Sykehjem på anbud
Vil styrke ansattes rettigheter ved anbud:
– Jeg har sett frustrasjonen, fortvilelsen og sinnet i de ansattes øyne
VIL STYRKE LOVEN: Som mangeårig tillitsvalgt har Per Egil Johansen i Fagforbundet vært vitne til mye frustrasjon blant ansatte som går gjennom virksomhetsoverdragelser. Han mener arbeidsmiljøloven må styrkes.
Per Flakstad
Ansatte har altfor svake rettigheter når privatdrevne sykehjem skifter driver, mener Per Egil Johansen i Fagforbundet. Han tar til orde for at arbeidsmiljøloven må styrkes.
marte.bjerke@fagbladet.no
Som mangeårig tillitsvalgt har Per Egil Johansen vært vitne til flere konkurranseutsettinger og såkalte virksomhetsoverdragelser i Oslo kommune.
– Jeg har sett frustrasjonen, fortvilelsen og sinnet i de ansattes øyne, sier han.
Virksomhetsoverdragelse betyr at et selskap skifter eier. Når vi snakker om sykehjem, innebærer det at hjemmet får en ny driver og de ansatte får en ny arbeidsgiver.
Beholder ikke alle rettigheter
Frustrasjonen til dem som jobber på sykehjemmene handler som regel om tapte rettigheter og lavere lønn, ifølge Johansen. Han er LOs forhandlingsleder i Oslo kommune og lederen av Fagforbundets kompetansesenter i Oslo.
Johansen mener at vernet av de ansatte ved en virksomhetsoverdragelse er for svak i arbeidsmiljøloven.
– Det er fordi loven ikke fullt ut regulerer ivaretakelsen av samtlige lønns- og arbeidsvilkår du har.
{s1}
Det samme gjelder for tillegg eller andre rettigheter du har opparbeidet deg.
– Det ville vært enkelt hvis loven slo fast at lønn, pensjon og sosiale rettigheter beholder du dit du kommer, og hvis du blir underlagt en eier med bedre rettigheter, omfattes du av dem, foreslår Johansen.
• Lurer du på hvordan en anbudsprosess egentlig foregår? Lær mer om det i denne saken.
– Ingen hindring i loven, men det skorter på vilje
Det er ingen hindringer i dagens lovverk eller tariffavtaler for å gjøre det Johansen foreslår.
– Men så er det noe med praksis her – det skorter på arbeidsgivernes vilje.
Johansen tar derfor til orde for å endre arbeidsmiljøloven og retter også blikket opp og ut av sykehjemssektoren:
– Vi ser jo at selskaper som Norwegian og Sas har hatt mange virksomhetsoverdragelser. Her kan det virke som man bruker dette for å spare inn på lønns- og arbeidsvilkår. Da er åpenbart ikke loven god nok, mener han.
Råd til deg som får ny drifter eller eier
Sofienberghjemmet i Oslo (link) er eksempel på et sykehjem som i løpet av tre måneders tid byttet drifter tre ganger. Skiftene endte med lavere lønn og dårligere pensjon for de ansatte.
– Hvilke råd vil du gi arbeidstakere som skal gjennom en virksomhetsoverdragelse?
– Rådet er først og fremst å være organisert, delta på medlemsmøter og sørge for at alle individuelle avtaler tas opp på bordet.
En individuell avtale kan for eksempel være at du har avtalt å begynne seinere på jobb for å levere i barnehagen, eller at du har fri en bestemt dag i uka.
– Alt dette vil være en del av grunnlaget for virksomhetsoverdragelsen. Alle avtaler er det mulighet for å ha med seg over til ny arbeidsgiver, understreker Johansen og legger til:
– Og så må du være veldig bevisst på hvilken stemmeseddel du legger i urnene. Det er et klart politisk skille på hvem som ønsker og ikke ønsker konkurranseutsetting, sier han som mener den beste medisinen mot å ende med dårligere lønns- og arbeidsvilkår i en virksomhetsoverdragelse er å ikke privatisere offentlig sektor.
– Se på Uranienborghjemmet som ble konkurranseutsatt, men rekommunalisert etter seks år: Samtlige ansatte gikk opp mellom 70- og 140.000 kroner i lønn. Det er ikke fordi Oslo kommune har så mye mer penger, men fordi lønnsoppgjøret i sin helhet har gått til ansattes lønnsregulering, fordi kommunen ikke driver med profitt og skal sikre utbytte til eiere, sier han.
Du beholder lønna di, men du er prisgitt den pensjonsordningen din arbeidsgiver til enhver tid har.
Per Egil Johansen