JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke bli som sosialdemokratiene i resten av Europa

Jonas Gahr Støre: – Regjeringen Solberg er en større trussel for norsk arbeidsliv enn EØS-avtalen

REGULERING: – Som sosialdemokrat tror jeg ikke på såkalte frie markeder, sa Jonas Gahr Støre fra landsmøtets talerstol.

REGULERING: – Som sosialdemokrat tror jeg ikke på såkalte frie markeder, sa Jonas Gahr Støre fra landsmøtets talerstol.

Øystein Windstad

Ap-lederen mener at Høyre og FrP har tatt over vokabularet til Arbeiderpartiet. – Men så kom budsjettet. Der følger ikke penga retorikken, sa han.

2017101711153020230821171436

helge@lomedia.no

Ap-lederen brukte lang tid på sin tale til Fagforbundets landsmøte til å fullstendig avvise et eventuelt samarbeid med Storbritannia utenfor EØS-avtalen.

– 40 år med Storbritannia i EU har vist nettopp det med interesser som er fundamentalt forskjellige fra oss. At et slikt samarbeid skal være vår måte å trygge arbeidslivet på, det kjøper jeg ikke. Jeg tror ikke på det. De er ikke våre partnere. Vi har andre partnere i Europa, sa Jonas Gahr Støre.

Han poengterte at han ikke vil skylde på EØS når sosial dumping og et utrygt arbeidsliv står på agendaen.

Mette Nord støtter Gahr Støre

Ikke perfekt

– Er EØS-avtalen perfekt? Nei. Kan den bli bedre? Ja. Men den gjør et lite land som Norge trygg mot bølgene som kommer. Det sikrer et regelverk for en sammenvevd økonomi. Dagens regjering er en større trussel enn EØS-avtalen. Det er desto mindre bra at vi ikke fikk byttet ut regjeringen, mener Jonas Gahr Støre.

– Arbeidsinnvandringen var en av årsakene til Brexit. Det har skapt en helt ny klasse av working poor. Det er høyrepolitikken som er årsaken til det, ikke innvandringen. Og en knust fagbevegelse. Det er markedet som råder. Det er det som har ført til forfallet, mener Jonas Gahr Støre.

– Så er spørsmålet. Kan vi ikke satse på å beholde markedstilgangen, men velge bort andre deler av samarbeidet, for eksempel arbeidsmarkedet. Jeg har ingen tro på at Norge, Island og Liechtenstein kan få en bedre avtale, bare for oss. Alle forhandlinger har to parter.

– Som sosialdemokrat tror jeg ikke på såkalte frie markeder. Jeg vil ha regulerte arbeidsmarkeder. Det vi vil ha friere flyt av, er tariffavtaler, fagforeninger og folk som sier fra. Der ligger nøkkelen til å kunne lykkes med omstilling og til å skape et samfunn der alle vil får være med.

Slik vil Støre løse EØS-floka

– Skal lære

Jonas Gahr Støre åpnet med nettopp å snakke om høstens stortingsvalg.

– Bak tallene ligger det et gravalvor med fallende sysselsetting, færre i arbeid og en fallende organisasjonsgrad. Spesielt blant menn mellom 25 og 29 år uten grunnutdannelse. I denne gruppen er vi på vei til et samfunn hvor halvparten ikke jobber.

– Vi hadde en bred fagligpolitisk mobilisering i valgkampen. Vi har begynt en omfattende jobb med å lære av feilene vi gjorde. Og vi skal få snudd utviklingen. Men det var mer enn 800 000 velgere som stemte på oss. Vi skal følge opp det vi gikk til valg på. Vi skal ikke bli en del av fortellingen om det europeiske sosialdemokratiets krise. Og regjeringen fikk ikke et folkelig flertall, påpeker Støre.

Ap-lederen har fortsatt tro på prosjektet. Han viser til at Høyre og FrP har tatt over mye av vokabularet fra Arbeiderpartiet, og snakker om et land med små forskjeller.

– Men så kom budsjettet. Der følger ikke penga retorikken, poengterte han.

Arbeidsliv

– Et seriøst og trygt arbeidsliv, fallende organisasjonsgrad og fallende standarder i arbeidslivet er den viktigste oppgaven på agendaen til Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

– Det handler om unge menn som ikke kommer inn i arbeidslivet. Spesielt gutta sliter, mellom 25 og 29 pr uten grunnutdannelse. I deler av arbeidslivet vårt, særlig privat sektor, er det snart amerikanske tilstander. I bygg og anlegg i Oslo og Akershus er andelen snart nede i 10 prosent. Det er ikke den norske modellen, men den amerikanske, mener Jonas Gahr Støre.

Han trekker også fram kampen mot et privat helsevesen hvor brukerne blir gjort til kunder som skal shoppe rundt i markedet.

– Vi er borgere, ikke kunder. Vi må sette ned foten for de profittmaksimerende organisasjonene. Noen prøver å gjøre dette til en debatt om private aktører. Det er et forsøk på å tildekke hva dette handler om. Ideelle, private aktører har vært her siden før velferdsstaten, og Arbeiderpartiet ønsker at de skal ha en rolle. Men nå ser vi at de ideelle aktørene presses de ut av store, kommersielle selskaper, og vi ser at den gode blandingen vi har hatt av offentlige og ideelle tilbud er i ferd med å gå tapt.

– Vi kan ikke kontrollere oss ut av arbeidslivskriminalitet

Ikke på anbud

– Vår politikk er ikke å sette bestemor ut på anbud. Vi mener det er en avgjørende forskjell på å gi omsorg til mennesker som ofte er i en sårbar livssituasjon, og det å drive en kafé eller bygge et hus. Arbeiderpartiet mener at det å gi omsorg ikke kan beskrives som produksjon, det handler om å ta vare på hverandre i et fellesskap. Dette er et viktig skille mellom oss og høyresiden, mener Støre.

– Så er det for store variasjoner i kvaliteten på tilbudet, også innen offentlig omsorg. Vi har en stor jobb å gjøre for å ruste opp eldreomsorgen. Men da kan vi ikke tro at vi skal kunne kutte i kostnader – enten i kommunen selv eller gjennom å presse priser ved anbud – og fortsatt tro at vi på den måten får en bedre eldreomsorg.

Det vi vil ha friere flyt av, er tariffavtaler, fagforeninger og folk som sier fra.

Jonas Gahr Støre, Ap-leder

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy