JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Biblioteksjef: – Flere mister tittelen som biblioteksjef

BLIR RESPEKTERT: Biblioteksjef Tove Aurdal Hjellnes i Volda har beholdt tittelen biblioteksjef tross alle endringene i kommuneorganisering og ulike sjefer.

BLIR RESPEKTERT: Biblioteksjef Tove Aurdal Hjellnes i Volda har beholdt tittelen biblioteksjef tross alle endringene i kommuneorganisering og ulike sjefer.

Werner Juvik

Fagforbundet mener det er viktig at biblioteksjefene får beholde redaktøransvaret og bestemme hvilke arrangementer bibliotekene skal ha.

2020012209565920200122102529

ingeborg.rangul@fagbladet.no

På biblioteket i Volda sitter Tove Aurdal Hjellnes. Hun har beholdt tittelen biblioteksjef til tross for ulike sjefer, omorganiseringer og nå sist en kommunesammenslåing. Hjellnes tror det er viktig å være synlig i lokalsamfunnet.

Dette er årets bibliotek

– Jeg kjenner til biblioteksjefer som opplever at ledere blander seg inn i hva slags og hvor mange arrangementer de har på biblioteket. Jeg har også vært borti de som må spørre om lov for å bruke av bibliotekbudsjettet til annet enn bøker og lønn, sier biblioteksjefen.

Heldigvis opplever ikke hun dette selv.

– Jeg opplever å bli respektert. Jeg setter opp de arrangementene jeg ønsker og må ikke gå til min leder for å be om verken penger eller tillatelse, forteller Hjellnes.

Hjellnes har også delvis personalansvar. Det innebærer for eksempel medarbeidersamtaler, attestering av timelister og medbestemmelse ved nyansettelser. Ideelt sett skulle biblioteket gjerne vært en egen administrativ enhet, men siden de bare er fire ansatte, mener Hjellnes at de står sterkere som en del av kulturenheten.

Utvidede åpningstider ved nye Deichman skaper uro blant ansatte

JOBBER LITT OVERALT: Biblioteksjef Tove Aurdal Hjellnes i Volda tar i mot bøker som skal leveres inn og noterer nye ønsker.

JOBBER LITT OVERALT: Biblioteksjef Tove Aurdal Hjellnes i Volda tar i mot bøker som skal leveres inn og noterer nye ønsker.

Werner Juvik

– Biblioteksjefer glemmes

Fagforbundet har sammen med Norsk Bibliotekforening, Delta og Bibliotekarforbundet laget en plakat med anbefalinger for biblioteksjefenes ansvarsområde. De opplever et stigende antall saker som handler om endringer av biblioteksjefers ansvarsområde og handlingsrom.

– Det er mange kommuner som slår seg sammen nå og er ivrige etter å strømlinjeforme organisasjonen. Da glemmes de identitetsbærende titlene som biblioteksjef. Dette undergraver behovet for faglighet som ligger i titlene, sier Ellen Ovenstad, rådgiver i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Ovenstad forteller at kommunen selv står fritt til å bestemme titler og organisere virksomheten som de selv vil, derfor kan noen tituleres enhetsledere og ikke biblioteksjefer.

– Når vi skal være aktuelle, kan vi ikke bruke plass på utdaterte bøker

– Kommunene velger organisering

Forbundsadvokat Hans Christian Monsen har sett nærmere på forholdet mellom kommuneloven og folkebibliotekloven. Hans konklusjon er at alle kommuner er forpliktet til å ha et folkebibliotek og fagutdannet biblioteksjef. Denne biblioteksjefen må i det minste ha personalansvar for de bibliotekansatte, i tillegg til fagansvar.

Han mener biblioteksjefstillingen må ha budsjett- og økonomiansvar. Monsen anser det som mer tvilsomt om biblioteksjefen må innplasseres i kommunens ledelsesstruktur eller en egen «boks» for enheten.

Bortsett fra å ha stillingen biblioteksjef er det opp til kommunene hvordan de vil organisere bibliotekvirksomheten, konkluderer han.

– KS er i oppstarten av en helhetlige innsats på kulturfeltet, hvor vi blant annet er opptatt av den tematikken du tar opp. Vi jobber med temaet, men har ingen kommentarer ut over det nå, kommenterer Line Anni Solbakken, spesialrådgiver i kommunenes interesseorganisasjon KS i en e-post.

Slik ble biblioteket da de gamle fikk bidra med råd

Et samlende debattsted

– Behovet for fagkompetente biblioteksjefer har vært og er fortsatt vurdert som viktig og grunnleggende for at folkebibliotekene skal kunne utvikles og være aktuelle også i fremtiden, sier Ovenstad.

Et bibliotek er ikke bare bøker til utlån, men det er også en debattarena for alle uavhengig av religion, politisk tilhørighet eller kulturell bakgrunn. Det er biblioteksjefene som har redaktøransvar. Det betyr at biblioteksjefen sørger for informasjonsfrihet og et bibliotek for alle, også for dem de ikke er enige med.

Nå opplever flere biblioteksjefer at de mister sine lederfullmakter og «reduseres» til en fagleder uten økonomi- og personalansvar.

– Vi vil at biblioteksjefen skal beholde sitt redaktøransvar for det som skjer i biblioteket, sier Ovenstad.

Mangler involvering og anerkjennelse

Bibliotekarforbundet gjorde nylig en undersøkelse blant sine medlemmer om biblioteksjefens handlingsrom i kommunene. Den ble sendt ut til alle biblioteksjefer i Bibliotekarforbundet og i Fagforbundet og fikk 145 svar.

Så vidt over halvparten svarer at de er plassert i ledelsesstrukturen i kommunene, samtidig svarer halvparten nei på at de er en del av kommunens planverk og har et klart definert ansvarsområde.

Synlig i lokalsamfunnet

For biblioteksjef Tove Aurdal Hjellnes i Volda har ikke posisjonen og respekten kommet av seg selv. Hjellnes tror på det å være synlig i lokalsamfunnet. Hun har sittet sine perioder i kommunestyret og frontet saker i lokalavisen.

– Jeg liker ikke så godt å rope høyt. Skulle noen finne på å ta fra meg redaktøransvaret, da vil de møte solid motstand og kamp.

Hjellnes mener at det er viktig å slåss for bibliotekets rolle som institusjon. Hun argumenterer stadig for bibliotekets kjerneverdier i møte med politikere og andre med makt og myndighet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy