Angriper Støre etter landsmøtebesøket
– Det er ikke bare varme hender, men også trælete hender i velferden
Etterlyste oppmerksomhet mot velferdsprofitørene i teknisk sektor
Thomas Eliassen i Fagforbundet
Øystein Windstad
Thomas Eliassen fra vann og avløp med klar tale til Støre: – Vi må slutte å akseptere ran av fellesskapet når det gjelder teknisk sektor, finansiert av skattepenger eller gebyrer.
ola.tommeras@fagbladet.no
Thomas Eliassen, delegat fra vann- og avløpsetatens fagforening i Oslo, reiste spørsmålene mange i teknisk sektor brant med etter Jonas Gahr Støres tale på landsmøtet tirsdag formiddag.
– Dere politikere er flinke til å snakke om varme hender i velferden, men der finnes også trælete hender i velferden - i vann og avløp, i kollektivtrafikken og ikke minst i renovasjon og renhold, poengterte han.
– Dette gjelder deg også, Jonas
Eliassen viste til at tjenestene som utføres i disse bransjene, også er finansiert gjennom skatter eller avgifter, og trues stadig av velfersdprofitører.
– Dette gjelder deg også Jonas. Vi må slutte å akseptere ran av fellesskapet når det gjelder disse tjenestene, finansiert av skattepenger eller gebyrer, oppfordret han, og viste til Veireno-tiden i Oslo sist vinter som et eksempel.
– Vi trenger ei tydelig linje fra Arbeiderpartiet, fastslo Eliassen.
• Les alle sakene fra landsmøtet her
Truer samfunnskvaliteten
Støre ble også utfordret på å regulere muligheten for velferdsaktører til å ta utbytte fra velferdstjenester.
– Jeg er imot forbud som virkemiddel. Vi skal ikke telle kroner over ei linje i hver eneste barnehage, men målet er vi enige om. Vi skal være trygge på at skattepengene går til omsorg. Jeg tror det er mulig å oppnå dette med kontroll og krav til tjenesten, kommenterer Støre etter debatten.
Overfor Fagbladet har han følgende forklaring på hvorfor det er omsorgsyrker som får oppmerksomhet.
– De fleste har erfaring med barn i barnehagen eller eldre i omsorg. Det strider mot både rettferdighetstanke og truer selve samfunnskvaliteten når penger avsatt til dette går til profitt, sier han.
Eierne tok ut flere hundre millioner før søppelgigant gikk konkurs
Deres politikere var med
Leder av Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen, er ikke imponert over svarene fra Støre. Han har lenge vært opptatt av at politikerne er mer villige til å sette tjenester i teknisk sektor ut på anbud.
– Jeg hører ikke at Arbeiderpartiet tar selvkritikk på at deres politikere har vært med på å sette tekniske velferdstjenester ut på anbud, men kun moralsk fordømmelse av profitt og sosial dumping, kommenter han, og viser til at tjenester som renovasjon, renhold og kollektivtrafikk havner på anbud enten det er Høyre-siden eller Arbeiderpartiet som styrer.
– Så lenge man godtar anbud, så inngår man enten en kontrakt der arbeidskraft utnyttes eller der det pøses penger inn i kontrakten for å opprettholde både tjeneste og ansattes forhold, påpeker han.
En løsning finnes
Fagforbundets leder Mette Nord er heller ikke tilhenger av forbud mot profitt fra velferdstjenester.
– Vi har allerede profittfrie skoler, men ser at forbud i seg selv ikke er nok til å hindre at det tas ut penger av driften, sier hun, og legger til at løsningen likevel er åpenbar og finnes:
– Dette er kun et problem dersom vi setter tjenesten på anbud. Velger vi å ikke gjøre det, så slipper vi at velferdspenger går til profitt, og vi slipper å drive et dyrt og omfattende byråkrati for å kontrollere aktørene, påpeker hun.