Fra grasrota

Hva hadde du gjort hvis alle fagarbeidere forsov seg en dag?

2018121410583120181214105831
STEARINLYS: Hvis alle fagarbeidere forsover seg en dag, kan du gå hjem igjen, tenne stearinlys, fyre i ovnen og koke kaffe på stormkjøkken.  Forhåpentligvis har ikke vannrøret frosset, skriver grasrotstemmen.

STEARINLYS: Hvis alle fagarbeidere forsover seg en dag, kan du gå hjem igjen, tenne stearinlys, fyre i ovnen og koke kaffe på stormkjøkken. Forhåpentligvis har ikke vannrøret frosset, skriver grasrotstemmen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

En dag uten fagarbeidere kan gå trått. Enda mer trått kan det gå hvis spådommen til SSB stemmer.

Helsefagarbeider

Du snubler ut av sengen i stummende mørke. I løpet av natten har det blitt for tungt for strømkablene og hele landet er mørklagt.

Du famler deg rundt i huset og kommer deg til syvende og sist ut av døra. Der blir du møtt av en nedsnødd bil og en umåkt vei. Dermed stamper du av gåre til bussholdeplassen. Etter å ha ventet en god stund innser du at det trolig ikke kommer noe buss denne dagen.

Du går hjem igjen, tenner stearinlys, fyrer i ovnen og koker kaffe på stormkjøkken. Flaks at ikke vannrøret har frosset, tenker du.

Stemmer fra grasrota

Forsov seg

Denne dagen ble det hjemmekontor. Neste dag får du vite at årsaken til at du kunne ta deg en bedagelig dag på sofaen, var fordi alle fagarbeiderne i landet hadde forsovet seg.

Dette var dagen da din underernærte mor lå på sykehjemmets rehabiliteringsenhet etter et lårhalsbrudd uten noen hjelpepleiere rundt seg. Dagen da ingen varer kom seg til butikken fordi sjåførene lå i senga. Dagen da alt ble kaldt fordi ingen elektrikere kom til utsetning.

Helsesektoren må gå i seg selv og se på hva slags type arbeid de rekrutterer sykepleiere til å gjøre

Flaks

Flaks at barna dine er hjemme akkurat denne dagen. For i barnehagen der barna dine egentlig skulle vært, sitter lederen og har møte med seg selv.

Flaks at du utsatte kinobesøket til dagen etter for med ingen kinoassistenter til stede, blir det vanskelig å snurre film.

Vil mangle yrkesfagutdannede

Dette var bare en dag. En eneste dag uten fagarbeidere og likevel gikk det trått. Enda mer trått kan det gå hvis framskrivningene til SSB stemmer. De tyder nemlig på at vi vil mangle yrkesfagutdannede fram mot år 2035.

Bare 70 prosent av elevene fullfører videregående skole på normert tid, og frafallet er størst på yrkesfag. Mangel på læreplasser er en viktig årsak til at elever ikke fullfører. Slik konkluderer Liedutvalget.

Effektiviseringen dreper arbeidsgleden

Hjalp ikke

Du hadde flaks i dag, men vil du ha like mye flaks de dagene vi vil miste flere og flere fagarbeidere av lasset?

Den dagen da alle landets fagarbeidere forsov seg, hjalp det lite å være statsminister eller konge. Det vil hjelpe like lite hvis den ene dagen utvider seg til å bli flere dager, uker og år.

Flaks at du utsatte kinobesøket til dagen etter, for med ingen kinoassistenter til stede, blir det vanskelig å snurre film