JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Hvilket lag spiller vanlige folk på?

2022102012275220221020123255

Hanna Skotheim

Har du kontroll på hvem de vanlige folkene er? Hva med hele laget? Kan alle spille på samme lag, selv om man spiller i vidt forskjellige divisjoner?
Grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin følger Fagforbundets landsmøte.

Helsefagarbeider

Om du er en av dem som har trua på at alt blir så meget bedre nå, må du tro om igjen. På landsmøtets tredje dag varslet statsminister Jonas Gahr Støre at ting vil ta tid. Tålmodighet er en prøvelse, men skal vi tro statsministeren, er det en nødvendig dyd fremover.

Tøffere tider krever

Hvem er de vanlige folkene vi har hørt om i løpet av de siste årene? Når de vanlige folkene nå også erstattes av hele laget, blir det for mange av oss litt forvirrende.

Setter du en barne- og ungdomsarbeider, en lege, en trikkefører, en frisør og en aksjemegler foran deg – har du da fem vanlige folk? Er alle en del av hele laget, hvis du samtidig legger til helsefagarbeider Oscar på 28 år som spiller på det andre laget?

Vi er nok mange som har spurt oss selv om hvordan det vil gå med økonomien og velferdsordningene i tiden som kommer. Økende priser på varer og tjenester er et faktum vi allerede har sett. Om man ikke har tatt innover seg det ennå, er det på tide å se nærmere på den harde realiteten som Støre advarer om.

– Det skulle vere vanlege folk sin tur

Nå vil det nok bli uvanlig tøft for de vanlige folkene. Flere i landsmøtesalen la merke til at Støre snakket mer om hele laget enn han snakket om de vanlige folkene som Arbeiderpartiet snakket om ustanselig i valgkampen.

Det er vel kanskje et hint. Tøffere tider krever hele laget – ikke bare vanlige folk, hvem enn nå det skulle være. Også de som vurderer å bytte bosted til Sveits bør revurdere sin emigrering, og vurdere å bli i gamlelandet og ta del i det stadig voksende laget.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik: – Vi står alle i LO-familien sammen mot privatisering

Hver tredje ungdom bekymret

Fagforbundets landsmøte kan vel sammenfattes i en setning når det kommer til mange av delegatenes syn på statsbudsjettet: «Kvaliteten på et samfunn kan måles ut ifra hvordan det behandler sine svakeste.».

Siden forslaget til statsbudsjett ble offentliggjort for knappe to uker siden, har ikke alle vært like positive. Mens Fagforbundets leder Mette Nord karakteriserte budsjettetforslaget som modig og radikalt.

Ikke alle mener at statsbudsjettet er en god nyhet for de svakeste. Roger Dehlin i landsstyret uttalte at budsjettforslaget ikke tok vare på de som har minst. Andre tillitsvalgte forteller om folk som må velge mellom å bruke penger på mat eller strøm.

Mange er bekymret. Ifølge Fagforbundets ungdomsbarometer er flere enn hver tredje ungdom bekymret for fremtiden. Jeg er også bekymret. Ikke for min egen del, men for de mange som ikke har en trygg jobb og en stabil inntekt. Jeg skal alltids klare meg.

Omtanke, samhold og solidaritet

Ved å kutte i opptjeningsperioden for dagpenger fra tre til ett år, vil 2000 færre nordmenn ha krav på dagpenger. Flere vil gå ned i dagpenger. Regjeringen forventer en arbeidsledighet på 1,7 prosent i 2023.

Samtidig som arbeidsledigheten vurderes til å bli lav, er vi altfor få kloke hoder i mange sektorer. Som helsefagarbeider ser jeg at det er en stor mangel på dyktige fagfolk i min sektor. Flere vil ha behov for mer hjelp, samtidig som det blir færre av oss. Har vi omtanke, samhold og solidaritet i bakhodet, går nok også dette bra.

Jeg tror ikke det blir spesielt gode lønnsoppgjør i årene som kommer. Det vil bli en stor utfordring for fagforeningene å forsvare lave oppgjør. Spesielt om politikere fortsetter å kapre billige stemmer med forsøk på å kuppe lønnsforhandlinger. Lønna skal forhandles av partene i arbeidslivet – ikke politikere. Om vi lar politikere ta over, er jeg like redd som Mette Nord for hva konsekvensene blir. Hvordan vi kommer oss ut på den andre siden, får vi se.

Når Støre snakker om hele laget, er nok ikke det kun fordi det er Fagforbundets kongstanke. Det handler nok om at det vil bli viktig for fremtiden. Står vi sammen gjennom en økonomisk vanskelig tid, vil det nok bli enklere å komme seg gjennom helskinnet.

Iallfall vil det nok bli uvanlig tøft – både for vanlige folk og hele laget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy