JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltid og heltid

Reagerer på utspill om at helseansatte med ødelagt rygg kan jobbe deltid

IKKE ALLTID FRIVILLIG: Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, reagerer kraftig på utspillet fra Arbeiderpartiets statssekretær om frivillig deltid.

IKKE ALLTID FRIVILLIG: Seher Aydar, stortingsrepresentant for Rødt i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, reagerer kraftig på utspillet fra Arbeiderpartiets statssekretær om frivillig deltid.

Terje Pedersen / NTB

– Deltid er ikke et tilbud til ansatte med helseplager, det er et symptom på et problem folk har i disse yrkene, sier Rødts helsepolitiker på Stortinget.

2022092209575920220922095758

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Forrige uke sa statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) til Fagbladet at deltid gir ansatte en mulighet til å fortsette å jobbe, selv om yrket har ført til en skrantende helse.

Som en av tre statssekretærer i Helse- og omsorgsdepartementet har han stor påvirkning på politikken som utformes og vil påvirke tusenvis av helseansatte.

– Ganske oppsiktsvekkende

Rødts stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Seher Aydar, reagerer kraftig på utspillet.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at noen fra en regjering ledet av Arbeiderpartiet sier at løsningen på at helsepersonell ikke orker å stå i jobb, er at de skal jobbe deltid. Det viser en minimal forståelse for hva de som jobber i disse yrkene blir utsatt for, sier Aydar og fortsetter:

– Det er på en måte å skyve ansvaret for et arbeidsmiljø som sliter ut folk over på arbeidstakeren.

Hun viser til arbeidsmiljølovens punkt om at ansatte har krav på helsefremmende arbeid, slik at de skal kunne jobbe fulltid. Men helsesektoren er full av eksempler på at dette ikke er mulig.

– Det er ganske ironisk at det er helsepersonell som ikke har helsefremmende arbeid. Mange opplever at de ikke greier å stå i arbeidet fram til pensjonsalder fordi arbeidet de gjør er så belastende. Det er et problem i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, sier Ayder.

Forsker: – Tida er inne for en ny heltidsdefinisjon i omsorgsyrkene

Gir oppfordring til statssekretæren

Rødt-politikeren trekker fram nattevakter som et eksempel, hvor det sjelden lyses ut heltidsstillinger, da det er en gjengs oppfatning om at arbeidstiden ikke er forenlig med heltidsarbeid.

Aydar oppfordrer Arbeiderpartiet til å istedenfor å oppfordre folk til å jobbe deltid, å gjøre noe med årsaken til at arbeidet sliter dem ut.

– Dette forventer jeg at statssekretæren tar tak i. Deltid er ikke et tilbud til ansatte med helseplager – det er et symptom på et problem folk har i disse yrkene. Dette er arbeidsgivers ansvar, og da mange av jobbene er i det offentlige, er dette en oppgave for politikerne, sier hun.

Et av forslagene Rødt har i sitt arbeidsprogram er å likestille turnusarbeid, som er vanlig i helsesektoren, med skiftarbeid, som er mer vanlig industrien. I praksis vil dette føre til kortere arbeidstid for turnusarbeidere innen offentlig helse og omsorg.

Slik skjuler deltidsarbeid sykefravær: – Mange velger redusert stilling for å ta vare på helsa si

Tror på endring

Dette har vært et politisk stridstema i flere årtier. Likevel har det ikke skjedd noen endring. Aydar mener at det er større mulighet for å få til dette nå enn tidligere.

– Jeg håper og tror at pandemien har satt et flomlys på dem som jobber turnus. Det er en bemanningskrise i helsevesenet. Jeg håper flere ser det og at vi kan få endring på dette nå.

Derfor slutter helsefagarbeidere og sykepleiere før tida

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy