JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder fast på 2+2-utdanning

To år på skole og to år i bedrift. Det er modellen Fagforbundet går inn for når vaktmesterne skal få sitt fagbrev som byggdriftere.

2011101909255620131214170351

ola.tommeras@fagforbundet.no

Utdanningsdirektoratet har sendt byggdrifterfaget på ny høring, først og fremst på grunn av uenighet om modellen for utdanningen. Flere LO-forbund har tatt til orde for et utdanningsløp med ett år på skole og tre år i bedrift (1+3-utdanning). Fagforbundet holder på at to år på skole og to år i bedrift (2+2-utdanning) er det optimale.

Må rekruttere

– De neste ti årene vil det bli et enormt rekrutteringsbehov i bransjen, da gjennomsnittsalderen blant vaktmestere er relativt høy. Det er bedre å lage et solid utdanningsløp der faget får samme tyngde og teoretiske innhold som de andre tekniske programfagene, forklarer rådgiver i Seksjon samferdsel og teknisk, Mette K. Haugen.

– De partene som går inn for en 1+3-utdanning vil om noen år forstå at dette ikke bare dreier seg om et voksenfag, slik det argumenteres for blant annet i faglig råd for bygg- og anleggsteknikk. Det trengs langt flere inn i yrket, og da kan konsekvensene bli store om 1+3-utdanning, blir valgt, sier hun.

Fagforbundet foreslår i sin høringsuttalelse at faget plasseres under Bygg- og anleggsteknikk det første året, og under Klima, energi og miljø det andre året.

Mer enn 20 år

Det har vært arbeidet for et byggdrifterfagbrev i mer enn 20 år. Vaktmesteryrket er i stor endring, med stadig mer kompliserte bygg og nye krav fra både myndighetene og fra befolkningen. Kompetansebehovet og de skjerpede kravene brukes som argumenter for å etablere et fullverdig utdanningsløp.

– Vi har mange medlemmer som ser fram til at dette kommer på plass, at vaktmester som yrke kan få sin anerkjennelse gjennom den kompetansen et eget fag representerer, sier Haugen.

Det er i dag rundt 10.000 vaktmestere i Norge, beregnet ut fra antall medlemmer i fagforbundene som organiserer yrkesgruppen. 6000 av disse er organisert i Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy