JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukrainske Alona Sergienko Olsen (41):

– Vi har ikke bomberom i Ukraina, bare vanlige kjellere. Vi har ikke opplevd noe sånt siden 2. verdenskrig

Øyvind Bratt, Rana Blad.


2022030412440020220315145008

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Da journalisten fra lokalavisa ringte og sa at hun ville intervjue meg om det som skjedde i Ukraina, forsto jeg ingenting. «Hva skjer i Ukraina?» spurte jeg. «Oj, har du ikke sett nyhetene?» svarte hun.

En feil?

Helsefagarbeider Alona Sergienko Olsen (41) i Mo i Rana hadde vært på kveldsvakt dagen i forveien. Hun ble bokstavelig talt tatt på senga da lokalavisa Rana Blad ringte om morgenen torsdag 24. februar og ville intervjue henne.

– Da jeg klikket meg inn på nyhetene og fikk se hva journalisten snakket om, måtte jeg be henne ringe tilbake seinere.

– Hva var din første tanke da du så nyhetene?

– Først tenkte jeg at dette måtte være feil– det var så uvirkelig. Deretter begynte jeg å gråte, og så måtte jeg finne ut om familien min var i live.

Russiske Mikhail (26) henter ukrainske flyktninger på grensa: – Dette handler bare om hva én syk person bestemte seg for å gjøre

Helsefagarbeider

Det er 12 år siden sykepleieren fra byen Sumy, nordøst i Ukraina, meldte seg på norskkurs i regi av et vikarbyrå og reiste til Mo i Rana i Nordland for å jobbe. Siden gikk det slag i slag: Alona traff en nordmann, giftet seg, fikk en sønn og for to år siden: Fast jobb som helsefagarbeider på sykehjem.

– Jeg har ennå ikke fått norsk autorisasjon som sykepleier, men det går bra: Jeg stortrives som helsefagarbeider, sier hun.

Øyvind Bratt, Rana Blad.

Stoppet av Putin

Alona stortrives i Mo i Rana også, men denne våren hadde hun lagt en plan. Endelig var koronaen i ferd med å ebbe ut. Endelig kunne hun besøke familien igjen. Det var tre år siden sist.

– Vi hadde snakket om sommerferie, eller at jeg kanskje kunne reise allerede i mai, ta meg en vårtur. Nå er alle planer avlyst. Først ble jeg stoppet av pandemi, så av Putin.

– Kan du få familien hit?

– Jeg tror ikke de vil reise fra Ukraina nå. Jeg har en bestemor og en bestefar på nitti år som bor hjemme og er avhengig av hjelp fra familien. Akkurat nå virker det best at de blir der de er.

Russiske Anzhelika (38) er barne- og ungdomsarbeider: – Vi støtter ikke denne krigen. Vi støtter Ukraina!

Vekket av skudd

Telefonlinja var dårlig, men selv om Sumy var blant de første byene russerne angrep, hadde de fortsatt internettforbindelse om morgenen 24. februar.

– Jeg fikk heldigvis raskt kontakt og bekreftelse på at familien var i live. Redde, men i live. Vi snakket på Viber, som er nesten det samme som FaceTime. Det var grusomt, de satt der fullt påkledde med nøddokumenter og visste ikke hva de skulle gjøre eller hva som skjedde videre. De hadde vært i kjelleren hele natta. 

Alonas mor var på besøk hos svigerdatteren og barnebarna. De hadde ligget og sovet i leiligheten i fjerde etasje i ei høyblokk, da de ble vekket av skudd tidlig om morgenen.

– De forsto verken hva slags lyd de hørte eller hva som foregikk. Først seinere, etter å ha åpnet sosiale medier og sett nyheter, forsto de at det dreide seg om skudd. At det var krig.

– Angrepet kom helt uventet på dem?

– Helt uventet, de forsto ingenting. Da de endelig fikk se og høre nyheter, fikk de beskjed om å finne et bomberom i tilfelle det ble flere angrep. Men i Ukraina har vi ikke bomberom, bare vanlige kjellere. Det har jo ikke vært krig siden 2. verdenskrig.

Norsk-ukrainske Sores (31): – Undervurder ikke frihet og åpen presse

Opp og ned fra kjelleren

De neste to dagene gikk sirenene i nabolaget til familien flere ganger, forteller Alona. Heisen i blokka ble stoppet samme dag, de to kvinnene løp opp og ned trappene mellom leiligheten og kjelleren med barna.

Veier var stengte, verken busser eller tog gikk. Alonas mor kom seg ikke hjem.

– Til slutt kom broren til svigerinnen min. Han kjørte dem til noen slektninger på landsbygda. Nå forsøker de å gjøre i stand en kald kjeller der ute til et sted å gjemme seg i tilfelle noe skjer der også.

Reddet av jobb

I Mo i Rana starter Alona dagene med å sende en sms for å sjekke at familien er i live. Først når det piper i telefonen, slapper hun av. Da går hun på jobb.

– Jeg jobber på sykehjem med gamle folk – de trenger hjelpen min uansett situasjonen ellers i verden. Dessuten er det mye bedre å være på jobb enn å sitte hjemme og se på nyheter og gråte.

Hun forteller at kollegene har vært støttende og omtenksomme fra første dag.

– Hver dag når jeg kommer ser de på meg og spør hvordan det går. Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare – det går jo ganske bra med meg, men … Vi snakker selvfølgelig om det som skjer, men passer samtidig på at det ikke blir for mye. Det er viktig å snakke om andre ting nå: Livet, jobben, været – alt mulig annet.

Når hun ikke er på jobb, treffer hun andre ukrainere og diskuterer nyheter og hva de kan gjøre for familie og venner i hjemlandet. Snart sender de av gåre en trailer med humanitær hjelp til Polen og Ukraina.

– Vi vil mye heller hjelpe enn å sitte her å føle oss hjelpeløse.

Hvem startet den krigen?

Skolene i Mo i Rana har vinterferie denne uka. Det gir Alonas ni år gamle sønn god tid til å følge med på nyheter på Snapchat og TikTok. Hun og ektemannen forsøker å forklare hva som skjer, men Alona innrømmer at hun hadde foretrukket vanlige skoledager framfor ferie akkurat nå.

– Hva spør sønnen din om?

– Han lurer på om bestemor og resten av familien er trygge. Og selvfølgelig spør han: Hva skjedde? Hvem startet den krigen, og hvorfor?

MEST LEST:
ELIANE: Reinhaldar og Fagforbundet-tillitsvalgte Eliane Jacobssen kan få ein del nye arbeidsoppgåver, om Rødt og Seher Aydar får gjennomslag.  Tanken er å avlaste sjukepleiarane med oppgåver som fagarbeidarar kan gjere.

ELIANE: Reinhaldar og Fagforbundet-tillitsvalgte Eliane Jacobssen kan få ein del nye arbeidsoppgåver, om Rødt og Seher Aydar får gjennomslag. Tanken er å avlaste sjukepleiarane med oppgåver som fagarbeidarar kan gjere.

Werner Juvik

Vil avlaste sjukepleiarar på sjukehusa: Då kan portørar, reinhaldarar og helsefagarbeidarar få fleire oppgåver

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Medlemmene har sagt sin mening om lønnsoppgjøret.

Medlemmene har sagt sin mening om lønnsoppgjøret.

Colourbox

Uravstemningene klare i kommune og stat: Slik gikk det

De ansatte i barnehagene ser og observererer folreldrene, og kan ofte plassere dem i kategorier.

De ansatte i barnehagene ser og observererer folreldrene, og kan ofte plassere dem i kategorier.

Colourbox

Hva slags forelder er du? Se hva de ansatte i barnehagen sier om deg

SELFIE: – Kan vi få et bilde. Marti har svært mange følgere på sosiale medier og blir ofte stoppet på gata av folk med mobilkameraet klart.

SELFIE: – Kan vi få et bilde. Marti har svært mange følgere på sosiale medier og blir ofte stoppet på gata av folk med mobilkameraet klart.

Skjalg Bøhmer Vold

Mange mener at Marti (19) fortjener hets og juling: – Jeg har aldri brydd meg så mye om kjønn

ØYDELAGT: Svetlana har nyleg kome til Aukra frå krigsherja Mykolajiv i Ukraina: – Eg såg gnistar frå skyting 500 meter frå huset mitt. Svigerfar min bur i eit lite hus der han dyrkar poteter. No har russiske soldatar øydelagt huset og knust alle vindauga med skyting og sprenging.

ØYDELAGT: Svetlana har nyleg kome til Aukra frå krigsherja Mykolajiv i Ukraina: – Eg såg gnistar frå skyting 500 meter frå huset mitt. Svigerfar min bur i eit lite hus der han dyrkar poteter. No har russiske soldatar øydelagt huset og knust alle vindauga med skyting og sprenging.

Omar Sejnæs

Svetlana flykta frå krigen: Reiste frå sprengde vindauge til opne dører på den lille øya

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy