Frøydis Falch Urbye
Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge
Både mine kolleger og jeg defineres som samfunnskritiske. Vi er nødvendige for at samfunnet skal kunne tilby livsviktige tjenester til befolkningen. Jeg hører det, men det er ingenting på lønnsslippen min som tilsier at jeg er samfunnskritisk.
Koronasituasjonen viser oss hvilke yrkesgrupper som er essensielle for at samfunnet skal opprettholde forsvarlige tjenester. Samfunnskritiske, kalles vi. Jeg ser ingenting som tilsier det på lønna. Jeg forventer at vi ser resultatene av dette i årets lønnsoppgjør.
• Hvem bestemmer hva jobben din er verdt?
Lønnsoppgjøret viser verdien av jobben vi gjør
Nå er det snart tid for årets lønnsoppgjør i de fleste tariffområder. I lønnsoppgjøret setter partene en verdi på den jobben vi gjør. Flere har tatt til orde for at det blir et dårlig oppgjør, noe jeg ikke mener er godt nok. Som ung voksen i en etableringsfase, er jeg avhengig av penger – ikke applaus. Mine kolleger og jeg i helse- og omsorgstjenestene er ikke fornøyd med applaus, knapper og glansbilder. Vi krever et godt lønnsoppgjør som står i stil til ansvaret og kompetansen vi har.
• Her får lederne litt ekstra koronakroner
Samfunnsoppdraget utføres hver dag
Som helsearbeidere er vårt samfunnsoppdrag å yte helsefremmende og forebyggende helsehjelp til befolkningen. De fleste av oss har foreløpig ikke arbeidet direkte med koronapasienter, men alle har arbeidet aktivt for å forebygge smitte og bryte smittekjeden tidligst mulig. Dette er en minst like stor og viktig jobb. Store deler av situasjonen er fortsatt ukjent, da vi ikke kjenner alle konsekvenser av den.
Dette er ikke moro – det koster oss mer enn hva det smaker
Jeg opplever at det er først nå samfunnet forstår omfanget av det samfunnsoppdraget vi helsearbeidere har. Hvor viktig jobben til helsefagarbeidere og sykepleiere er. Hvordan hadde det gått uten kompetente og modige helsefagarbeidere, sykepleiere og dyktige sykepleierledere? Jeg er redd for at vi ikke hadde kommet så langt som vi har kommet nå.
Til gjengjeld står vi på og yter forsvarlige tjenester til befolkningen, vi jobber mer ubekvemt. Når vi ikke er på jobb, gjør vi mest mulig for å holde oss bort fra potensiell smitte – vi holder oss hjemme. Det koster oss mye.
• Helsepersonell på rød løper: Her ankommer Silje og Wenche hederskonsert med verdensstjerna
Jeg forventer et godt lønnsoppgjør i år. Jeg er ikke fornøyd med applaus, knapper og glansbilder.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
Sandra Skillingsås
Frøydis Falch Urbye
Sandra Skillingsås