Kjøkken tilbake til kommunen

Produksjonen av mat til eldreinstitusjoner bør tilbake på kommunale hender. Det gir mer for pengene, sier rådmannen i Tønsberg.

2008100313030520131216070020

titti.brun@fagforbundet.no

Det har kokt rundt produksjonen av mat til eldre i Tønsberg i mange år. I 2001 ble den konkurranseutsatt til ISS. Nå anbefaler rådmannen at matomsorgen skal tilbake i kommunen.

Rådmannens vurderingen er entydig; de eldre får bedre og rimeligere mat når den lages lokalt. Godlukt, nylaget mat og økte muligheter for riktig diett er utslagsgivende for rådmannens anbefalingen.

– Vi er kjempefornøyd med helomvendingen. Og glade for at de eldre igjen får et tilbud som er vurdert ut fra helse- og miljøkonsekvenser, ikke bare ut fra økonomien, sier Rune Mathiassen, som er hovedtillitsvalgt og leder av Fagforbundet region Tønsberg.

Stimulere sansene

Erfaringene viser at ISS ikke har greid å levere "mat av en slik karakter" at det har vært mulig å selge den til besøkende. Derfor har kafeteriaene i eldreinstitusjonene måttet kjøpe ferdigmat eller lage maten som skulle selges. I tillegg har ferdigmat fra grossist har vært mye rimeligere enn maten fra ISS.

Spesielle dietter

Mathiassen er selv opprinnelig kokk og vet hvor viktig mat er for de eldres helse og livskvalitet.

– Nesten alle eldre trenger å få tilpasset maten. Enten de er på spesielle dietter, har allergier, eller behov for at den ser ekstra deilig og fristende ut. Alle mennesker trenger god matlukt i heimen innimellom. Det er viktig å stimulerer eldres sanseopplevelser.

Nystekt makrell

Rådmannen påpeker at beboere og pasienter jevnt over er dårligere nå enn tidligere. Pleiepersonalet har erfaring med å vurdere den enkeltes behov og har ansvaret for at pasienter ikke blir feil- eller underernært. Da må de også få mulighet til å tilby riktig, nærende og god kost.

– Rømmegrøt er god og billigere å kjøpe ferdig. Men du kan ikke plastpakke nystekt makrell og annen ferskmat. Og det er lokal mat som frister, sier Mathiassen.

I tillegg trenger pleierne raskt å endre dietter. Det har ikke ISS hatt mulighet til.

Miljøvennlig

– ISS er et rent fordyrende ledd. Ved å tilbakeføre produksjonen til kommunen så sparer vi plastpakking og transportutgifter. Det er også mer miljøvennlig.

Saken skal opp i bystyret i midten av oktober.

– Det skal mye til for at ikke bystyret følger rådmannens anbefaling. Når den viser at de eldre får et klart bedre tilbud for samme beløp. Selv Frp og Høyre kan ikke gi eldre et dårlig tilbud bare fordi de vil privatisere, mener Mathiassen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy