Bydel i Oslo nekter å gi fagarbeiderlønn

Først ble ansatte i barnehagene oppfordret til å ta etterutdanning og fagbrev. Så kom kalddusjen. De blir nektet lønn som fagarbeidere. Det var det nemlig ikke budsjett til.

2013080613363420131216232433

ola.tommeras@fagforbundet.no

Et budsjettvedtak i bydel Nordre Aker i Oslo vekker både oppsikt og harme. Det borgerlige flertallet vedtok å fryse antall fagarbeiderstillinger i bydelens barnehager. Vedtaket ble gjort i fjor, samme år som ansatte ble oppfordret til nettopp å ta etterutdanning og fagbrev.

For lav lønn

- Så langt har vi fått henvendelser fra to ansatte med ferske fagbrev. Den første tok fagbrevet ved nyttår. Siden det har vi vært i forhandlinger med kommunen, forteller hovedtillitsvalgt Berit Tevik i Nordre Aker.

Kommunen innså etter hvert at de ikke kunne nekte å definere de nyutdannede som fagarbeidere, men plasserte dem på et ifølge Fagforbundet, altfor lavt lønnstrinn.

- Lønnstrinnet de tilbyr er seks trinn og 23.500 kroner lavere enn etablert lønnsnivå for fagarbeidere med barn- og ungdomsarbeid i bydelen, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Anna Elisabet Uran.

- 23.500 kroner er mye penger for ansatte i et lavtlønnsyrke, påpeker hun.

16 tar fagbrev

Totalt skal 16 ansatte ha sagt ja til tilbudet om etterutdanning, som ble delvis finansiert av arbeidsgiveren Oslo kommune.

- Flere blir ferdig med sine fagbrev de nærmeste månedene, og vil altså bli møtt med vedtaket om stans i antall fagarbeiderstillinger, dersom bydelen fortsetter å stå på sitt. Jeg regner med at denne saken kommer til å rulle lenge, sier Tevik.

TV2 omtalte i går en av de ferske fagarbeiderne, Othmane Aboutaleb ved Haugenjordet barnehage. Etter fire år som barnehageassistent ved Haugenjordet barnehage, byttet han til en annen barnehage i en annen bydel for å lønna han har rett på.

- Han var en populær mann, og nå har til og med foreldre til barna i barnehagen skrevet protestbrev til bydelen. De finner seg ikke i at bydelen ikke skal ha ham ansatt etter at han tok fagbrevet, forteller Tevik.

Leder av bydelsutvalget, Bent Gether-Rønning (H), sier til TV2: - Vi ønsker å satse litt annerledes per i dag.

Helt uakseptabelt

- Dette kan vi ikke akseptere. Vi har en overenskomst som forteller hva en fagarbeider har rett på av lønn. De kan ikke oppheve den med et budsjettvedtak, sier Anna Elisabeth Uran. Fagforbundet Oslo vil bringe saken videre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy