JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Lønnstilleggene bør gå til de ansatte som faktisk jobber på en rød dag, og ikke til de som er hjemme

2019051609141420230821171436
TRENGS LIKE MYE: Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

TRENGS LIKE MYE: Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Er du syk, ute i permisjon eller har du ferie på de røde dagene, vil du få et tillegg på lik linje med de som jobber. Dette mener jeg er usolidarisk og urettferdig.

Hjelpepleier

I dag er det slik at du får betalt for de røde vaktene som du har i arbeidsplanen din. Du får lønnen din og et tillegg fordi det er en rød dag. Er du syk, vil du fremdeles få et tillegg akkurat på lik linje med de som faktisk er på jobb.

Dette mener jeg er usolidarisk og urettferdig. Er du borte fra jobb en dag på grunn av sykdom, synes ikke jeg du skal få et tillegg. Det tillegget bør gå til de som jobber. Jeg mener også tillegget bør økes for de som faktisk er på jobb.

Du trengs på jobb

Fagbevegelsen gjorde det smart i å kjempe for tillegg på røde dager. Det gir en stor motivasjon til de ansatte ettersom de tjener ekstra på de dagene det ofte er minst motiverende å skulle jobbe. For selv om helligdagene kommer og barna dine har fri fra skolen, trengs du fortsatt på jobb.

Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag. Mange som bor på sykehjem, boliger og som får hjelp av kommunale tjenester er kanskje alene i disse høytidene. For disse menneskene er det ekstra viktig at vi ansatte kan holde dem med selskap.

Olaug er helsefagarbeider og yrkesfaglærer. Men mange skoler krever sykepleierutdanning for å undervise framtidas helsefagarbeidere

Kan gjøre godt for lommeboka

For mange er det sårt å måtte jobbe røde dager mens det for andre er noe de gjør helt frivillig for å tjene noen ekstra kroner. De mange studentene som har skole store deler av året vil for eksempel ha nytte av å kunne jobbe røde dager når skolen uansett er stengt.

Å jobbe på røde dager kan gjøre godt for en tom lommebok etter en hard måned med mange regninger. Jobber du ordinær vakt på en helligdag kan du for eksempel ha krav på 133,3 prosent i tillegg. Har du en ordinær timelønn på 205 kroner i timen, vil det si at du på en rød dag få utbetalt 477 kroner i timelønn.

Tillegget på 133,3 prosent er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter Helse og Fagforbundet. Er du på en annen tariffavtale, kan tillegget være mindre, men du har krav på et tillegg på minst 100 prosent.

Ny undersøkelse: De fleste nye helsefagarbeidere må nøye seg med å jobbe deltid

Gi og ta

Forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker må handle om å gi og å ta. Men slik må det også være mellom oss som er arbeidstakere.

Det å gi og å ta gjelder mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, men det må også gjelde mellom oss arbeidstakere.

Mennesker trenger hjelpen din like mye på en vanlig hverdag som på en rød dag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy