JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagarbeidere på gulvet

Få steder har så mange renholdere tatt fagbrev som i Porsgrunn kommune. Det skaper både trivsel og ­effektivitet på jobben.

2011031410495120131214155811

Blant kommunens 107 renholdere, inkludert vikarer, kan hele femti ansatte skilte med fagbrev. En prosentandel både ledelsen, de ansatte og ikke minst tillitsvalgte er svært fornøyd med.

– Vi har fått skryt av Fagforbundet sentralt for alle fagbrevene vi har fått til her i Porsgrunn, sier tillitsvalgt for renholderne – Sølvi Alseth Hansen. Hun får støtte fra virksomhetsleder Bjørn Tuften.

Satser på fagarbeidere

– Det er kanskje litt farlig å slå det helt fast, men jeg tror Porsgrunn kommune er blant de ledende for å få renholdere til å ta fagbrev, sier Tuften.

Med 25 års fartstid i kommunen er Sølvi Alseth Hansen en av veteranene blant renholderne. I dag er hun delvis pensjonist, men jobber fortsatt i kantinen som ligger under renholdsavdelingen. Sammen med blant andre Anny Isaksen – som har holdt det rent i kommunale bygg i Porsgrunn i 33 år – var Sølvi med i den første runden av ansatte som tok fagbrev på midten av 1990-tallet.

– Den gangen var det brevkurs via NKS, og vi som hadde minst fem års ansiennitet fikk tilbud fra kommunen om å ta fagbrev. Til sammen var vi 35 renholdere som tok fagprøven den gangen, men mange av dem har naturlig nok sluttet i dag, forteller Anny og Sølvi.

Kravet om at de ansatte skal ha fem års praksis før de kan begynne på fagbrevet, gjelder fortsatt.

– Det kravet burde vært senket, konstaterer Bjørn Tuften.

Unngår misforståelser

I løpet av de siste tiårene har Sølvi og Anny fått mange nye kolleger, ikke minst fremmedspråklige. I dag er mer enn en firedel av renholderne i kommunen thailandske, og det har til tider skapt språkforvirring. Derfor tilbyr kommunen også kombinert data- og språkkurs for alle som vil delta, også de norskspråklige.

– Vi har fått midler fra nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk (Vox), og per i dag går 38 ansatte på kurs i arbeidstida, opplyser Bjørn Tuften.

Thailandske Bunsom Johnsen legger ikke skjul på at det kommer godt med å lære seg mer norsk.

– Det er viktig å kunne språket for å unngå misforståelser, sier hun.

De fremmedspråklige ansatte skal primært snakke norsk sammen på jobb, men de innrømmer at det til tider kan være vanskelig å bare holde seg til sitt nye språk.

– I begynnelsen var det vanskelig å kommunisere med ord. Da viste vi de nye jentene hva de skulle gjøre, i stedet for å prøve å forklare det, minnes Anny Isaksen, som selv har tatt data- og språkkurset.

Lavere sykefravær

Det er mange fordeler, både for de ansatte og ledelsen, med så mange fagarbeidere som mulig. Dessuten bidrar norskkursene og fagprøvene til å sveise de ansatte sammen på en helt annen måte enn tidligere.

– Dette er integrering i praksis, og ikke bare noe man skriver på et papir. Det er klart det blir dyrere for kommunen med så mange fagarbeidere, men det regner jeg med at vi får igjen både i kvalitet på arbeidet som blir gjort og i effektivitet, tror Bjørn Tuften.

For noen år siden hadde renholdsavdelingen et sykefravær helt oppe i tjue prosent. Men bare fra 2009 til 2010 sank sykefraværet fra fjorten til elleve prosent, noe både ledelsen og de ansatte tror kan ha noe med antallet fagutdannede å gjøre.

– Nå som vi har lært å bruke utstyret riktig, blir også arbeidet lettere, sier thailandske Praphan Skaugård.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy