Mette Nord vil ha mer ydmykhet fra Anne-Kari Bratten

Hva med å lytte til kvinnene som arbeider deltid?

IKKE HELTID: – Det blir ikke mer heltid av å slenge ut påstander om hva deltidsarbeidende kvinner bruker tida si på, skriver Mette Nord i dette innlegget.

IKKE HELTID: – Det blir ikke mer heltid av å slenge ut påstander om hva deltidsarbeidende kvinner bruker tida si på, skriver Mette Nord i dette innlegget.

Kjell Werner/ANB

Jeg tror Anne-Kari Bratten skal være mer ydmyk overfor alle sine medsøstre som ikke har hennes type jobb, hennes lønn, innflytelse og andre incitamenter til å rekke alt, skriver Fagforbundets leder Mette Nord i dette tilsvaret til Spekter-sjefen.

2018011810391320180118161600

tips@fagbladet.no

Det blir ikke mer heltid av å slenge ut påstander om hva deltidsarbeidende kvinner bruker tida si på. Ei heller å synse om hvorfor de jobber deltid. Fagforbundet organiserer veldig mange av kvinnene i helse- og omsorgsyrker, som av ulike grunner jobber deltid. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverne har i mange år forsøkt å finne løsninger som innebærer at flere kan jobbe heltid, uten å lykkes. Kanskje er det fordi kvinnenes begrunnelser ikke er blitt tatt på alvor?

Spekter-direktør utfordrer Fagforbundet: – På tide å legge vekk diskusjonen om 6-timersdag

I disse tider hvor varsling står høyt opp på dagsordenen, og betydningen av å ta varslerne på alvor, kan det kanskje være lurt å lytte til kvinnenes forklaring på hvorfor de jobber deltid, og gjøre noe med de forholdene de peker på:

• Hensynet til egen helse

• Hensynet til familien, og for å få hverdagen til å gå opp

• De makter ikke å jobbe full stilling på grunn av arbeidets art

Vil kvinner heller shoppe enn jobbe?

Helseargumentet betyr at å jobbe i pleie- og omsorgsyrker er tøft på flere måter. Det er tunge løft og kort tid til hver enkelt som trenger hjelp. Det er belastende å forholde seg til mange forskjellige mennesker, behov og lidelser. Det kan være en belastning å jobbe i andre menneskers hjem. Det å være alene med folk som er syke og som av ulike årsaker kan være vanskelige, til og med voldelige, deprimerte, ensomme og ute av seg, er nok tøffere enn mange av oss fatter. Dette kan vi gjøre noe med ved å øke bemanningen, gi mer tid til omsorg og pleie, og ved å åpne opp for å være to ansatte hjemme hos de som trenger hjelp.

Hensynet til familien og å få hverdagen til å gå opp oppgis som en annen grunn til deltid. Antakeligvis kan kvinner makte mer på hjemmebane dersom arbeidsdagen er lettere. Slik som skissert over. Kvinner og menn i mange ulike yrker har helt sikkert følt på det samme behovet i visse perioder i livet. Kanskje når barna er små, når familiemedlemmer er syke, gamle og har behov for hjelp. I disse situasjonene er det i alle fall nyttig å se på ulike måter å organisere arbeidet på. Arbeidstidsreduksjon er et av Fagforbundets forslag for et arbeidsliv som er mer inkluderende og overkommelig for alle. Uten at vi skal ta hele argumentasjonsrekka her.

Pensjonsekspert: – Kvinner bør bli delvis uføre framfor å jobbe frivillig deltid

Jeg tror Anne-Kari Bratten skal være mer ydmyk overfor alle sine medsøstre som ikke har hennes type jobb, hennes lønn, innflytelse og andre incitamenter til å rekke alt. Å lytte til kvinnene, ikke harselere med dem er en bedre metode for å finne gode løsninger.

Samfunnet er avhengig av å ta vare på de helsearbeiderne vi har, og at det rekrutteres nye. Gi dem heltidsstilling, de arbeidsvilkåra og den lønna de fortjener.

Derfor velger vi å jobbe deltid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy