overlevert i forbindelse med den internasjonale markeringen mot TISA i helga. I går svarte statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet på sin twitterkonto at han vil invitere til dialog om TISA-prosessene.

Så langt har selve forhandlingene vært hemmeligholdt. Kun Norges åpningstilbud er gjort kjent.

– I hjertet av norsk politikk

– Områdene TISA berører, griper rett inn i hjertet av politisk arbeid i Norge, sier Mette Nord, og mener at en harmonisering av handelsavtalene i et slikt omfang som det legges opp til, vil begrense politisk handlingsrom.

– Det vi ser er at store, sterke selskaper som ønsker seg stabile markeder i framtida, får full frihet. Det kan koste oss muligheten til selv å velge om vi vil ha offentlige helsekampanjer mot for eksempel tobakk, uten å risikere søksmål, påpeker hun.

Hun er også bekymret for at WTO-definisjonen på offentlig virksomhet legges til grunn for forhandlingene. Denne definerer kun politi og domstoler som offentlig virksomhet.

Les også: Dette må du vite om TISA

Rammer arbeidstakere

– Vi har fått høre at dette ikke angår våre organisasjoner, men det gjør det. Harmonisering av handelsavtaler vil gripe rett inn i arbeidstakernes rettigheter der hvor det er lønnsforskjeller eller når HMS-regler harmoniseres. Det er mye vi ikke vet om hvordan avtalen vil slå ut, men det vi har brakt på det rene vekker bekymring. TISA griper inn på så viktige områder som berører fellesskapet, at samfunnet må ha mulighet til innsyn i dette, sier Mette Nord.

Liberalisering som mål

I oppropet skriver forbundeslederne blant annet: «Målet synes å være liberalisering for å gi internasjonale selskaper enklere tilgang til tjenester i hele frihandelsområdet.

De tjenestene som betyr mest for vanlige folk; de offentlige velferdstjenestene, står i stor fare for å bli åpnet enda mer for kommersielle storselskaper innen blant annet sosialtjenester og infrastruktur som energi, vann og renovasjon».

I tillegg til mer åpenhet omkring forhandlingene, krever de åtte forbundslederne blant annet en analyse av mulige konsekvenser av TISA-avtalen. De slår fast at TISA heller ikke må kreve at utenlandske tilbydere overtar velferdstjenester innenfor blant annet helse og sosiale velferdstjenester, eller pålegge eller påskynde privatisering, konkurranseutsetting eller deregulering av offentlige tjenester.

«TISA må ikke hindre muligheten for at det offentlige overtar eierskap og drift av tjenester igjen,» skriver forbundslederne i oppropet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy