– Regjeringen har lidd smertelige tap i arbeidslivsspørsmål i vår. Det kom ikke av seg selv, sier Arild Grande (Ap)

Arild Grande (Ap) var aktiv under markeringene mot bemanningsbransjen i vår

Arild Grande (Ap) var aktiv under markeringene mot bemanningsbransjen i vår

Jan-Erik Østlie

Den største seieren som opposisjonen har sikret seg i vår, er utvilsomt vedtaket om endringer i arbeidsmiljøloven om midlertidig ansettelser og innleie fra bemanningsforetak, mener stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

2018062608040020180626115632

helge@lomedia.no

– Jeg fryktet ærlig talt at spørsmålet om innleie skulle splitte oss på venstresiden. På dette feltet beiter vi på den samme åkeren. Men jeg er helt sikker på at våre velgere setter stor pris på at vi stanset regjeringens angrep mot norske arbeidstakere og rettigheter i arbeidslivet. At vi klarte å stå samlet og få flertall for en så radikal politikk, er interessant både sett med internasjonale øyne og for fortsettelsen på Stortinget, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.no.

Regjeringen fikk klar beskjed: Nå må bemanningsbyråene begrenses

Stortinget vedtok i vår mot regjeringens vilje en omfattende innstramming ved innleie av arbeidskraft. Bare virksomheter med tariffavtale inngått med en fagforening med innstillingsrett, kan bruke innleid arbeidskraft.

I tillegg har Stortinget mot regjeringens vilje vedtatt at bemanningsbyråer kun kan ha fast ansatte. De kan ikke tilby såkalte nulltimerskontrakter der ansatte ikke får lønn mellom oppdrag, eller ha midlertidig ansatte.

Nøkkelen for suksessen var å tøye strikken akkurat på millimeteren så langt som mulig for å beholde KrF på laget.

– Hele den norske arbeidslivsmodellen var truet. Det klarte vi å snu ved å stå sammen på hele den norske venstresiden, poengterer Grande.

Han tror også KrF på sin side har fått noe igjen for samarbeidet med venstresiden.

– Jeg tror de har fått gode erfaringer med oss, og en mulighet til i enda større grad flagge og markere seg i saker som er viktig for partiet i forhold til deres familiepolitikk. Jeg har et godt håp for mer samarbeid med KrF, sier Grande.

Når KrF nå har begynt å flørte med regjeringen, kan mye stå på spill i forhold til arbeidslivssaker for venstresiden.

– Jeg håper ikke KrF går inn i regjeringen. Det KrF har fått til denne våren, er utrolig interessant. Det har vært veldig interessant både å observere og jobbe sammen med dem. Det har vært et parti som er opptatt av familiepolitikk, trygghet for enkeltpersoner og trygghet i arbeidslivet. De har ivaretatt en sosial arv, mener Grande.

Tøffere tider for bemanningsbransjen: Her er de viktigste endringene i innleie-reglene

Den største seieren som opposisjonen sikret seg denne våren, var utvilsomt vedtaket om endringer i arbeidsmiljøloven om midlertidig ansettelser og innleie fra bemanningsforetak.

Lovendringen ble sanksjonert av regjeringen i fredagens statsråd og trer i kraft fra 1. januar 2019, med unntak av innleieforhold til allerede eksisterer ved ikrafttredelsen. Da skyves endringen til 1. juli 2019.

– Vi klarte å stoppe regjeringens frislipp av bemanningsbransjen. Her har vi sett at det som styrker den norske modellen også styrker den delen av næringslivet som driver seriøst. Vi har også bidratt til grep som er med å styrke fagforeningens rolle på arbeidsplassen, og tillitsvalgtes mulighet til å bidra med trygge forhold. Slik kan vi også snu en negativ trend med fallende organisasjonsgrad, mener Arild Grande.

Nå tar trønderen en sommerferie før nye slag står til høsten. Han er spent på om regjeringen vil komme med et angrep på sykelønnsordningen når IA-avtalen kommer opp.

Neste år er det kommunevalg. Målet til Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg, som Grande leder, er å sette arbeidslivspolitikk på dagsorden i samtlige kommuner.

I tillegg lurer arbeidstidsspørsmål i bakgrunnen, i tillegg til flere EU-relaterte saker som utstasjoneringsdirektivet og arbeidsmarkedsbyrået.

– Det helt grunnleggende er å skape trygghet og verne om det norske arbeidslivet, mener Arild Grande.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy