Seier for de kontoransatte i en av Norges største kommuner

Nina Jeppesen Johnsgård, hovedtillitsvalgt Skedsmo, er fornøyd med at 1.100 kontoransatte i Lillestrøm kommune får betalt spisepause. Her hos Fagforbundet i Keysers gate i Oslo.

Nina Jeppesen Johnsgård, hovedtillitsvalgt Skedsmo, er fornøyd med at 1.100 kontoransatte i Lillestrøm kommune får betalt spisepause. Her hos Fagforbundet i Keysers gate i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

1.100 kontoransatte i nye Lillestrøm kommune skal få betalt spisepause. Politikerne valgte dermed å se bort fra rådet fra KS.

2019102313025620191023155139

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fra 1. januar blir Fet, Skedsmo og Sørum til Lillestrøm kommune. Med nær 90.000 innbyggere og 9000 ansatte blir dette en av Norges største kommuner.

Det hersket derfor stor spenning rundt hva fellesnemnda for de tre kommunene skulle gå inn for når det kom til de kontoransattes spisepause. Det har den siste tiden oppstått en sterk uenighet mellom Fagforbundet og KS om hvorvidt disse arbeidstidsavtalene skal videreføres i en ny kommune.

I vår sendte nemlig KS ut et brev til alle fellesnemnder, hvor de anbefalte at kontoransatte ikke skal ha betalt spisepause. Fagforbundet er ikke enig og mener at avtalene skal videreføres.

De fleste får kortere arbeidsuke

Fagbladet erfarer at en rekke fellesnemnder rundt om i landet har valgt å lytte til KS sitt råd og går inn for å si opp avtalene om betalt spisepause. Fellesnemnda for Lillestrøm valgte heller å lytte til Fagforbundet og de andre fagforeningene.

– Dette var en klok avgjørelse, sier hovedtillitsvalgt i Skedsmo kommune, Nina Jeppesen Johnsgård.

Hun forteller at Fagforbundet i de tre kommunene har lagt inn stor innsats på å snakke med politikerne om hvorfor de ansatte bør ha betalt spisepause. Vedtaket ble enstemmig.

Det er i dag ulike ordninger i de tre kommunene. Kontoransatte i Sørum har allerede fullt betalt spisepause. I Fet og Skedsmo var kun deler av pausen betalt. Dermed får de fleste av de kontoransatte bedre vilkår enn før sammenslåingen.

Fra nyttår skal alle ha 37,5 timers arbeidsuke og arbeidsdager på 7,5 timer, inkludert spisepause.

Kunne mistet kompetanse

Johnsgård forteller at denne saken i stor grad har engasjert og opprørt medlemmene.

– De har strukket seg langt for å nå målene med kommunesammenslåingen. Mange får nytt arbeidssted og lengre reisevei til jobb. De får nye kolleger og nye arbeidsoppgaver. Å bli fratatt den betalte spisepausen ville fått begeret til å renne over, sier Johnsgård.

Med en pendlevei på ti minutter med tog til Oslo, mener hun mange ville sett seg om etter nye jobb.

– Det ville vært veldig uheldig for Lillestrøm kommune, sier hun.

Her er svar på seks ting du bør vite før sammenslåingen

– Dette er riktig

Det var påtroppende ordfører for Arbeiderpartiet, Jørgen Vik, som la fram forslaget om at de som jobber på kontor i kommunen, fortsatt skal ha betalt spisepause.

– Jeg mener dette er riktig. Kommunal sektor er en del av det moderne arbeidslivet, og kontoransatte har behov for å jobbe fleksibelt. En konsekvens av å ikke ha betalt lunsj er at de ansatte skal kunne skru av telefonen og bli borte. Det vet vi at de uansett ikke gjør, sier Vik.

Vik forteller Fagbladet at de kontoransatte er dedikerte folk som er tilgjengelig gjennom hele arbeidsdagen. Han mener det derfor ville vært rart om de ikke skulle ha hatt betalt lunsjpause.

Sammenslåing fører til lønnsulikheter i samme kommune

Tar kostnaden

Nemnda består av politikere fra de største partiene i de tre kommunene. Samtlige var enige i at kontoransatte fortsatt skal ha betalt spisepause.

– Det er jeg kjempefornøyd med. Dette viser at politikerne i den nye kommunen støtter de ansatte, som gjør en veldig viktig jobb, sier Vik.

Å si opp arbeidstidsavtalen ville føre til at de kontoransatte ville fått en lengre arbeidsdag. Dette kunne i praksis gitt kommunen noe lavere lønnskostnader. Men ingen i den tverrpolitiske gruppa lot seg friste til å oppnå økonomisk gevinst gjennom å kutte i de ansattes lunsjpause.

Ordfører Jørgen Vik forteller at han er klar over at budsjettet for den nye kommunen kommer til å bli stramt og spår at budsjettbehandlingen blir tøff. Men de velger altså å betale lunsjpausen for de kontoransatte.

– Vi ser etter gevinster av effektivisering det første året, samtidig som vi skal levere best mulig tjenester. Men det er ikke her vi skal spare penger, sier han.

Regjeringen legger ned 237 kommunale skattekontor

MEST LEST:
TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Lillan ga fra seg barna for å få sosialhjelp: – Det er helt forferdelig

Det er fullt mulig å få seg noen pustepauser i mai.

Det er fullt mulig å få seg noen pustepauser i mai.

pexels.com

Du «mister» en fridag i vår: Slik får du mest ut av helligdagene

Pixabay

Har du en god historie på lager? Da kan du vinne 50.000 kroner i denne skrivekonkurransen

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

Helge Skodvin

Miljøterapeut Siri ble lønnsvinner blant de kommuneansatte. Se lista over hvem som fikk mest i fjor

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Ola Tømmerås

Bare to norske sykehus har fremdes eget vaskeri: Derfor tar elleve ansatte fagbrev sammen

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig.  – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig. – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

Yngvil Mortensen

Alenemor Helene (46) får ikke pleiepenger: – Faen ta dere hele gjengen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy