Fagforbundet kritisk til statsbudsjettet

– Regjeringens forslag gir økte forskjeller og mindre velferd

– DÅRLIGERE: Mette Nord frykter at kommunene får mindre penger til skole og eldre, og mener regjeringen underfinansierer barnehagereformen og ikke tar nok høyde for renteøkningen.

– DÅRLIGERE: Mette Nord frykter at kommunene får mindre penger til skole og eldre, og mener regjeringen underfinansierer barnehagereformen og ikke tar nok høyde for renteøkningen.

Fagforbundet (pressefoto)

Fagforbundets leder Mette Nord er kritisk til at regjeringen vil øke maksprisen i barnehagene samtidig som det blir gitt 25 milliarder i skattelette.

2018100813424020181008141103

oystein.windstad@fagbladet.no

– Dette er et budsjett for svekket velferd og økte forskjeller, sier Mette Nord i en pressemelding. I dag kl 10:00 la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Fagforbundet og Nord trekker frem at regjeringen ønsker å heve maksprisen på barnehage. Regjeringen ønsker å øke maksprisen med 80 kroner i måneden fra første januar neste år. I tillegg ønsker de å sette maksprisen videre opp med 50 nye kroner 1. august neste år. Da vil maksprisen bli på 3040 kroner.

STATSBUDSJETTET: Regjeringen minsker eiendomsskatt og øker frie inntekter

Kommunene får kutt i inntektene

Videre foreslår Solberg-regjeringen å kutte i støtte til tannbehandling, kutt i låneramma til Husbanken, kutt i fri rettshjelp og at kommunene får 300 millioner kroner mindre til mennesker med omfattende pleie- og omsorgsbehov. Til nå har regjeringen redusert skattene med 25 milliarder kroner, noe som har fått flere økonomer til å reagere. Som varslet foreslår regjeringen å redusere hvor mye eiendomsskatt kommunene kan kreve inn, fra sju til fem promille:

– Dette vil svekke kommunenes mulighet til å levere gode tjenester til innbyggerne og undergraver det lokale folkestyret, sier Mette Nord.

STATSBUDSJETTET: Verken mere eller mindre skattelette til fagorganiserte

– Tar ikke arbeidslivskrim på alvor

Tall fra Danmark viser at hver ansatt som jobber med å avdekke svart arbeid og skattesnyting, drar inn i snitt 3 millioner kroner til fellesskapet i året. Nord og Fagforbundet mener det er bra at regjeringen gir 10 millioner kroner til de nye A-krimsentrene:

– Men dette hjelper lite når ostehøvelkuttene på nye 67 millioner kroner rammer de etatene som skal bekjempe sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet. Domstolene, politiet og Arbeidstilsynet mister muligheten til å gripe inn, sier Nord og fortsetter:

– Skatteetaten og Økokrim får kutt selv om økt innsats ville gitt økte inntekter gjennom blant annet bøter. Dette viser at regjeringen ikke tar arbeidslivskriminalitet på alvor, sier Fagforbundets leder.

STATSBUDSJETTET: Kutter tannhelse-støtte igjen

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy