JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Valg 2021

Hvem skal ta tannlegeregninga?

2021060714000020210607140320

Sissel M. Rasmussen

– Som i alle andre saker – dette rammer oss skjevt, skriver de to Rødt-politikerne.

2. og 3. kandidat til stortinget for Rødt Oslo

Som vi alle vet, befinner tennene seg inne i munnen, mer eller mindre på rekke og rad. Likevel er det sånn at det offentlige regner tennene som en del av kroppen bare til du er 18 år. Etter det må du betale for tannbehandling selv. Eller det vil si. De som har råd til å betale. Resten dropper det. Og som i alle andre saker – dette rammer oss skjevt.

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

Å utsette tannlegebesøk i lang tid kan få alvorlige konsekvenser. Det starter med dårlig ånde, tannstein, misfargede tenner og dårlig matlyst. Hullene begynner å komme, og har man først fått et hull så sprer det seg raskt. Du kan ende opp med rotfylling eller tannråte, eller i verste fall ramler tennene ut.

Arbeidsledige, uføre og studenter ligger over landssnittet blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebehandling. Det er usynlige køer i dagens tannhelsesystem, med folk som aldri får behandlinga de trenger. Når de med dårlig råd må droppe tannlegebesøket, eller ta opp forbrukslån for å betale regninga, viser det at vi har et stort hull i velferdsstaten. Rødt vil tette dette hullet.

– Det er på tide at de som bestemmer, forstår at tennene er en viktig del av helsen vår

Det er bra at flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjenester. Det som ikke er bra, er at det ikke følger med tiltak og penger. Rødt er lei av at tannhelse er noe det snakkes mye om før valg, men uten at det skjer noe etterpå. Vi mener alvor i denne saken, og er også villig til å bruke pengene som trengs: Av alle partiene er det Rødt som har foreslått desidert mest til tannhelse i budsjettbehandlingene i Stortinget de siste årene. Og vi har en realistisk plan for finansiering. Rødts tannhelsereform skal betales gjennom rettferdige skatteøkninger, i hovedsak for de med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp over 5 millioner. Folk som tjener under 600 000 kroner årlig vil ikke få økt skatt. For inntekter mellom 600–750.000 kroner innebærer våre forslag i snitt omtrent 2300 kroner mer i årlig skatt på inntekt.

I denne saken skal ungdommene og pensjonistene kjempe sammen i valgkampen

Andre helsetjenester har et egenandelstak. Det er ingen grunn til å holde tannhelse utenfor. Vi vil prioritere en tannhelsereform hvor tennene behandles som en del av kroppen, med mål om gratis tannhelse. En tannhelsereform kan bli vår tids store reform for like helsetjenester for alle. Det er viktig for å sikre at stortingsvalget ikke bare gir et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskifte – et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.

Auduns tannbehandling kostet 38.000 kroner i egenandel. Foreldrene måtte si stopp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy