JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen kommune krever kirkeeid barnehagekjede for 28 millioner kroner

Colourbox

Kommunen mener den kirkeeide barnehagekjeden Akasia gjennom flere år hatt lavere bemanning enn de har fått tilskudd for. Kjeden selv vil ikke kommentere saken.

2019062610542120230821171436

tips@fagbladet.no

Bergen kommune slår fast etter en større gjennomgang at Akasia har brutt barnehageloven, skriver nrk.no. Barnehagekjeden Akasia driver totalt 18 barnehager i Bergen og har i en årrekke fått tilskudd fra Bergen kommune.

Selskapet er en del av den store Akasia-kjeden, som driver barnehager og leverer en rekke andre tjenester til Bergen kommune.

Fagforeningsleder i Bergen: – Kirkelig barnehagekjede kjemper om å bli Norges kjipeste arbeidgiver

For lav bemanning

Nrk.no skriver at Bergen kommune nylig gjennomførte et større økonomisk tilsyn med kjeden, der det ble avdekket flere potensielle store avvik.

Her er noen av funnene i tilsynet:

• Barnehagene har hatt for lav bemanning sammenlignet med hva de har fått penger for.

• Totalt har åtte barnehager har spart inn minst 60 årsverk på åtte år.

• Akasia har tatt «vesentlig høyere» husleie fra flere av sine egne barnehager inn til eget eiendomsselskap.

• Barnehagene betaler også mer for kjøp av tjenester, som vask, fra sine egne selskap.

Nå krever kommunen tilbake 28 millioner kroner fra Akasia som kjeden har fått utbetalt de siste fire årene.

Den ferske rapporten etter tilsynet ble sendt fra kommunen til Akasia tirsdag.

– Dette er veldig ferskt for oss, sier styreleder i Akasia, Jan Dagfinn Midtun til VG.

– Vi fikk tilsendt rapporten sent i går ettermiddag, men har fått lite løypemeldinger fra kommunen underveis. Nå må vi gå alle gjennom alle forhold og undersøke feilene som påpekes og hva som eventuelt er misforståelser. Alt som er av feil og mangler vil vi selvsagt endre på, sier Midtun.

Fagforbundet og kristelig barnehagekjede saksøker hverandre

Internt brev

NRK har fått tilgang på et internt brev som er sendt ut til alle medlemmer i Bergen kirkelige fellesråd, som i praksis eier Akasia-barnehagene. Her pekes det på at både Akasia og fellesrådet regner med saken kommer til å ta av i media.

«Det er pt ikke mulig for styret å si annet enn at rapporten tas på det største alvor» står det i brevet.

Trine Samuelsberg, kommunaldirektør for barnehage i Bergen sier til nrk.no at dette er en tilbakebetaling som er relativt høy, på totalt nesten 29 millioner kroner. Det skal være en sammenlignbar bemanning med barnehagene i den kommunen det drives i.

De har hatt noe lavere bemanning enn de kommunale barnehagene i Bergen, altså færre ansatte per barn.

Akasia har fått en frist til slutten av august til å svare på rapporten. Samuelsberg presiserer at det er tidlig i prosessen og at Akasia i denne tiden kan legge fram informasjon og dokumentasjon som kan påvirke resultatet og kravet.

I 2017 streiket 163 ansatte i Akasia-barnehagene i Bergen på grunn av pensjonskonflikt

Direktør gikk plutselig av

Det er bare få dager siden mangeårig direktør for Akasia, Ole-Christian Fredriksen, gikk av. Fredriksen har ledet Akasia-kjeden i årene det økonomiske tilsynet gjelder. Årsaken ble omtalt som «uenigheter med styret» i Bergens Tidende.

Styreleder i Akasia barnehager, Jan Dagfinn Midtun, har så langt ikke besvart NRKs henvendelser. Barnehagesjef i Akasia, Edle Damm, og fungerende administrerende direktør i Akasia, Jan Arthur Hammer vil heller ikke kommentere saken.

I 2017, som er siste tilgjengelige regnskapsår, hadde kjeden 263 millioner i inntekter og 149 millioner i lønnsutgifter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy