JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Grunnlønnen til alle arbeidstakere må bli høyere. Da er du ikke avhengig av et helligdagstillegg hvis du blir syk.

2019052110231220230821171436
USIKKERT: Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din.

USIKKERT: Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din.

Rex Pickar/Unsplash

Flere mener jeg har tråkket på grunnleggende rettigheter med innlegget mitt nylig. Det jeg mener er at vi bør kunne leve av grunnlønnen vår uten å måtte jobbe røde dager.

Hjelpepleier

Takk til de av dere som har engasjert dere i og skapt debatt rundt mitt innlegg om at helligdagstillegg kun skal gå til de som er fysisk på jobb den dagen det gjelder. Dere har rettet oppmerksomheten mot så mange viktige saker som jeg har jobbet med de siste årene, men hvor jeg har følt at fagbevegelsen svikter.

Forskjellene øker

Flere av kommentarene på innlegget mitt handlet om at ansatte ikke vil klare seg økonomisk uten lønnstilleggene. Det må vi selvfølgelig ta på alvor. For noe er feil når grunnlønnen din er så lav at du må jobbe helligdager for å klare å betale husleie og mat.

Vi ser at forskjellene i Norge øker, og mange yrkesgrupper henger etter når det kommer til lønn. En lønn å leve av må være en grunnleggende rettighet i Norge. Er dere to mennesker i full lønn og dere fortsatt ikke får kjøpt dere bolig, er noe veldig feil. Likevel er situasjonen dessverre slik for mange i dag.

Tråkket på grunnleggende rettigheter

Det var også flere av de som kommenterte som mente jeg tråkket på grunnleggende rettigheter da jeg skrev innlegget mitt.

Det jeg mener er at vi bør kunne leve av grunnlønnen vår uten å måtte jobbe røde dager. Dette gjelder særlig for faste ansatte. Skal du som fast ansatt være avhengig av tilleggene du får på røde dager, rår det en usikkerhet over arbeidssituasjonen din. En slik usikkerhet vil ikke gjøre deg frisk fortere hvis du blir syk.

Dette har du krav på når du må jobbe røde dager i påska

Deltidsansatt versus fast ansatt

Til forskjell fra faste ansatte er flere deltidsansatte helt avhengige av helligdagstilleggene for å få hverdagen til å gå rundt. Som deltidsansatt er du avhengig av at arbeidsgiver gir nettopp deg den ene vakten med tillegg for at hverdagen skal gå rundt. Det er både fysisk og psykisk krevende å skulle vente på beskjeden om at arbeidsgiver trenger deg.

Jeg har selv jobbet deltid i alle mine år som hjelpepleier, og jeg har følt på denne usikkerheten. Jeg har særlig følt på det fordi jeg ofte er avhengig av å få disse vaktene for å få nok inntekt.

Norge ligger på topp i bruk av deltid, og vi har flest som jobber ufrivillig deltid

God nok grunnlønn

Grunnlønnen til alle arbeidstakere må bli høyere. Da er du ikke avhengig av et helligdagstillegg hvis du blir syk en dag eller hvis du er i permisjon.

Jeg forstår at flere er uenige i mitt forslag, men jeg føler det blir feil å si at jeg jobber imot fagbevegelsen ved å mene dette. Det jeg ønsker meg er åpne diskusjoner om hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen for flest mulig best mulig i framtiden.

Per dags dato er ikke norsk arbeidsliv og våre rettigheter gode nok. For å bedre dette, oppfordrer jeg dere lesere til å fagorganisere dere slik at dere kan være med å påvirke hva som må til for at arbeidshverdagen deres skal bli bedre.

Til forskjell fra faste ansatte er deltidsansatte derimot helt avhengige av lønnstillegg for å få hverdagen til å gå rundt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy