JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statssekretær om deltid

Denne Ap-politikeren mener du kan jobbe frivillig deltid i stedet for sykmelding

STILTE OPP: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) steppet inn for helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på Kommunalkonferansen, da ministeren satt flyfast i Israel.

STILTE OPP: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) steppet inn for helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på Kommunalkonferansen, da ministeren satt flyfast i Israel.

Bjørn A. Grimstad

– For sliterne som har fått vond rygg og skrantende helse, er jo deltid kanskje ønskelig, sier statssekretær og lege Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap).

2022091610140520220922102151

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Statssekrretæren mener også at deltid gir fleksibilitet til småbarnsforeldre og de med dårlig helse.

– Ellers risikerer vi at de går til vikarbyråer, sier han til Fagbladet.

Fagbladet har i en rekke artikler hatt fokus på at ansatte i helse- og omsorgsyrker sliter med å holde det gående i heltidsstillinger. Mange jobber deltid rett og slett fordi jobben er for tøff og bemanningen for lav.

Det nærmer seg ett år siden regjeringen, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, i Hurdalserklæringen erklærte at de skal jobbe for å øke grunnbemanningen i sykehusene og i kommunene.

Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge

Kan gi mer penger til kommunene

På Kommunalkonferansen denne uken tok Fagbladet dette opp med statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Når kommer den økte bemanningen som regjeringen lover i Hurdalserklæringa?

– Vi har ikke direkte styring over kommunene, men vi kan legge til rette for det, og det kan vi gjøre ved å øke de statlige overføringene til kommunene for å gi bedre grunnøkonomi. Det har vi levert på det første året, sier han til Fagbladet.

Kommer med forslag

Han viser til at Helsepersonellkommisjonen, som ble satt ned før jul i fjor, er forventet å komme med en hel del forslag til hvordan det offentlige kan utdanne, rekruttere og beholde ansatte i helsevesenet.

– For sliterne som har fått vond rygg og skrantende helse, men som fortsatt kan stå på arbeidsmarkedet, så er jo deltid kanskje ønskelig. Da må vi finne ordninger som ivaretar dem og deres pensjonsvilkår og så videre, sier han.

– Når vi må velge mellom arbeidstid og penger, så trumfer pengene, sier Mette Nord

Steppet inn for Kjerkol

Kratholt jobbet som leder av allmennlegetjenesten i Tønsberg kommune da han ble hentet inn til Helse- og omsorgsdepartementet for et drøyt år siden. Onsdag denne uken steppet han på kort varsel inn for helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da sistnevnte ble sittende fast i Israel grunnet et forsinket fly.

PÅ GANGEN: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) slår av en prat med leder i Fagforbundet, Mette Nord, på Kommunalkonferansen på Clarion Hotel Oslo Airport ved Gardermoen.

PÅ GANGEN: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) slår av en prat med leder i Fagforbundet, Mette Nord, på Kommunalkonferansen på Clarion Hotel Oslo Airport ved Gardermoen.

Bjørn A. Grimstad

Etter å ha vært på scenen med nestleder i LO, Sissel Skoghaug, som inntil nylig var nestleder i Fagforbundet, tok han en prat med Fagbladet om bemanningsutfordringene.

– Det vi ønsker å gjøre noe med, er jo ufrivillig deltid. Det finnes jo eksempler på frivillig eller ønsket deltid. Det kan være ulike livssituasjoner som bidrar til det, det kan være at man har ansvar for små barn, det kan være at man har skrantende helse. Og vi er nødt til å ha et arbeidsliv som tar vare på alle i alle livsfaser, sier han.

– Hvis man presser de ut av arbeidslivet, så har man i alle fall ikke nok helsepersonell til å dekke behovet, legger han til.

Se denne jobbannonsen: Ap-kommunen er pilotkommune for heltids-satsing

– Så du mener at det er helt greit at kvinner i helse- og omsorgsyrker velger å jobbe deltid hvis livssituasjonen krever det?

– Målet er at vi har et samfunn som ikke gjør det nødvendig, for det går utover pensjon, og det går utover karrierene. Så vi ønsker jo en heltidskultur. Men det er særlig hvis du har skrantende helse og jobber i sliteryrker, som kan være fysisk krevende og mentalt belastende, så er man nødt til å ha et tilbud til dem også. Eller så blir de presset ut i 50-årene, og det er jo ikke ønskelig, sier han.

Fra grasrota: – Vi må se på arbeidspresset og arbeidsvilkårene for å holde på viktige ansatte i helsesektoren

– Men du mener også folk med barn bør kunne jobbe deltid?

– Vi må ha en velferdsstat som legger til rette for at du skal kunne være småbarnsforeldre, enten du er mann eller kvinne, og jobbe fullt. Parallelt må man ha andre muligheter, ellers risikerer vi at de frivillig går til vikarbyråer, som tilbyr såkalt fleksibel arbeidstid, sier han.

Også i samtalen med Sissel Skoghaug gikk han til angrep på de private vikarbyråene. Dette utdyper han til Fagbladet:

– En klassisk misforståelse er at å ha en bedre grunnbemanning og heltidskultur er dyrere. I min egen sektor, så løses fastlegekrisen med private bemanningsbyråer i kommunene. De kan koste flere hundre tusener i måneden. Det er helt absurd, sier han.

SCENEPRAT: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) på vei ned fra scenen etter en samtale med nestleder i LO Sissel Granskog på Kommunalkonferansen på Clarion Hotel Oslo Airport.

SCENEPRAT: Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) på vei ned fra scenen etter en samtale med nestleder i LO Sissel Granskog på Kommunalkonferansen på Clarion Hotel Oslo Airport.

Bjørn A. Grimstad

Det er mange av de såkalte sliterne i helse- og omsorgsyrker, og forskning viser at det er stort frafall etter fylte 50 år.

Derfor slutter helsefagarbeidere og sykepleiere før tida

Mye er knyttet til yrkesrelatert uførhet. En FAFO-rapport som ble lagt fram denne uken, viser at bemanningsproblemene på sykehusene hadde blitt løst, om de ansatte hadde greid å stått et år lenger i snitt i jobb.

Opp med grunnbemanningen

– Hvordan skal dere gjøre det mulig for flere å jobbe lenger i det du kaller sliteryrkene?

– Det å få opp grunnbemanningen i helsevesenet er helt sentralt, for presset på de gjenværende blir mye høyere hvis grunnbemanningen er for lav. Det tror jeg er en av årsakene til at folk brenner seg ut og får yrkesrelaterte helseproblemer. Det tror jeg er en viktig del av løsningen, sier han.

Vil ha teknologi

Han nevner også at velferdsteknologi og andre hjelpemidler er en viktig del av løsningen, som kan bidra til for eksempel tunge løft i hjemmetjenesten.  

– Du kan love at det kommer penger til å øke grunnbemanningen i kommunene innen helse og omsorg?

– Vi har sagt i Hurdalsplattformen at vi kjemper for det. Så vet vi jo nå at mange av de tingene som vi ønsker å levere på, som vi nå kommer til å måtte utsette på grunn av den økonomiske situasjonen. Det blir et stramt statsbudsjett.  

– Men kan du si at dere vil innfri på høyere bemanning i helse- og omsorgsyrker?

– At vi gjør det i denne stortingsperioden, er definitivt planen. Det er mange andre ting som kommer til å bli kuttet mye mer, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy