JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonsdirektøren i Oslo:

– Nei, Oslo og Veireno kan ikke sammenlignes

NEDSTEMT UTREDNING: Fagforbundet ba om å få utredet organisering av avfallsbransjen etter fjorårets mange søppelskandaler. Rødt tok tak i forslaget da avfallsmeldinga ble lagt fram tirsdag.

NEDSTEMT UTREDNING: Fagforbundet ba om å få utredet organisering av avfallsbransjen etter fjorårets mange søppelskandaler. Rødt tok tak i forslaget da avfallsmeldinga ble lagt fram tirsdag.

Werner Juvik

– Oslo kommune bryter selv arbeidsmiljøloven hundrevis av ganger, men uten straffereaksjon, hevder Veireno-direktør Jonny Enger gjennom sin advokat. Det avviser renovasjonsdirektøren i Oslo.

2018092112023820230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Etter at dommen falt i går, har Jonny Enger gjennom sin advokat Christian Lundin omtalt dommen som absurd. Han framholder at Oslo kommune også bryter arbeidsmiljøloven (AML) etter at de overtok.

– Oslo kommune har brutt AML hundrevis av ganger, hevder hans advokat Christian Lundin.

Veireno-sjefen får ett år og tre måneder fengsel

– Stor forskjell på folk

«Det fremkom under rettssaken at Oslo kommune har brutt arbeidsmiljøloven hundrevis av ganger siden den overtok ansvaret for søppeltømmingen våren 2017, men det har etter det opplyste ikke ført til noen strafferettslige reaksjoner overfor Oslo kommune», skriver advokat Christian Lundin i en e-post til Fagbladet.

– Slik Enger ser det viser det seg at det dessverre stor forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, sier Lundin, som forsvarte Jonny Enger i retten.

Grafen viser antall brudd på AML fra uke til uke. Blå graf er 2017. Oransje er 2018. Den inkluderer alle type brudd, enten det er for kort tid mellom vakter eller for lang arbeidstid.

Grafen viser antall brudd på AML fra uke til uke. Blå graf er 2017. Oransje er 2018. Den inkluderer alle type brudd, enten det er for kort tid mellom vakter eller for lang arbeidstid.

Oslo REN

– En historisk dom

Kan ikke sammenlignes

– Oslo har hatt brudd på AML, innrømmer nåværende direktør for renovasjonsetaten Oslo REN Hans Petter Karlsen overfor Fagbladet. Men ifølge direktøren kan dette overhodet ikke sammenlignes med tilstanden under Veireno.

– Verken omfang eller alvorsgrad av overtredelser er i nærheten av tilstanden fra oktober 2016 til februar 2017, sier han.

Ifølge direktøren jobbes det knallhardt med rutiner og atferd i alle ledd i driften.

Dette er Veireno-saken:

2015: Nykommer dundrer inn i markedet

2016, januar: Fem uker i Veireno var nok

2016, oktober: Billigrenovasjon er i gang

2017: Veireno konkurs. Oslo overtar

OVERTOK: - Verken volum eller alvorsgrad er sammenlignbart med Veirenos tid, mener nåværende direktør for Oslo REN, Hans Petter Karlsen.

OVERTOK: - Verken volum eller alvorsgrad er sammenlignbart med Veirenos tid, mener nåværende direktør for Oslo REN, Hans Petter Karlsen.

Oslo REN

Overtok et ikke fungerende konsept

– Vi overtok et konsept som ikke fungerte. Vi overtok de samme bilene og rutene. Deretter fikk vi en av tidenes tøffeste snøvintrer. Det medførte AML-brudd, men bruddene har vi lukket. Vi varslet selv Arbeidstilsynet, opplyser han.

Oversiktene i Oslo REN, viser at det ikke har vært et eneste brudd på AML, verken på hviletidsbestemmelser eller lengden på vaktene siden mai måned i år.

Endrer gradvis innsamlingen

Et av hovedargumentene for å velge Veireno var at de skulle utnytte kjøretøyene bedre ved å innføre to skift. Nå jobber kommunen med å gravlegge toskiftsordningen.

– Konseptet Veireno startet og som vi arvet, er veldig sårbart og ikke optimalt. Vi har jobbet for å øke robustheten, og har anbud ute i markedet for å få flere biler. Disse må vi ha uavhengig av skiftmodell. Når dette er på plass vil vi vurdere avvikling av toskiftmodellen. Den vil nok i så fall skje gradvis. Vi kommer til å ta område for område i byen og ikke endre hele byen på en gang, slik det ble gjort i 2016, opplyser Karlsen.

Ikke ett eneste brudd siden mai

– Det er vanskelig å garantere mot brudd i en avfallsinnsamling av Oslos kompleksitet. Vi klarer det i fredstid, men det er perioder av året som er mer utfordrende enn andre, sier etatens mediekontakt, Jørgen Bakke Fredriksen, som fører statistikk over bruddene for Oslo REN. Siden uke 19 i år har det likevel ikke vært ett eneste brudd på AML.

I fjor ble det kjent at hviletidsbestemmelsene på 11 timer mellom hver vakt var brutt 128 ganger. Etaten meldte bruddene selv til Arbeidstilsynet, og gjennomgikk stemplingstidene til alle 160 ansatte for å få full oversikt. Av de 128 bruddene var 85 innenfor hviletid på ni og 11 timer, som kan avtales etter avtale med tillitsvalgte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy