JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssaken mot Aleris

Denne rettssaken angår deg og alle andre i norsk arbeidsliv: Nå møter 24 medlemmer i Fagforbundet Norges største omsorgskonsern Aleris i retten

Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Monica Scanche

Mandag starter en av de viktigste arbeidsrettssakene på mange år. Utfallet av saken vil få konsekvenser for norsk arbeidsliv i framtida, sier spesialist i arbeidsrett.

2019011114230020190410203756

Ola.tommeras@fagbladet.no

tori.aarseth@frifagbevegelse.no

– Det er dette det står om: skal vi utvikle et samfunn med løsarbeidere, eller skal vi ha et velfungerende arbeidsmarked med folk i faste jobber, trygghet for inntekt og trygghet for fritid? spør Mette Nord, leder i Fagforbundet, som bistår medlemmene i søksmålet mot omsorgsselskapet Aleris.

Aleris-saken er en av de største og viktigste arbeidslivssakene i norsk rett på årevis.

– Saken handler om arbeidsfolk skal ha rett til å være arbeidstakere som er beskyttet av arbeidsmiljøloven, eller om de i realiteten skal tvinges til å være selvstendig næringsdrivende uten rettigheter, sier Nord.

– Det handler om at folk skal kunne plannlegge livene sine og ha den trygge basen rundt arbeidet som norsk arbeidsliv er kjent for, sier Nord.

Møter i retten

Til sammen 37 tidligere og nåværende ansatte tilknyttet som frittstående konsulenter i omsorgskonsernet Aleris, er med i søksmålet som føres av Fagforbundets advokater. 24 av disse skal møte i retten.

De har alle gjort jobb for Aleris som Fagforbundet mener er regulært arbeid, men de har vært tilknyttet som selvstendig næringsdrivende konsulenter.

Dermed har de vært uten sikkerhet, overtidsbetaling, feriepenger og har mistet pensjonsopptjening. For saksøkerne dreier det seg om etterbetaling for flere millioner kroner. Utfallet av rettssaken kan medføre et ras med krav om etterbetaling. Flere tusen er i liknende situasjon.

For alle andre dreier saken seg om hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres, hvor langt man kan tøye strikken for å bruke innleide konsulenter framfor fast ansatte.

– Hvor ofte skjer det at Fagforbundet tar en slik sak?

– Det er veldig sjelden. Det er en utrolig viktig prinsipiell sak, sier Mette Nord.

• Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

– En kjempealvorlig sak

– Saken er veldig viktig for den enkelte saksøker, men svært alvorlig for arbeidslivet, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Fagforbundet har gått tungt inn i saken på vegne av medlemmene.

– Spørsmålet er om det skal være fritt fram å organisere seg som enhver vil, eller om vi skal ha et ryddig arbeidsliv med fast ansatte til å utføre vanlig arbeid. Utfallet av denne saken er alvorlig for alle, sier hun.

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Kai Hovden

Tungt for saksøkerne

For mange av saksøkerne har det vært en tøff tid.

Noen har sluttet, mens andre fortsatt jobber i konsernet. Saksøkerne fikk blant annet oppsigelse på grunn av søksmålet, denne ble siden trukket etter kraftig protest fra Fagforbundet.

– De involverte er slitne. Det er godt at saken kommer i gang, slik at vi får satt et endelig punktum for dette, sier Nord.

• Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Får konsekvenser for arbeidslivet

Også spesialister på arbeidsrett følger denne saken med stor interesse.

– Dette er et område hvor det finnes få føringer fra rettspraksis.

Utfallet kan absolutt få konsekvenser for hvordan arbeidslivet organiseres, sier Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.

Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.

Advokatbyrået Codex bistår både av arbeidsgivere, arbeidstakere og fagforeninger i arbeidsrettslige spørsmål.

Lund Skyberg bekrefter at de har veldig mange henvendelser om nettopp forhold der den som utfører jobben er tilknyttet sin «arbeidsgiver» som selvstendig næringsdrivende konsulent istedenfor som arbeidstaker.

Størst konsekvenser om saksøkerne vinner

– Vinner arbeidstakersiden denne saken (konsulentene som bistås av Fagforbundet, red.anm.), så vil det nok kunne medføre større endringer, enn om arbeidsgiversiden vinner. I sistnevnte tilfelle, vil det først og fremst bli en sementering av hvordan dette praktiseres i dag.

– Det er lett å forstå at arbeidsgivere ønsker å holde på fleksibiliteten ved å kunne knytte til seg medarbeidere som konsulenter, sier Lund Skyberg, men legger til at det er et bredt spekter av denne typen arbeidskontrakter.

– Det er alt fra ressurssterke og godt betalte arbeidstakere med høy utdanning, som selv vil ha friheten ved å være konsulent, til dem som blir utnyttet av useriøse aktører i arbeidslivet.

– Sistnevnte går ofte for lut og kaldt vann, og mister den sikkerheten de skulle hatt. Dersom adgangen til å tilknytte seg arbeidskraft som selvstendige konsulenter skal være like vid som det praktiseres i enkelte bransjer i dag, svekker dette stillingsvernet og forutsigbarhet for mange arbeidstakere. Det kan gi økte forskjeller i samfunnet, kommenterer advokat Lund Skyberg.

Advokat: – Hender sjelden i retten

Codex Advokat får mange henvendelser om det å være konsulent, bekrefter Skyberg.

Det er likevel ikke så mange saker som ender i retten.

– De større aktørene løser vanligvis konflikter som dette uten at det blir rettssak. De vil ikke ha denne typen oppmerksomhet, forteller han.

– Når det så kommer et så bredt saksanlegg som det vi ser her, vil nok resultatet legge føringer for arbeidslivet i framtiden.

• Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Skal bruke EØS-regler

Aleris holder beinhardt fast på det de mener er rett, å anse dem som utfører jobben som oppdragstakere, det vil si selvstendig næringsdrivende konsulenter framfor fast ansatte. Deres advokater kommer til å bruke EØS-rett som argument i rettssaken. Det framkommer av sluttinnleggene, som Klassekampen først omtalte tirsdag.

Aleris mener at selskapet trenger fleksibiliteten det gir når omsorgsarbeidet utføres av frittstående konsulenter.

Deres advokater kommer til å henvise til EØS-avtalen. De hevder begrensninger på friheten til å bruke konsulenter strider mot avtalens artikkel 31 og 36 om etableringsfrihet og frihet til å ta imot tjenester.

Advokat Kjetil Edvardsen i Tenden advokater representerer saksøkerne. I sitt sluttinnlegg, som nå er offentlig, tilbakeviser han at EØS-avtalen er relevant for saken. Tidligere har norsk Høyesterett fastslått at regulært arbeid skal utføres av fast ansatte.

Edvardsen skriver: «Saksøkerne ligger så trygt innenfor ethvert relevant arbeidstakerbegrep både i Norge og i EU at AUBs Aleris Ungplan & BOI) synspunkt ikke tilfører saken noe av interesse.

– Viktig å prøve denne ansettelsesformen

Selskapet Ambea har kjøpt opp Aleris, og eierskiftet finner sted i disse dager. I oktober ville ikke Ambea kommentere den forestående rettssaken, ikke før de respektive lands konkurransetilsyn hadde gitt klarsignal og salget kunne gjennomføres. Nå er meldingen fra selskapet til Fagbladet:

«Dette spørsmålet har vært diskutert lenge i Norge. Vi synes det er viktig at denne ansettelsesformen nå prøves for retten,» heter det.

Aleris-direktør: – Innenfor lovens rammer

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Omsorg, mener at saken vil klargjøre rammene for hele bransjen, uansett utfall.

– Retten skal ta stilling til hvilke rammer som skal gjelde for å benytte selvstendig næringsdrivende innen helse og omsorg. Dette er viktige spørsmål vi ser frem til å få en rettslig avklaring på slik at vi kan legge opp vår drift etter gjeldende regelverk, skriver Sandøy i en e-post til FriFagbevegelse.

Overfor Fagbladet uttaler Sandøy at han ikke er bekymret for hvordan rettssaken vil påvirke norsk arbeidsliv.

– Vi tror ikke utfallet vil rokke ved fundamentet i norsk arbeidsliv, slik Fagforbundet og Mette Nord uttaler. Det finnes over 48 000 enkeltpersonsforetak innen helse- og sosialtjenester ifølge Proff Forvalt. Hovedregelen vil være å bruke faste ansatte. Men mulighetene til å bruke selvstendig næringsdrivende må også være til stede. Tar du vekk muligheten til å benytte selvstendig næringsdrivende innen omsorg, så tar du også vekk fleksibiliteten både for oppdragsgivere, medarbeidere og ikke minst brukerne av tjenestene, skriver Sandøy i en e-post til Fagbladet.

Han mener det er uryddig at Fagforbundet fremstiller en arbeidslivsrettssak i Oslo Tingrett som avgjørende for norske arbeidstakerrettigheter, og påstander som brudd på arbeidsmiljøloven og sosial dumping.

– Vi er også svært kritiske til måten Fagforbundet har brukt søksmålet på i media i fjor høst. De har benyttet en rettsprosess til å fremme sin politiske agenda. Det har påført en stor, vel ansett bedrift der de selv har over 220 medlemmer, et klart omdømmetap.

– Frivillig

Aleris-direktøren mener at konsulentbruken har vært innenfor det loven tillater.

– Gjeldende lovverk gir full anledning til bruk av selvstendig næringsdrivende konsulenter innen helse og omsorg. Alle saksøkerne har frivillig inngått kontrakt med Aleris Ungplan & BOI der det fremgår at de er å betrakte som oppdragstakere og ikke ansatte, skriver Sandøy.

Han mener også at det innenfor de tjenestene Aleris leverer, er behov for en viss grad av oppdragstakere.

– Våre brukere har omsorgsbehov som ikke alltid passer inn i de rammer som ligger i offentlige ordninger. Selvstendig næringsdrivende konsulenter er gjerne folk med tilpasset kompetanse som ønsker fleksibiliteten og friheten til å levere tjenester når det passer dem. Både kommuner, brukere og pårørende har behov for tilpasset kompetanse, skreddersøm og fleksibilitet for å skape et godt omsorgstilbud, skriver Sandøy.

Ble sparket av Aleris – får jobbene tilbake

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy