Håper å få vedtatt rett til læreplass

For fire år siden stemte et flertall på LO-kongressen ja til et forslag om å kreve lovfestet rett til læreplass, men det ble tatt ut av handlingsprogrammet før årets kongress. Nå foreslår Christina Beck Jørgensen fra Fagforbundet ungdom på ny at LO skal kreve lovfesting.

2013050417143820131216224211

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet mener LO skal kreve at unge som velger fag- og yrkesopplæring skal få en lovfestet rett til læreplass. Kravet ble tatt ut av sekretariatets innstilling til handlingsprogram for årene 2013 til 2017. Derfor gikk Christina Beck Jørgensen opp på talerstolen lørdag ettermiddag og reiste forslaget på nytt.

Viktig oppfølging

- Dette handler ikke bare om å lovfeste retten, men også om måten dette må gjennomføres på. I offentlig sektor mener vi at virksomhetene skal kunne pålegges å ta inn lærlinger og følge dem opp på en ordentlig måte. I privat sektor, der vi som velgere og skattebetaler ikke har den samme påvirksningsmuligheten, må vi få på plass et regelverk om finansiering, veiledning og oppfølging, sier Beck Jørgensen.

Hun mener Norge bør se til Danmark som har etablert et spleiselag der alle betaler inn til en lærlingordning, og de som tar inn lærlinger får penger til finansieringen fra denne spleisen.

- Dermed bidrar alle til fellesskapet, og dette er en vinn-vinn-situasjon for alle. Det er jo ikke sikkert at alle lærlinger fortsetter å jobbe på læreplassen etter at læretida er slutt, og dermed har alle som betaler inn bidratt til at de hele tiden har tilgang på den kvalifiserte arbeidskraften de trenger, sier hun.

Håper på flertall

Etter at hun hadde vært oppe på talerstolen, har Beck Jørgensen fått mange støtteerklæringer fra ungdom i andre forbund. Etter henne varogså en representant fra Industri Energi oppe og støttet forslaget fra talerstolen.

Hele Fagforbundet kommer til å støtte det, og da mangler 55 stemmer for å få det vedtatt. Christina Beck Jørgensen håper, på bakgrunn av alle støtteerklæringene hun har fått, at det blir flertall for forslaget denne gangen.

LO-kongressen voterer over handlingsprogrammet tirsdag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy