JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrotas

Sykdom og plager er så mye mer enn et brukket bein

2019080808450020190808090328
LATE: Jeg har snakket med gravide som har fått beskjed av kollegaer at de er late. Det gjør bare situasjonen du allerede står i enda verre, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

LATE: Jeg har snakket med gravide som har fått beskjed av kollegaer at de er late. Det gjør bare situasjonen du allerede står i enda verre, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Det å i det hele tatt fungere tre til fire timer hver dag har vært psykisk og fysisk slitsomt for meg. Heldigvis har jeg hatt kollegaer og en leder som har forstått meg.

Hjelpepleier

«Å være gravid er da vel ingen sykdom!» Dette har jeg overhørt andre si. Og jeg er helt enig. Du er ikke syk hvis du er gravid, men det kan føre med seg en del plager som gjør at kroppen ikke fungerer slik den vanligvis pleier.

Jeg er en av dem som dessverre har fått oppleve dette. Allerede før jeg fikk vite at jeg var gravid, hadde jeg store smerter i korsryggen og i bekkenet. Jeg var på undersøkelse på sykehuset, men de fant ikke ut hva det var før jeg på nyttårsaften tok en graviditetstest som viste seg å være positiv.

Måtte tilpasse hverdagen

Men smertene sluttet ikke da. Under hele svangerskapet har jeg hatt konstante smerter i korsrygg, bekken og halebein. Plagene har gjort at jeg har måttet tilpasse hverdagen veldig. Siden tidlig i januar har jeg vært sykemeldt, jeg har gått til fysioterapi hver uke og jeg fått diverse hjelpemidler fra sykehuset for å klare hverdagen.

Å i det hele tatt fungere tre til fire timer hver dag har vært psykisk og fysisk slitsomt for meg.

Helsefagarbeider Jenie føler seg lurt: – Hvis jeg visste om tredelt foreldrepermisjon før jeg ble gravid, hadde jeg nok ventet

Ble møtt med forståelse

Heldigvis har jeg midt oppi dette hatt en leder og flotte kollegaer som har forstått meg. De har inkludert meg i fellesskapet selv om jeg har vært sykemeldt, og de har vært flinke til å tilpasse jobben slik at jeg har klart å fungere litt ute i arbeid.

Noe av det som ble gjort for å tilpasse min arbeidshverdag, var at avdelingslederen lot meg jobbe en til to timer med andre oppgaver som ikke inkluderte stell og løft. I tillegg til dette fikk jeg delta på personalmøter slik at jeg holdt meg oppdatert.

Å bli forstått av kollegaene sine er svært viktig i en periode av liver der man føler at man ikke strekker til. Jeg ville gjerne fungere, men når jeg etter en arbeidsdag på fem timer lå rett ut i to døgn med sterke smerter, forsto jeg at slik var det dessverre ikke.

Nestlederen i Fagforbundet Ung tok abort fordi fosteret var sykt. Det kunne hun ikke gjort hvis abortloven blir endret

Så mye mer enn et brukket bein

Graviditet er ikke en sykdom, men når kroppen slutter å fungere, er det lett å stenge seg inne, bli trist og føle seg utenfor. Jeg er evig takknemlig for at jeg ikke har opplevd det. Dessverre er det ikke alle som blir møtt med samme forståelse fra arbeidsplassen.

Jeg har snakket med gravide som har fått beskjed av kollegaer at de er late. Det gjør bare situasjonen du allerede står i enda verre.

Vi må alle bli flinkere til å tenke over at sykdom og plager er så mye mer enn et brukket bein. Kanskje er en kollega av deg sykemeldt fordi hun eller han har psykiske plager. Dette er plager som ikke nødvendigvis synes utad, men som er der kanskje til og med i større grad enn et brukket bein.

Ekstra tiltak for gravide ga kjempepluss i kommunekassa

Alle svangerskap er ulike

Ikke døm noen før du vet årsaken til at de er sykemeldt og aksepter at alle er ulike. Ta svangerskap som ett eksempel. Alle svangerskap er ulike og plagene som følger med er også ulike.

Jeg gleder meg masse til vår lille jente er her med oss, og til vi kan besøke alle mine flotte, forståelsesfulle og omsorgsfulle kollegaer.

Jeg har snakket med gravide som har fått beskjed av kollegaer at de er late

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy