Kronikk

Frøydis (88) vet hvorfor hele stillinger er viktig

2019021309324320190410203756
Her møtes to hjelpepleiere. –  Det er viktig med en stabil og god inntekt, sa Frøydis Pedersen (88) til Mette Nord da hun besøkte henne på omsorgssenteret i Malvik kommune.

Her møtes to hjelpepleiere. – Det er viktig med en stabil og god inntekt, sa Frøydis Pedersen (88) til Mette Nord da hun besøkte henne på omsorgssenteret i Malvik kommune.

Renate Tårnes

Leder av Fagforbundet

Jeg møtte Frøydis Pedersen da jeg nylig besøkte Hommelvik bo- og omsorgssenter i Malvik kommune.

Vi kom i prat mens jeg serverte kaffe og sjokolade i TV-stua. Hun fortalte at hun var en av de første som tok hjelpepleierutdanning på 1960-tallet.

Jeg spurte henne hva hun syns om at det har blitt flere heltidsstillinger i Malvik, etter at kommunen har satset på en heltidskultur. Hun var klar i sin tale:

«Det er viktig med en stabil og god inntekt», sa Frøydis.

Selv vokste hun opp med en far som jobba på sjøen. Da måtte mora jobbe seint og tidlig for å forsørge Frøydis og søsknene. Tidlig forstod hun at det er viktig å ha en jobb som sørger for at man kan ta vare på familien.

I dag jobber to av tre i kommunene deltid, de fleste er kvinner i omsorgsyrker. Nesten fire av fem stillinger som helsefagarbeider lyses ut i deltid. Har du 23,35 prosents stilling, som er vanlig, får du utbetalt litt over 7000 kroner i måneden. Mange må ta ekstravakter og håpe at sjefen ringer, for å få endene til å møtes.

I denne kommunen jobbar dei hardt for mest mogleg heiltid

Når deltid er hovedregelen, går det også ut over kvaliteten på tjenestene. De ansatte blir ikke godt nok kjent med beboerne og deres behov, og det blir vanskelig for dem å utvikle seg som fagpersoner. De kan ikke planlegge, for de veit ikke når og hvor de skal jobbe.

Møtet med Frøydis gjør meg enda mer sikker på at heltid er en av Fagforbundets viktigste saker. Våre medlemmer må få hele stillinger og stabil inntekt, slik at de kan utvikle seg faglig og gjøre en enda bedre jobb. Aller mest trenger vi en heltidskultur for at Frøydis og andre beboere får den tryggheten og omsorgen de fortjener.

Les mer om deltid og heltid:

Fra grasrota: Som førstegangsfødende håper jeg innerst inne at jeg ikke klarer å amme

Kronikk: Hva skal til for at jeg får boliglån?

Her gikk åtte helsefagarbeidere fra deltids- til heltidsstilling

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy