JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Bør de unge komme foran de yrkesaktive i vaksinekøen?

2021042111092020210421140127

Colourbox.com

Det finnes gode argumenter for å la de unge komme lenger foran i vaksinekøen, men også for at hele den yrkesaktive delen av befolkningen vaksineres først. Uansett må vi snart få en avgjørelse.

Hjelpepleier

Vaksinekøen blir stadig kortere og vi som står igjen venter spent på når det er vår tur.

Ungdommene er fortvilte og ønsker å komme lenger foran i køen. På dagsnytt 18 mandag 20.april kunne vi høre masse gode argumenter fra leder i Sosialistisk ungdom, Synnøve Kronen Snyen om hvorfor de unge bør komme før i køen.

Ellen (56) ungikk så vidt sykehuset med korona: – Barna nyser oss opp i ansiktet og de følges på do. Slik er hverdagen vår

Ungdommene har allerede mistet mye under denne pandemien, og for dem er det ikke like kult å være hjemme med familien slik som jeg syntes. Jeg ville heller ikke ha sittet hjemme i ett år da jeg var yngre. Ungdomstiden er viktig for å forme den man blir i voksen alder, og den legger et viktig grunnlag for hvordan arbeidslivet blir.

Det å skulle utdanne seg innenfor ulike yrker er i dag vanskelig da det meste foregår digitalt. Som hjelpepleier selv vet jeg at du ikke lærer dette yrket ved å lese bøker og å ved å få undervisning på teams. Du må ut og møte utfordringene, kjenne på kroppen hvordan ting er, og øve gjennom å gjøre prosedyrer. Dette gjelder ikke bare for helsearbeidere, men for mange viktige yrker.

Hard kritikk av helsevesenet under koronaen: Samtalene som gjorde sterkest inntrykk, var med de ansatte i eldreomsorgen

Jeg hadde gjerne ventet noen ekstra måneder hvis noen yngre kunne fått vaksinen. I 2019 kom vår førstefødte, og i disse dager er det en drøm å følge hennes språkutvikling og hennes måte å oppdage verden på. En liten sykkeltur, den første isen ute i sola, de første skrittene og de første ordene er viktige ting vi har fått oppleve i pandemien. Det viktigste i dette hjemmet er vår datter, og vi elsker tiden sammen. Nå som vi venter barn nummer to er jo ting blitt litt mer uklart. Som gravid har jeg plutselig havnet i risikogruppa, og selv om jeg ikke har vært redd for å bli syk selv, så er jeg bekymret for lillesøster i magen. Hvordan ville hun ha taklet det hvis jeg ble syk eller hvis hun selv ble syk. I august blir familien utvidet og jeg har lest flere historier om fedre som sitter utafor sykehuset og ikke får være med inn før fødselen er i gang. Dette er nå det andre barnet vi får, og etter en vanskelig fødsel i 2019 så er jeg redd for å skulle oppleve dette igjen alene.

Deltidsproblemet må løses for at helsefag skal bli mer attraktivt

Det er mye snakk om psykisk helse og det å kunne oppleve ting som vi kanskje aldri får opplevd igjen. Det å bli pappa er et slikt øyeblikk. Hvordan vil det da bli når hverken vi eller de ansatte er vaksinerte? For de fleste som er i aldersgruppa mellom 25 og 45 er yrkesaktive og også viktig for alle under 25 år. Det er lærere, sykepleiere, yrkessjåfører, byggdrifterne, pedagoger, psykologer og mange andre viktige yrkesgrupper. Unge i dag ønsker å få livene tilbake ved å kunne leve. De ønsker å spille fotball, gå på puben, reise og studere. Det som er viktig å tenke på er alle yrkesgruppene og arbeiderne som står bak denne friheten og sørger for at det skjer. Dette er mennesker som vil bli satt bakerst i køen hvis de yngre får vaksine først. Mange sliter i denne tiden og bedrifter går konkurs. I min kommune gikk nettopp en lokal restaurant konkurs og det betyr et stort tap for byen, men også for de som jobbet der. For i slike tilfeller er det ikke studentene som trengs, men de som er i jobb og som har en inntekt slik at man har økonomi til å spise middag ute.

Sarah (19) er lærling på hjemmekontor: Slik jobber kommunen for å få tak i ungdommer

Dette er vanskelig og jeg ønsker ikke å sette noen aldersgrupper opp mot hverandre, men få frem at det finnes ulike utfordringer uansett hva man velger å gjøre. Avgjørelsen bør tas snart, og uansett hva den blir så er det viktig at vi fortsetter å holde sammen og vise støtte. Til slutt er vi alle i mål og det blir virkelig en fin dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy