JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stattsekretær vil at utslitte ansatte skal jobbe deltid

– Det han sier er ganske alvorlig – dette må være et arbeidsuhell

Anne Green Nilsen, AU-medlem i Fagforbundet, velger å tro at Ap-statssekretærens utsagn beror på en glipp.

Anne Green Nilsen, AU-medlem i Fagforbundet, velger å tro at Ap-statssekretærens utsagn beror på en glipp.

Leif Martin Kirknes

Nå får Arbeiderpartiets statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet også tyn fra Fagforbundet.

2022092611192920220926131710

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Deltidsutspillet til Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap), en sentral statssekretær i Støre-regjeringen, har ført til turbulens. Bakgrunnen er at han uttalte til Fagbladet at deltid er en god mulighet for dem som har fått skrantende helse etter mange år i krevende yrker.

Rødts helsepolitiker reagerer på utspill om helseansatte

Kronikk: Vet virkelig ikke statssekretæren bedre?

Anne Green Nilsen, AU-medlem i Fagforbundet, velger å tro at Ap-statssekretærens utsagn beror på en glipp.

– Det han sier er ganske alvorlig, og er helt utafor den norske velferdsstatens prinsipper. Det er godt mulig dette er hans personlige mening, men i så fall har han glemt å ta på seg regjeringsfrakken. Jeg velger å se på det som et arbeidsuhell, sier Nilsen.

Her svarer statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt på kritikken

Glad han ikke legger fram politikken

Hun mener at regjeringens innsats viser at regjeringa tar deltidsproblemet på alvor. I Hurdalsplattformen – Arbeiderpartiet og Senterpartiets prioriteringsliste for stortingsperioden- står det at manglende heltidskultur er et stort problem. Forslag på løsninger er å jobbe for heltidsløft lokalt, samt at de har foreslått en lovendring som gjør at arbeidsgiver må dokumentere behovet for deltid.  

– Det er heldigvis ikke Bjørkholt alene som legger fram regjeringens politikk, og det skal vi være glade for, sier hun.

I intervjuet med Fagbladet uttaler statssekretæren seg om såkalt frivillig deltid, altså når de ansatte selv ønsker å jobbe i redusert stilling. Bjørkholt beskriver deltidsstillinger som et «tilbud» til slitere som har fått vond rygg og skrantende helse, slik at de kan stå lenger i arbeidsmarkedet. Utsagnene har ført til en rekke reaksjoner den siste uka, og nå melder Fagforbundet seg på.

Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge

Mener mindre stilling er feil løsning

Green Nilsen er helt klar på at å gå ned til en lavere stillingsprosent ikke er en akseptabel løsning når kroppen ikke lenger tåler belastningene yrket fører med seg.

– Hvis du har jobbet i yrket i 25 år og begynner å trappe ned på grunn av dårlig helse, uten å få noe tilbake av det du har ytt for samfunnet i alle år, så er det helt feil.

Den rekkefølgen Green Nilsen sier at dette skal skje i, er at en arbeidstaker som blir syk av jobben, skal bli sykmeldt og at denne bør få teste ut andre arbeidsoppgaver. Arbeidstakeren kan deretter bli helt eller delvis ufør.

Hvis man for eksempel blir 40 prosent ufør, skal en få uførepensjon for denne andelen, og fortsatt jobbe og få lønn i de resterende 60 prosentene.

Slik skjuler deltidsarbeid sykefravær: – Mange velger redusert stilling for å ta vare på helsa si

Går glipp av mye penger

De som velger å trappe ned til en lavere stilling uten å få støtte fra Nav, vil gå glipp av både uførepensjon og pensjonsoppsparing. Med andre ord: veldig mye penger.

– Da havner du i den fella at du aldri oppnår full pensjon og blir minstepensjonist. Det er ikke det norske systemet verdig. Da blir det den enkelte ansatte som tar byrden for en jobb som helsa ikke tåler. Jeg oppfatter ikke at noen i regjeringa ønsker det, sier Nilsen til Fagbladet.

Fagforbundet har over flere år samarbeidet med Arbeiderpartiet om å gjøre noe med den seige deltidskulturen innen offentlige og private helsetjenester. Tillitsvalgte har for flere år siden sluttet å snakke om såkalt frivillig deltid.

I flere år var Fagforbundets slagord: Heltid en rettighet – deltid en mulighet. Dette har de nå lagt fra seg og fokuserer nå bare på å etablere en heltidskultur gjennom å flytte ansvaret fra den enkelte ansatte til arbeidsgiverne.

Men, frivillig deltid finnes, erkjenner Nilsen.

– Hovedregelen skal være heltid, for ansatte skal ha en lønn å leve av, og det hever kvaliteten på tjenesten. Ingen brukere eller pasienter er tjent med mange deltidsansatte som løper inn og ut av dørene, sier hun.

Emosjonell belastning i omsorgsyrker: – Jeg får ikke bildene ut av hodet. Det er et konstant stress

– Ikke en utbredt holdning

– Men, hvis man av sosiale eller helsemessige grunner søker om å få jobbe deltid, så bør man få det. Men da for en kortere periode, sier Nilsen og viser til arbeidsmiljøloven.

Ifølge Anne Green Nilsens erfaring er det ikke en utbredt holdning blant ledere i det offentlige at deltid er en løsning på helseproblemene ansatte har fått som følge av jobben.

– Jeg tror ledere flest vet hva det vil si å gjøre noe sånt med et menneske som egentlig skulle vært sendt til Nav. De skal veilede sine ansatte til å bruke velferdssystemet, noe statistikken viser at de gjør, sier hun.

 

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy