NYE OPPGAVER: – Kuttene som ble gjort utenfor pleien på Stokmarknes sykehjem, førte til at de ansatte i pleien fikk overført oppgaver opp i avdelingene. Oppgaver som tidligere ble utført av blant annet kjøkkenpersonalet, enkle vaktmesteroppgaver og renhold, skriver Line Tollefsen fra sitt besøk på sykehjemmet i 2015.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Nestleder i Fagforbundet Nordland
Mangler vi egentlig så mange sykepleiere?
Jeg stikker hodet mitt rett inn i løvens hule når jeg stiller et slikt spørsmål. Samtidig tror jeg dette er et spørsmål vi bør stille oss selv. Vi står overfor en profesjonskamp som ikke hjelper. I stedet ødelegger kampen tjenestene våre.
I valgkampen 2015 besøkte jeg Stokmarknes sykehjem sammen med de tillitsvalgte i Fagforbundet og den daværende ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet i Hadsel, Siv Dagny Aasvik. Hun var og er opptatt av å se hver enkelt arbeidsplass, hver enkelt ansatt. Flere kan lære av Aasvik.
– Bleieskift hører med til den helhetlige pleien som også sykepleiere må gjøre
Kuttet stillinger
De første vi traff på sykehjemmet var ansatte på vaskeriet, renholderne, vaktmesterne og kjøkkenpersonalet. Dette var yrkesgrupper som hadde opplevd kraftige kutt de siste årene. Da vi beveget oss opp gjennom etasjene, ble vi forklart hvilke konsekvenser det fikk da det ble kuttet i stillingene utenfor pleien.
Kuttene førte til at de ansatte i pleien fikk overført oppgaver opp i avdelingene. Oppgaver som tidligere ble utført av blant annet kjøkkenpersonalet, enkle vaktmesteroppgaver og renhold. Dette var oppgaver som tok tid, og de var ikke innenfor deres fagfelt.
Sykepleierforbundet vil avslutte sykepleierutdanning for helsefagarbeidere
Kvalifiserte ansatte
I årevis har det vært en holdning om at sterke fagmiljøer tilsvarer ansatte med samme kompetanse på samme utdanningsnivå. Misforstå meg rett, høy og riktig kompetanse er et kvalitetsstempel. Jeg, som mange andre, foretrekker å bli operert av en kirurg og ikke av en kokk. Heldigvis har flere leger tatt til orde for en fornuftig oppgavedeling på sykehus de siste årene.
Flere sykehus jobber nå aktivt med å finne løsninger som hindrer at en lege eller en sykepleier må utføre alt av arbeid. På den måten sikrer man at de som er høyt kvalifisert, bruker sin kompetanse til oppgaver bare de er kvalifisert til å løse.
Likevel er det ingen tvil om at både spesialisthelsetjeneste og primærhelsetjeneste må gå i seg selv og se på hva slags type arbeid de rekrutterer sykepleiere til å gjøre.
Skal sykepleierne bruke tiden sin på administrative oppgaver eller til å leie inn vikarer? Jeg sier selvfølgelig et klart og tydelig nei til det. Andre har langt mer faglig kompetanse på disse områdene enn sykepleiere. I hvert fall hvis vi kun ser på utdanningens innhold. Som person kan derimot sykepleiere ha ferdigheter som gjør dem vel så verdifulle som ledere.
Effektiviseringen dreper arbeidsgleden
Må dokumentere behov
Kommuner, sykehus og private institusjoner som nå melder behov for flere sykepleiere, må ta ansvar og dokumentere behovet de faktisk har. Da vi gjennomførte samtaler med våre hovedtillitsvalgte i Nordlands 44 kommuner i september, kunne tre kommuner vise til at de aktivt har jobbet med en helhetlig kompetanseplan.
De fleste arbeidsplasser tror nemlig at en kompetanseplan, er en plan som kartlegger kompetansen. Men hva hver enkelt arbeidsplass trenger av kompetanse finner de ut av ved å gjøre en helhetlig vurdering av arbeidsplassen, tjenestene en skal levere og når på døgnet tjenestene skal utføres.
Det er også viktig at de diskuterer om noen av oppgavene på arbeidsplassen kan løses av andre enn de som tradisjonelt har gjort det til nå.
Kan det for eksempel ansettes flere kontorfaglige for å frigjøre tiden til sykepleierne? Burde det ansettes flere vernepleiere på sykehjem for å styrke kompetansen? Og hva med flere kokker? Det betyr ikke alltid mer søl. I helsesektoren er kokker en viktig yrkesgruppe som sørger for noe av det viktigste for de eldre, nemlig næringsrik mat. I stedet for at helsepersonell skal drive med oppgaver de ikke er spesialister på, bør vi ansette flere med bakgrunn fra ulike fagfelt.
– Slitne kropper orker i utgangspunktet ikke å jobbe mer helg
Mangler kompetanseplaner
Det er ingen tvil om at vi kommer til å mangle fagfolk i fremtiden. Derfor må vi ta i bruk alle innbyggerne i landet vårt og sørge for at de blir en del av arbeidslivet. Samtidig må vi satse på at vi utdanner de fagfolkene vi trenger. For at vi skal kunne gjøre det, må hver enkelt arbeidsgiver vurdere hva slags ressurser de trenger fra dag til dag.
En dag må kanskje arbeidsplassen din rekruttere noen eksternt. Da må i så fall arbeidsgiver være 110 prosent sikker på at den kompetansen han eller hun etterlyser, er den de faktisk har bruk for.
Vi kan ikke satse på utdanninger som er feil for samfunnet. Vi må ta i bruk riktig kompetanse på rett sted. Kanskje mangler vi ikke sykepleiere, men heller rett person på rett plass.
I stedet for at helsepersonell skal drive med oppgaver de ikke er spesialister på, bør vi ansette flere med bakgrunn fra ulike fagfelt
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Line Tollefsen
Werner Juvik
NYE OPPGAVER: – Kuttene som ble gjort utenfor pleien på Stokmarknes sykehjem, førte til at de ansatte i pleien fikk overført oppgaver opp i avdelingene. Oppgaver som tidligere ble utført av blant annet kjøkkenpersonalet, enkle vaktmesteroppgaver og renhold, skriver Line Tollefsen fra sitt besøk på sykehjemmet i 2015.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Line Tollefsen
Werner Juvik