Per Flakstad
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet
Vi ønsker å ha flest mulig faste og hele stillinger i helsesektoren, og det er et mål for denne regjeringen at flest mulig som ønsker å jobbe heltid får muligheten til det. Nettopp derfor har vi lagt frem et forslag til Stortinget om endringer i arbeidsmiljøloven for å styrke retten til heltid. Det er også slik at heltidsstillinger må ha en slik ramme at de fleste kan utføre dem – om de så er unge, gamle, har småbarn eller andre utfordringer i sin livssituasjon.
Det er dessverre mange som opplever at det er tøft å jobbe heltid i helsesektoren, for eksempel på grunn av en hektisk arbeidshverdag og lav bemanning. Dette er en av hovedårsakene til at vi har satt ned Helsepersonellkommisjonen, som er forventet å komme med en hel del forslag til hvordan det offentlige kan utdanne, rekruttere og beholde ansatte i helsevesenet. Vi jobber også med en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten, der vi gjerne hører på innspillende fra fagforeningene. Mye av dette handler jo nettopp det å gjøre helsesektoren til et attraktivt sted å jobbe for de mange.
• Denne Ap-politikeren mener du kan jobbe frivillig deltid i stedet for sykmelding
Så vil det likevel være slik at heltid fortsatt ikke passer for alle, og at deltidsstillinger kan være en løsning for noen. Det står jeg inne for. Det skal likevel være høyst frivillig, og det kan ikke være slik at arbeidsgivere bruker frivillig deltid som et påskudd for å rettferdiggjøre deltidsstillinger som det ikke er behov for. Uønsket deltid i helsesektoren er en uting og noe vi skal ha bort.
I intervjuet med Fagbladet nevner jeg frivillige deltidsstillinger som et alternativ for de som kanskje sliter med vond rygg eller skrantende helse – men det er et forbehold som er viktig å understreke: Det er ikke de som jobber frivillig deltid som skal ta regningen ved å jobbe deltid. I disse tilfellene har vi (og skal fortsette å ha) gode ordninger for gradert sykemelding og uføretrygd, i tillegg til at vi ønsker mer fleksibilitet fra arbeidsgivernes side.
• Fagforbundet-topp: – Dette må være et arbeidsuhell
Det er likevel slik at heltid skal være hovedregelen og at vi ønsker å ha en heltidskultur. Dette er – for å understreke det igjen – en prioritet for denne regjeringen:
Faste, hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Jeg tror nok egentlig det er lite i dette spørsmålet om skiller Hovin og meg selv.
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.
Kathrine Geard
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Ole Henrik Krat Bjørkholt
regjeringen.no
Per Flakstad
Ole Henrik Krat Bjørkholt
regjeringen.no