JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

– Vi er ikke fornøyde med applaus, knapper og glansbilder

2020081110332720200811103325

Frøydis Falch Urbye

– Jeg hører det, men det er ingenting på lønnsslippen min som tilsier at jeg har en samfunnskritisk jobb.

Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge

Både mine kolleger og jeg defineres som samfunnskritiske. Vi er nødvendige for at samfunnet skal kunne tilby livsviktige tjenester til befolkningen. Jeg hører det, men det er ingenting på lønnsslippen min som tilsier at jeg er samfunnskritisk.

Koronasituasjonen viser oss hvilke yrkesgrupper som er essensielle for at samfunnet skal opprettholde forsvarlige tjenester. Samfunnskritiske, kalles vi. Jeg ser ingenting som tilsier det på lønna. Jeg forventer at vi ser resultatene av dette i årets lønnsoppgjør.

Hvem bestemmer hva jobben din er verdt?

Lønnsoppgjøret viser verdien av jobben vi gjør

Nå er det snart tid for årets lønnsoppgjør i de fleste tariffområder. I lønnsoppgjøret setter partene en verdi på den jobben vi gjør. Flere har tatt til orde for at det blir et dårlig oppgjør, noe jeg ikke mener er godt nok. Som ung voksen i en etableringsfase, er jeg avhengig av penger – ikke applaus. Mine kolleger og jeg i helse- og omsorgstjenestene er ikke fornøyd med applaus, knapper og glansbilder. Vi krever et godt lønnsoppgjør som står i stil til ansvaret og kompetansen vi har.

Her får lederne litt ekstra koronakroner

Samfunnsoppdraget utføres hver dag

Som helsearbeidere er vårt samfunnsoppdrag å yte helsefremmende og forebyggende helsehjelp til befolkningen. De fleste av oss har foreløpig ikke arbeidet direkte med koronapasienter, men alle har arbeidet aktivt for å forebygge smitte og bryte smittekjeden tidligst mulig. Dette er en minst like stor og viktig jobb. Store deler av situasjonen er fortsatt ukjent, da vi ikke kjenner alle konsekvenser av den.

Dette er ikke moro – det koster oss mer enn hva det smaker

Jeg opplever at det er først nå samfunnet forstår omfanget av det samfunnsoppdraget vi helsearbeidere har. Hvor viktig jobben til helsefagarbeidere og sykepleiere er. Hvordan hadde det gått uten kompetente og modige helsefagarbeidere, sykepleiere og dyktige sykepleierledere? Jeg er redd for at vi ikke hadde kommet så langt som vi har kommet nå.

Til gjengjeld står vi på og yter forsvarlige tjenester til befolkningen, vi jobber mer ubekvemt. Når vi ikke er på jobb, gjør vi mest mulig for å holde oss bort fra potensiell smitte – vi holder oss hjemme. Det koster oss mye.

Helsepersonell på rød løper: Her ankommer Silje og Wenche hederskonsert med verdensstjerna

Jeg forventer et godt lønnsoppgjør i år. Jeg er ikke fornøyd med applaus, knapper og glansbilder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy