Sissel M. Rasmussen
2. og 3. kandidat til stortinget for Rødt Oslo
Som vi alle vet, befinner tennene seg inne i munnen, mer eller mindre på rekke og rad. Likevel er det sånn at det offentlige regner tennene som en del av kroppen bare til du er 18 år. Etter det må du betale for tannbehandling selv. Eller det vil si. De som har råd til å betale. Resten dropper det. Og som i alle andre saker – dette rammer oss skjevt.
• Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten
Å utsette tannlegebesøk i lang tid kan få alvorlige konsekvenser. Det starter med dårlig ånde, tannstein, misfargede tenner og dårlig matlyst. Hullene begynner å komme, og har man først fått et hull så sprer det seg raskt. Du kan ende opp med rotfylling eller tannråte, eller i verste fall ramler tennene ut.
Arbeidsledige, uføre og studenter ligger over landssnittet blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebehandling. Det er usynlige køer i dagens tannhelsesystem, med folk som aldri får behandlinga de trenger. Når de med dårlig råd må droppe tannlegebesøket, eller ta opp forbrukslån for å betale regninga, viser det at vi har et stort hull i velferdsstaten. Rødt vil tette dette hullet.
• – Det er på tide at de som bestemmer, forstår at tennene er en viktig del av helsen vår
Det er bra at flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjenester. Det som ikke er bra, er at det ikke følger med tiltak og penger. Rødt er lei av at tannhelse er noe det snakkes mye om før valg, men uten at det skjer noe etterpå. Vi mener alvor i denne saken, og er også villig til å bruke pengene som trengs: Av alle partiene er det Rødt som har foreslått desidert mest til tannhelse i budsjettbehandlingene i Stortinget de siste årene. Og vi har en realistisk plan for finansiering. Rødts tannhelsereform skal betales gjennom rettferdige skatteøkninger, i hovedsak for de med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp over 5 millioner. Folk som tjener under 600 000 kroner årlig vil ikke få økt skatt. For inntekter mellom 600–750.000 kroner innebærer våre forslag i snitt omtrent 2300 kroner mer i årlig skatt på inntekt.
• I denne saken skal ungdommene og pensjonistene kjempe sammen i valgkampen
Andre helsetjenester har et egenandelstak. Det er ingen grunn til å holde tannhelse utenfor. Vi vil prioritere en tannhelsereform hvor tennene behandles som en del av kroppen, med mål om gratis tannhelse. En tannhelsereform kan bli vår tids store reform for like helsetjenester for alle. Det er viktig for å sikre at stortingsvalget ikke bare gir et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskifte – et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.
• Auduns tannbehandling kostet 38.000 kroner i egenandel. Foreldrene måtte si stopp
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye