JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Heltid er målet

2022092613002720220926130226

Per Flakstad

La det være uten tvil: Heltidskultur er målet, og hovedregelen skal være faste, hele stillinger i helsesektoren. Helsefagarbeider Oscar Aaslund Hovin lurer på om jeg er feilsitert i et nylig intervju med Fagbladet – det er jeg meg bekjent ikke. Men jeg bidrar gjerne med å sette uttalelsene mine i kontekst.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet

Vi ønsker å ha flest mulig faste og hele stillinger i helsesektoren, og det er et mål for denne regjeringen at flest mulig som ønsker å jobbe heltid får muligheten til det. Nettopp derfor har vi lagt frem et forslag til Stortinget om endringer i arbeidsmiljøloven for å styrke retten til heltid. Det er også slik at heltidsstillinger må ha en slik ramme at de fleste kan utføre dem – om de så er unge, gamle, har småbarn eller andre utfordringer i sin livssituasjon.

Bjørkholt svarer på dette innlegget fra Oscar Aaslund Hovin: Alarmerende om deltid fra regjeringen. Vet virkelig ikke statssekretæren bedre?

Det er dessverre mange som opplever at det er tøft å jobbe heltid i helsesektoren, for eksempel på grunn av en hektisk arbeidshverdag og lav bemanning. Dette er en av hovedårsakene til at vi har satt ned Helsepersonellkommisjonen, som er forventet å komme med en hel del forslag til hvordan det offentlige kan utdanne, rekruttere og beholde ansatte i helsevesenet. Vi jobber også med en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten, der vi gjerne hører på innspillende fra fagforeningene. Mye av dette handler jo nettopp det å gjøre helsesektoren til et attraktivt sted å jobbe for de mange.

Denne Ap-politikeren mener du kan jobbe frivillig deltid i stedet for sykmelding

Så vil det likevel være slik at heltid fortsatt ikke passer for alle, og at deltidsstillinger kan være en løsning for noen. Det står jeg inne for. Det skal likevel være høyst frivillig, og det kan ikke være slik at arbeidsgivere bruker frivillig deltid som et påskudd for å rettferdiggjøre deltidsstillinger som det ikke er behov for. Uønsket deltid i helsesektoren er en uting og noe vi skal ha bort.

I intervjuet med Fagbladet nevner jeg frivillige deltidsstillinger som et alternativ for de som kanskje sliter med vond rygg eller skrantende helse – men det er et forbehold som er viktig å understreke: Det er ikke de som jobber frivillig deltid som skal ta regningen ved å jobbe deltid. I disse tilfellene har vi (og skal fortsette å ha) gode ordninger for gradert sykemelding og uføretrygd, i tillegg til at vi ønsker mer fleksibilitet fra arbeidsgivernes side.

Fagforbundet-topp: Dette må være et arbeidsuhell

Det er likevel slik at heltid skal være hovedregelen og at vi ønsker å ha en heltidskultur. Dette er – for å understreke det igjen – en prioritet for denne regjeringen:

Faste, hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Jeg tror nok egentlig det er lite i dette spørsmålet om skiller Hovin og meg selv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy