JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Fikk du koronatillegget du har krav på?

2022083009052420220830090524

Werner Juvik

Avtalen som KS og Fagforbundet inngikk var veldig klar, men flere steder er det uenigheter i tolkningen og ansatte føler seg lurt. Har du fått korona-tillegget ditt? Hvis ikke må du kontakte foreningen din eller en tillitsvalgt og kreve det du har krav på.

barneveileder

Koronaavtalen ble inngått for å sikre at det var nok folk på jobb under pandemien. Den gjorde det ekstra lønnsomt å jobbe overtid. Den sa at alt arbeid utover full stilling skal betales med 200 prosent lønn (300 prosent til alle som jobber overtid på helge- og høytidsdager og påskeaften, samt etter klokka 12.00 på jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag).

Deltidsansatte skulle lønnes etter disse satsene for alt avtalt arbeid som oversteg 20 timer per uke. Avtalen gjaldt ut april måned.

Fikk du det tillegget som ble avtalt?

En katastrofalt dårlig praktisert avtale: Kommuneansatte bør få etterbetaling

Nå er det nemlig om uenigheter rundt avtalen, og ikke alle kommuner har utbetalt tilleggene. Mange ansatte har heller ikke fulgt med på om de har fått det. En del av uenigheten handler om hvem som skal ha tillegget. Hvis Mosa og Ariel jobbet ekstra samme dag og på samme tid, mener flere at det er bare den som dekket covid-fravær som skulle ha tillegget.

Men dette er faktisk feil.

Leder av Fagforbundets lov- og avtaleverksavdeling, Pål Skarsbak mener det blir feil å tolke avtalen slik at ansatte blir lønnet ulikt på samme vakt og arbeidssted.

– Denne avtalen ble inngått for å mobilisere ansatte til å gå frivillig overtid ut over de rammene som er satt i arbeidsmiljøloven. Der den er satt i verk gjelder den for alle tilfeller der det er behov for ekstravakter, uavhengig av om vedkommende som er syk er hjemme med magesjau eller med symptomer på korona, sier Skarsbak.

Har en kommune først gått inn på koronaavtalen som gir økte overtidstillegg til ansatte på grunn av pandemien, så gjelder den uansett hvorfor den de vikarierer for er borte fra jobben.

– Loven diskriminerer omsorgsyrkene

Derfor oppfordrer jeg alle til å sjekke om de har fått det koronatillegget som ble avtalt. Hvis de ikke har fått det må de ta kontakt med en tillitsvalgt eller fagforeningen slik at de kan ta saken videre.

Det er også lurt å følge med hvis du jobber flere steder og har samme arbeidsgiver. Jeg jobbet to steder og timene ble ikke regnet sammen. Følg med og si ifra slik at det blir riktig. Det er dine penger.

Avtalen gjelder ikke lenger, men krev å få etterbetalt det du har krav på hvis du ikke har fått det du skal ha.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy