JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Austevolls renholdere i anbudskaos

GIR OPP: Selskapet som overtok renholdet og renholderne i kommunen for et år siden, trekker seg fra kontrakten. De ansattes framtid er uviss.

GIR OPP: Selskapet som overtok renholdet og renholderne i kommunen for et år siden, trekker seg fra kontrakten. De ansattes framtid er uviss.

Trond Hagenes

På julaften fikk renholderne i Austevoll kommune beskjed om at jobbene deres ryker. Selskapet som fikk anbud på kommunens renhold for et år siden, trekker seg fra oppdraget.

2014010812000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

- Klokka halv tre på julaften fikk jeg telefon om at vi måtte på møte i romjula for å bli oppsagt. Andre fikk innkallingen på lille julaften, forteller renholder Elisabeth Wold. Sammen med 12 andre renholdere ble hun virksomhetsoverdratt fra kommunen til ABSolutions, som vant anbudet på renhold av Austevolls kommunale bygninger for vel et år siden.

De fleste av renholderne hadde jobbet i årevis for kommunen før de ble overdratt til privat aktør da jobbene deres ble satt ut på anbud.

Lite lønnsomt

I høst fikk renholdet strykkarakter etter at et eksternt firma kontrollerte kvaliteten. Ingen av kommunens bygninger ble godkjent da renholdskvaliteten ble målt med standardiseringsverktøyet Insta 800 opp mot nivået avtalt i kontrakten.

– Vi skulle rengjøre større arealer på kortere tid ved hjelp av ny teknikk og nytt utstyr. Men vi så aldri noe til verken utstyr eller opplæring som skulle gjøre dette mulig. Det ble isteden raskt og overfladisk, fortalte Wold da rapporten ble lagt fram. Flere renholdere ble sjukmeldt.

ABSolutions hadde knapt rettet manglene fra rapporten før de ønsket å fratre kontrakten. Etter hva Fagbladet erfarer var det manglende lønnsomhet som lå til grunn for at selskapet ikke lenger ønsket oppdraget.

– Vi konkluderer med at det var best for alle parter å godta oppsigelse av kontrakten, også for de ansatte i ABSolutions, sier ordfører Renate Klepsvik (Frp).

Stor usikkerhet

– Vi vet ikke hva som skjer videre nå. Det har vært nevnt jobber i Bergen, men det er urealistisk å pendle mellom Austevoll og Bergen, sier Wold. Hun er skuffet over at kommunen ikke stilte på noen av møtene i forbindelse med oppsigelse av kontrakten.

– Jeg synes de er feige, sier hun.

Ordfører Klepsvik avviser at de ikke har tatt hensyn til de ansatte.

– Nettopp hensynet til de ansatte har vært kjernen i våre valg. Vi tenkte at det var bedre å godta oppsigelsen av kontrakten enn å skape usikkerhet blant de ansatte i ABSolutions, sier hun.

Nytt anbud neste uke

Allerede neste uke kan renholdstjenesten i Austevoll være ute på anbud igjen. Kommunen er i gang med å utarbeide nye anbudspapirer og håper på anbudsåpning i februar. I det nye anbudet vil det ikke stilles krav til virksomhetsoverdragelse av de ansatte, slik som man er pålagt ved første gangs utsettelse.

Ordfører Renate Klepsvik ser det ikke som aktuelt å vurdere å ta renholderne tilbake i kommunal regi, slik de var for inntil et år siden.

– Kommunen har selv ikke renholdsvirksomhet i dag, men kjøper tjenesten fra andre. Renholderne er ikke ansatt i kommunen per i dag, sier hun.

– Jeg håper de får anledning til å søke jobb hos en ny tilbyder, og regner med at de vil stille sterkt. Et nytt selskap må jo ha noen til å gjøre jobben, påpeker hun.

– Kynisk politikk

Tidligere fylkesleder i Hordaland, i dag medlem av Fagforbundets arbeidsutvalg, Roger Heimli, er ikke overrasket over avgjørelsene i Austevoll.

– Dette er programfestet politikk fra høyresiden, påpeker han. Han beskriver politikken og behandlingen av renholderne som kynisk og horribel.

– Jeg synes dette er kynisk fra kommunens side. Selv om de ansatte er virksomhetsoverdratt til det private selskapet som nå trekker seg, så er de fortsatt innbyggere av kommunen. De burde ha tatt konkurranseutsettingen opp til ny vurdering i den situasjonen som de nå er i, sier Heimli.

Han er oppgitt over ordførerens tro på at de ansatte kan søke jobb hos en ny tilbyder av renholdstjeneste.

– En ny tilbyder må regne på tjenesten med den staben selskapet allerede har. De kan ikke legge inn et tilbud og så ta kostnaden for ansatte etter hvert som de ser hvor mange de får. Det er ikke sånn anbud fungerer, påpeker han.

– Jeg synes Austevoll kommune nå bør regne på kostnadene ved å konkurranseutsette tjenester. Selv om ledighet blant tidligere kommunalt ansatte er en kostnad NAV bærer, så vil kommunen tape skatteinntekter. Jeg er ganske sikker på at denne politikken går med tap, sier han.

Ingen kommentar

Fagbladet har vært i kontakt med ledelsen i ABSolutions. Grunnet sykdom vil de ikke kommentere saken før i neste uke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy