JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sluttvederlagsordningen overlevde i Stortinget

Stortinget stoppet Erna og Siv

NEDERLAG: Regjeringen må videreføre praksisen med å unnlate å avkorte Nav-ytelser som følge av sluttvederlag.

NEDERLAG: Regjeringen må videreføre praksisen med å unnlate å avkorte Nav-ytelser som følge av sluttvederlag.

Terje Pedersen, NTB scanpix/ANB

Regjeringen ville kutte i Nav-ytelsene til eldre arbeidsløse som får sluttverderlag. Det gikk ikke Stortinget med på.

2016122011375520230821171436

helge@lomedia.no

– Jeg er tilfreds med at Nav-ytelser ikke skal avkortes mot sluttvederlag. Nå blir det opp til regjeringen å følge opp Stortingets vedtak, skriver en travel leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (Krf), i en tekstmelding til LO-Aktuelt.

De to samarbeidspartiene Venstre og KrF påførte regjeringen et nederlag i Stortinget under behandlingen av statsbudsjettet, og er nå altså pålagt å videreføre gjeldende praksis med å unnlate å avkorte Nav-ytelser som følge av sluttvederlag.

Kan stoppe privatiseringen: Høyre og Frp rekker ikke togprivatiseringen før valget

Et forslag fra Arbeiderpartiet om også å droppe skattleggingen av ordningen, ble nedstemt.

– Vi skulle gjerne sett at også skattleggingen ble reversert. Men det aller, aller viktigste var å hindre at hele beløpet blir avkortet ved Nav-ytelser, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, til LO-Aktuelt.

Nå øker Siv skatten på jobbkjøring – igjen

Mister statens bidrag

Sluttvederlagsordningen kom til verden under tariffoppgjøret så langt tilbake som i 1966, da liberaleren Ole Myrvoll fra Venstre var finansminister. Siden har ordningen overlevd 14 ulike finansministere, inntil Siv Jensen (Frp) ble finansminister.

Ordningen er et spleiselag mellom arbeidsgiver og arbeidstaker hvor skattefritaket har vært statens bidrag. Den gjelder for arbeidstakere mellom 50 og 67 år som mister jobben på grunn av nedbemanning, konkurs eller sykdom.

Svenn Erik ble syk og måtte slutte i jobben, nå får han tidenes skattesmell

Tidligere har de kunnet motta et sluttvederlag på opp til 80.000 kroner skattefritt. Det har vært en håndsrekning til godt voksne arbeidere som mister jobben før de oppnår avtalefestet pensjon.

Det var i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF som ble inngått før jul for ett år siden, at flertallspartiene ble enige om å skattlegge ordningen. Haken ved det hele, er imidlertid at det dermed også vil føre til en avkortning ved utbetalinger fra Nav.

Få nyhetsbrevet vårt

Falt i grus

– Hvis Stortinget hadde gjennomført regjeringens forslag ville hele ordningen falt i grus. Det er ikke noe poeng å motta sluttvederlag hvis alt forsvinner i redusert Nav-støtte, sier Tor-Arne Solbakken, som er styreleder for ordningen.

Årlig er det mellom 1600 og 1700 personer som mottar støtte fra ordningen.

Siv Jensen holder fast på skattesjokk for eldre arbeidsløse

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Hva er sluttvederlag?

• Avtale om engangs utbetaling til ansatte mellom 50 og 67 år som må slutte i bedriften, for eksempel på grunn av sviktende helse, fordi bedriften må nedbemanne eller går konkurs. Forutsetningen for å få sluttvederlag er man ikke selv er skyld i oppsigelsen.

• Over 2000 får sluttvederlag årlig.

• Ytelsen starter på 20.000 kroner ved 50 års alder og stiger gradvis til 80.000 ved AFP-alder, før den faller fram mot fylte 66 år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy