JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre om statsbudsjettet:

– Økt grunnbemanning kommer nok mange steder allerede

SER MØRKT UT: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) spår tøffe økonomiske valg for kommunene i tiden som kommer.

SER MØRKT UT: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) spår tøffe økonomiske valg for kommunene i tiden som kommer.

Bjørn A. Grimstad

Statsminister Jonas Gahr Støre mener kommunene skal greie å ansette flere i omsorg og helse, selv om trangere økonomi fører til at de må ta tøffe valg.

2022091611022520220916110226

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har allerede denne uken uttalt at det kommer til å bli en tøff høst med mye bråk om prioriteringene rundt statsbudsjettet.

Onsdag var han med i partidebatten på LO Kommunes årlige kommunalkonferanse på Gardermoen. Etter seansen svarte han Fagbladet på hvordan han kan sikre at den økonomiske situasjonen ikke går utover bemanningen i kommunene.

Fagbladet har snakket med tillitsvalgte i kommunene beskriver at bemanning innen helse, omsorg og barnehager skjæres ned til beinet og at det ikke settes inn vikarer ved sykefravær.

Statssekretær for Arbeiderpartiet: – For sliterne som har fått vond rygg og skrantende helse, er jo deltid kanskje ønskelig

Mange frykter nå at kommuneøkonomien blir ytterligere strammere neste år, og at det kan gjøre at bemanningen blir enda dårligere innen helse og omsorg.

– Hvordan kan du sikre at bemanningen ikke blir dårligere i kommunen i året som kommer?

– Det blir tøffe valg i tiden som kommer, også for kommunene, for vi står i en situasjon med høy inflasjon, som vi skal bidra til å få ned. Økte priser stiller økte krav til å prioritere alle steder i samfunnet. I bedrifter, i familier og i kommuner, sier Støre til Fagbladet.

Forhandlingene om statsbudsjettet starter først i oktober, og det er forventet at pengebruken vil holdes på et lavt nivå, blant annet for å holde inflasjonen under kontroll.

'

– Men vi vil jo prioritere vår felles velferd og tiltak som sikrer trygghet på jobb, sier statsministeren.

– Det høres ut som du overlater du til kommunene å prioritere, når det neste år vil komme mindre penger fra staten til kommunene?

– Jeg har ikke kommentert nivået på overføringene. Vi skal sikre en kommuneøkonomi som er så god som mulig innenfor de rammene som nå er. Det har vi prioritert og det står øverst på lista vår. Fordi så mye velferd avgjøres i kommunene, sier statsministeren til Fagbladet.

– Når kommer den økte grunnbemanningen dere lover i Hurdalserklærlingen?

– Den kommer nok mange steder allerede gjennom de valgene kommunene tar. Men som jeg har sagt tidligere, en del av satsingene i Hurdalsplattformen kan ta lengre tid nå, fordi krigen og den økonomiske situasjonen tvinger fram hardere og andre prioriteringer enn vi kunne se for oss da vi satt på Hurdal, sier Støre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy