JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehjem på anbud

Vil styrke ansattes rettigheter ved anbud:

– Jeg har sett frustrasjonen, fortvilelsen og sinnet i de ansattes øyne

VIL STYRKE LOVEN: Som mangeårig tillitsvalgt har Per Egil Johansen i Fagforbundet vært vitne til mye frustrasjon blant ansatte som går gjennom virksomhetsoverdragelser. Han mener arbeidsmiljøloven må styrkes.

VIL STYRKE LOVEN: Som mangeårig tillitsvalgt har Per Egil Johansen i Fagforbundet vært vitne til mye frustrasjon blant ansatte som går gjennom virksomhetsoverdragelser. Han mener arbeidsmiljøloven må styrkes.

Per Flakstad

Ansatte har altfor svake rettigheter når privatdrevne sykehjem skifter driver, mener Per Egil Johansen i Fagforbundet. Han tar til orde for at arbeidsmiljøloven må styrkes.

2022101409045920221014091350

marte.bjerke@fagbladet.no

Som mangeårig tillitsvalgt har Per Egil Johansen vært vitne til flere konkurranseutsettinger og såkalte virksomhetsoverdragelser i Oslo kommune. 

– Jeg har sett frustrasjonen, fortvilelsen og sinnet i de ansattes øyne, sier han.

Virksomhetsoverdragelse betyr at et selskap skifter eier. Når vi snakker om sykehjem, innebærer det at hjemmet får en ny driver og de ansatte får en ny arbeidsgiver.

De ansatte på St. Hanshaugen omsorgssenter hadde fire ulike arbeidsgivere på drøye to år. Les saken her.

Beholder ikke alle rettigheter

Frustrasjonen til dem som jobber på sykehjemmene handler som regel om tapte rettigheter og lavere lønn, ifølge Johansen. Han er LOs forhandlingsleder i Oslo kommune og lederen av Fagforbundets kompetansesenter i Oslo.

Johansen mener at vernet av de ansatte ved en virksomhetsoverdragelse er for svak i arbeidsmiljøloven.

– Det er fordi loven ikke fullt ut regulerer ivaretakelsen av samtlige lønns- og arbeidsvilkår du har.

{s1} 

Det samme gjelder for tillegg eller andre rettigheter du har opparbeidet deg.

– Det ville vært enkelt hvis loven slo fast at lønn, pensjon og sosiale rettigheter beholder du dit du kommer, og hvis du blir underlagt en eier med bedre rettigheter, omfattes du av dem, foreslår Johansen.

Lurer du på hvordan en anbudsprosess egentlig foregår? Lær mer om det i denne saken.

– Ingen hindring i loven, men det skorter på vilje

Det er ingen hindringer i dagens lovverk eller tariffavtaler for å gjøre det Johansen foreslår.

– Men så er det noe med praksis her – det skorter på arbeidsgivernes vilje.

Johansen tar derfor til orde for å endre arbeidsmiljøloven og retter også blikket opp og ut av sykehjemssektoren:

– Vi ser jo at selskaper som Norwegian og Sas har hatt mange virksomhetsoverdragelser. Her kan det virke som man bruker dette for å spare inn på lønns- og arbeidsvilkår. Da er åpenbart ikke loven god nok, mener han.

Byråd Robert Steen har tro på en miks av ideelt og kommunalt drevne sykehjem i Oslo. Les intervjuet her.

Råd til deg som får ny drifter eller eier

Sofienberghjemmet i Oslo (link) er eksempel på et sykehjem som i løpet av tre måneders tid byttet drifter tre ganger. Skiftene endte med lavere lønn og dårligere pensjon for de ansatte.

– Hvilke råd vil du gi arbeidstakere som skal gjennom en virksomhetsoverdragelse?

– Rådet er først og fremst å være organisert, delta på medlemsmøter og sørge for at alle individuelle avtaler tas opp på bordet. 

En individuell avtale kan for eksempel være at du har avtalt å begynne seinere på jobb for å levere i barnehagen, eller at du har fri en bestemt dag i uka. 

– Alt dette vil være en del av grunnlaget for virksomhetsoverdragelsen. Alle avtaler er det mulighet for å ha med seg over til ny arbeidsgiver, understreker Johansen og legger til:

– Og så må du være veldig bevisst på hvilken stemmeseddel du legger i urnene. Det er et klart politisk skille på hvem som ønsker og ikke ønsker konkurranseutsetting, sier han som mener den beste medisinen mot å ende med dårligere lønns- og arbeidsvilkår i en virksomhetsoverdragelse er å ikke privatisere offentlig sektor.

– Se på Uranienborghjemmet som ble konkurranseutsatt, men rekommunalisert etter seks år: Samtlige ansatte gikk opp mellom 70- og 140.000 kroner i lønn. Det er ikke fordi Oslo kommune har så mye mer penger, men fordi lønnsoppgjøret i sin helhet har gått til ansattes lønnsregulering, fordi kommunen ikke driver med profitt og skal sikre utbytte til eiere, sier han.

Du beholder lønna di, men du er prisgitt den pensjonsordningen din arbeidsgiver til enhver tid har.

Per Egil Johansen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy