JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspert om sårbehandling: – Det glipper altfor ofte

LARVER: Stell av sår er blitt aktualisert etter larve-skandalen i Moss.

LARVER: Stell av sår er blitt aktualisert etter larve-skandalen i Moss.

fagbladet.no

– Sårbehandling krever en helt annen kompetanse enn tidligere, fordi pasienter med sår har sammensatte lidelser.

2017092814360120170929143051

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– En pasients helsesituasjon er ikke statisk, og det er viktig å se pasientens helsetilstand opp mot såret pasienten har. Derfor er ikke sårstell allemannseie.

Dette sier Edda Johansen, som er førsteamanuensis ved fakultet for helsevitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun er fagansvarlig for en videreutdanning i sår på masternivå. Utdanningen kan inngå i en avansert klinisk masterutdanning.

Norsk interessefaggruppe for sårheling (NIFS) tok initiativet til en formell utdanning i 2007, fordi behandling av sår ikke var god nok.

– Økt bevisstgjøring og kompetanse i behandling av pasienter med sår er viktig. Det gir igjen et bedre behandlingsløp. Det krever gode utdanningstilbud for å sikre optimal forebygging og behandling, sier Johansen.

Johansen sier at det har vært mye kunnskapsutvikling om sårbehandling de siste årene. Dette kan komme pasientene til gode, men det krever kompetanse hos helsepersonell.

Åge fikk levende fluelarver i såret på Norlandia-omsorgssenter

Sår er ikke bare sår

Guro-Marie Eiken er høyskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge og geriatrisk sykepleier og sårsykepleier i Nøtterøy kommune.

Hun forteller at en gjenganger i kommunene er å tenke at bytting av bandasje er det samme som sårbehandling, og noe hvem som helst kan gjøre.

– Men hver pasient er unik når det gjelder årsaker og symptomer. Dette må det tas hensyn til i behandlingen, sier hun til Fagbladet.

Eiken mener at kompetansen på utredning og sårbehandling ikke blir godt nok ivaretatt.

– For helsefagarbeidere og sykepleiere i kommunene er det viktig å følge kunnskapsbaserte prosedyrer som er gitt, og hele tida vurdere og endre disse ut fra behov.

Hun presiserer at det er legens ansvar å sette sårdiagnose.

– Mange pasienter trenger tverrfaglig oppfølging. Dette glipper altfor ofte, sier hun.

ALS-rammede Berit Tellmann må ha respirator for å leve. To ganger er den livsviktige kanylen dratt ut ved uhell.

Fra pleie til behandling

I dag lever pasientene lenger. Det er i tillegg flere livsstilssykdommer, og med det øker sannsynligheten for flere kroniske lidelser, som sår.

– Dette krever en helt annen kompetanse enn tidligere, fordi pasienter med sår har sammensatte lidelser. Det er behov for å tenke helhet og forstå pasienten for å velge riktig behandling. Se på årsaken til såret og hvorfor det ikke gror, ifølge Eiken og Johansen.

Sårpleie er noe annet enn sårbehandling, og det er ifølge sykepleierne dårlig sårbehandling som i verste fall kan føre til at såret varer unødig lenge. I ytterste konsekvens kan det føre til amputasjoner og død.

Uvanlig med larver

At det går så langt at det kommer larver i sår, er ikke vanlig. Verken Eiken eller Johansen vil kommentere den spesifikke Norlandia-saken.

Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp

Sår må tas alvorlig

Det fins nasjonale og internasjonale anbefalinger for beste praksis i sårbehandling, selv om ikke alt bygger på forskning.

– I Norge har vi for eksempel en nasjonal fagprosedyre for forebygging av trykksår. Vi har et pasientsikkerhetsprogram som vektlegger forebygging av trykksår, og vi har nasjonale faglige prosedyrer for diabetes, forklarer Edda Johansen.

Internasjonalt fins også mye dokumentasjon. Helsearbeidere skal omsette denne kunnskapen til praksis, og slik bidra til å sikre individuelt tilpassede behandlingsplaner.

– Uansett profesjon, må vi aldri trå utenfor eget kompetanseområde i møte med pasienter med sår. Det er en viktig kompetanse å ha evnen til å henvise til annet helsepersonell der det er nødvendig. Å strebe etter beste praksis må være målet, understreker Johansen.

Mer om Norlandia-saken:

Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia

Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp

Norlandia sender Åge-saken til Helsetilsynet

Åge ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning

Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret

Politikere i Moss fortviler etter larve-skandalen: – Jeg ble rasende

– Siv Jensen så bare fasaden, mens vi visste hvordan det virkelig var

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy